Stăpânii palatelor ţigăneşti ilegale nu sunt mulţumiţi, dar nici nu îşi vor vedea construcţiile demolate

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Multe dintre construcţiile romilor bogaţi nu au avut autorizaţii. FOTO: Daniel Guţă. ADEVĂRUL.
Multe dintre construcţiile romilor bogaţi nu au avut autorizaţii. FOTO: Daniel Guţă. ADEVĂRUL.

Circa 30 de construcţii din cartierul palatelor ţigăneşti de la marginea Hunedoarei au fost ridicate ilegal. Primăria Hunedoara caută soluţii pentru a rezolva situaţia acestor construcţii, dar se confruntă cu probleme: nu vor fi demolate, iar trecerea lor în legalitate dă naştere unor controverse.

Circa 30 de clădiri construite în cartierul palatelor ţigăneşti din Hunedoara nu au autorizaţiile necesare pentru a fi în legalitate, potrivit reprezentanţilor Consiliului Local Hunedoara. Romii bogaţi şi-au ridicat vilele cu turnuleţe fără să ţină cont de lege.

Unii au primit amenzi şi le-au plătit, iar pentru alte imobile s-a cerut, fără succes, demolarea, pentru că au fost ridicate pe terenuri care nu le-au aparţinut proprietarilor palatelor. În şedinţa de vineri a Consiliului Local Hunedoara, un proiect de hotărâre privind trecerea din proprietatea Statului Român în domeniul public al municipiului Hunedoara a unui teren pe care figurează o astfel de construcţie a fost respins.

Motivul a fost că majoritatea consilierilor nu sunt de acord cu soluţia prin care primăria îşi trece în proprietate loturile pentru ca apoi să le cedeze romilor, care deja şi-au construit ilegal palatele pe terenurile ce nu le-au aparţinut.

Tertipuri administrative
Şi alte proiecte similare au căzut la vot în Consiliul local Hunedoara, din acelaşi motive. Amendarea romilor care au consruit ilegal palate nu este o soluţie, spun reprezentanţii administraşiei locale, iar demolarea construcţiilor presupune o procedură pe care Primăria Hunedoara nu pare pregătită să şi-o asume.

„Sunt construcţii ilegale, pe terenuri pe care ei nu au fost proprietari. Se încearcă transformarea lor în proprietari din constructori de rea credinţă. Aşa spune Codul civil, când ridici o construcţie pe terenul altuia, fără să ai niciun drept, eşti constructor de rea credinţă, iar prima şi cea mai importantă măsură este restabilirea proprietăţii, adică dărâmarea construcţiei. De ce nu se pun în aplicare aceste măsuri, în loc să ni se bage pe gât proiecte de hotărâri care, până la urmă, prin acte succesive, se trec terenurile din proprietatea statului român în domeniul public al primăriei, apoi din domeniul public în domeniul privat, pentru a le vinde în final. Dacă orice cetăţean îşi modifică fereastra la bloc este amendat, dar acolo sunt 30 de construcţii ilegale şi nu se întâmplă nimic”, a declarat Constantin Rusu, consilier local.

Acesta a mai precizat că se va crea un precedent dacă se adoptă hotărâri prin care romii cu palate vor ajunge să fie puşi în legalitate, prin tertipuri administrative.


Vă recomandăm şi:

Revoltă în IPJ Hunedoara: poliţistul care a cerut "să dăm foc palatelor mafioţilor" îşi acuză superiorii de abuzuri

Claudiu Ionescu, un inspector principal de poliţie, a intrat într-o adevărată luptă cu conducerea Inspectoratului de Poliţie Judeţean Hunedoara. Poliţistul din Hunedoara susţine că a fost cercetat disciplinar pe nedrept după ce a dezvăluit problemele cu care confruntă instituţia şi, recent, a că a fost trimis abuziv la un control psihiatric.

Palatele ţigăneşti din Hunedoara rămân fără turnuleleţe care le-au făcut celebre

Cruciada „anti-kitsch” a fost pornită în Hunedoara. Cel puţin aşa susţin reprezentanţii administraţiilor locale din Deva şi Hunedoara, care refuză să mai acorde autorizaţii de construcţie celor care vor să îşi construiască palate ţigăneşti.

FOTO VIDEO Cum a ajuns Hunedoara oraşul palatelor romilor bogaţi, construite fără control

Singurul cartier al Hunedoarei aflat în plină expansiune este ocupat aproape în întregime de palate ridicate pentru membrii unor familii bogate de romi. La marginea oraşului, oamenii construiesc de zor.

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite