Splendoarea costumelor populare din Ţinutul Pădurenilor: portul este unic în România FOTO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Localnici din Ţinutul Pădurenilor. FOTO: Marius Turc.
Localnici din Ţinutul Pădurenilor. FOTO: Marius Turc.

Portul popular din Ţinutul Pădurenilor este unic în România. Un fotograf a surprins frumuseţea acestuia într-o zi de sărbătoare.

Fotografiile realizate de Marius Turc, la „Festivalul plăcintelor pădureneşti” care a avut loc în weekend-ul trecut la Poieniţa Voinii surprind întreaga splendoare a portului popular din Ţinutul Pădurenilor.

GALERIE FOTO CU PORTUL TRADIŢIONAL AL PĂDURENILOR

„Portul pădurenesc - îndeosebi cel femeiesc, căci acesta dă de obicei şi în alte regiuni nota dominantă, specifică portului popular – se deosebeşte total nu numai de cel al regiunilor înconjurătoare, cu care aproape că nu are nimic în comun, dar e unic în toată ţara. În schimb, portul bărbătesc păstrează mai puţine note distinctive, iar în multe privinţe are piese comune sau înrudite cu portul bărbătesc al regiunilor învecinate sau chiar şi mai îndepărtate.

Portul femeiesc nu numai că e original şi specific, dar arcă tinde să se adapteze şi constituţiei fizice a rasei dinarice cărreia îi aparţine marea majoritate a populaţiei şi să îi accentueze trăsăturile. Această rasă fiind înaltă şi zveltă, cu trăsături marcante, parcă şi costumul femeiesc vrea să se ridice la înălţimea şi zvelteţea trupului, cu liniile apropiate de corp şi cu tendinţa spre înălţime şi vertical, spre deosebire de portul altor regiuni, cu tendinţa spre orizontal”, scria Romulus Vuia, în volumul „Portul popular al pădurenilor din regiunea Hunedoarei”.

Satele arhaice din Ţinutul Pădurenilor, redescoperite de turişti odată cu noile lor şosele VIDEO

 Alun, satul de marmură pustiu. Secretele oazei de linişte din Ţinutul Pădurenilor VIDEO

„Paznicul” viaductului neclintit de pe calea ferată dispărută a Hunedoarei, cu o istorie de 120 de ani VIDEO

Pădurenii excelau în arta lemnului şi a textilelor

În zilele de sărbătoare, oamenii satelor de la poalele Munţilor Poiana Ruscă obişnuiau să se îmbrace în costumele populare, croite şi împodobite după tradiţii păstrate din generaţie în generaţie.


Foto: Marius Turc

port popular in tinutul padurenilor foto marius turc

„În această regiune izolată de păduri şi în urma condiţiilor geografice cu totul speciale s-a dezvoltat una dintre cele mai originale şi profund arhaice civilizaţii populare din ţara noastră. Aceste împrejurări au favorizat dezvoltarea unei arte populare cu totul distincte. Dintre cele trei categorii ale artei populare, după materie: obiecte săpate în lemn, textile şi ceramică, primele două categorii au o largă dezvoltare în regiunea Pădurenilor, în schimb, ultima, ceramica, lipseşte total”, scria Romulus Vuia, în volumul „Portul popular al pădurenilor din regiunea Hunedoarei”.


 

Ţinutul de la poalele Munţilor Poiana Ruscă

Ţinutul Pădurenilor, o regiune pitorească din vestul ţării, se întinde la poalele Munţilor Poiana Ruscă, în judeţul Hunedoara, având în componenţă peste 40 de sate, înfiinţate pe coastele unor dealuri, şi pe văile râurilor şi pârâurilor care coboară spre Valea Mureşului, aproape toate înconjurate de păduri vaste.


Foto: Marius Turc

port popular in tinutul padurenilor foto marius turc

„Poiana Ruscăi (1359 metri), vârful cel mai înalt al regiunii, formează cu zona de păduri marginea de vest şi cea mai rdicată a Ţinutului Pădurenilor. Din acest punct central, coboară radial cele cinci culmi ale Pădurenilor, despărţite de văi adânci, înspre valea Mureşului, a Cernei şi a Streiului. Aceste cinci culmi, cu suprafeţele lor netede, ce sunt resturile unei platforme de eroziune, formează miezul regiunii Pădurenilor, înconjurată de centura de păduri, dându-i caracterul de regiune înaltă, izolată de toate părţile şi prin meterezele pantelor piezişe. Numai ţinând seama de aceste date geofizice vom înţelege cum s-a putut păstra o cultură populară arhaică, extrem de originală şi diferenţiată de cea a regiunilor înconjurătoare”, informa Romulus Vuia.


Foto: Marius Turc.

port popular in tinutul padurenilor foto marius turc

Vă recomandăm să citiţi şi:

De ce s-a depopulat Ţinutul Pădurenilor. Frumoasa regiune din vestul României, pustiită în ultimele decenii VIDEO

Sărbătoarea arhaică păstrată cu sfinţenie în Ţinutul Pădurenilor. Cum primesc vara oamenii din Lelese VIDEO

Ţinutul Pădurenilor, dezvelit de secrete. Satele de basm din Munţii Poiana Ruscă FOTO VIDEO

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite