Soarta românului condamnat pentru furtul a 30 de kilograme de aur dacic. Comoara nu a mai fost găsită de 20 de ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Darius Liviu Baci, condamnat în urmă cu doi ani pentru traficarea mai multor tezaure antice valoroase furate din Sarmizegetusa Regia, printre care şi o căldare de galbeni, a cerut instanţei anularea sentinţei. Statul român îi cere daune de milioane de euro pentru comorile dispărute.

Curtea de Apel Alba Iulia a soluţionat contestaţia în anulare depusă de Darius Liviu Baci, deveanul condamnat în 2016 la patru ani şi patru luni de închisoare cu executare într-un dosar al traficului de comori dacice din Sarmizegetusa Regia. Printre artefactele descoperite şi traficate apoi pe piaţa neagră a antichităţilor s-au aflat un tezaur de circa 3.600 de monede de aur Lysimah şi Pharnakes, precum şi un colier de aur cu pandantive, artefacte a căror valoare a fost estimată la aproape patru milioane de euro.

Contestaţia respinsă
Darius Liviu Baci a fost condamnat în 9 decembrie 2016, de Curtea de Apel Alba Iulia, la un an închisoare pentru fals în declaraţii şi patru ani de închisoare pentru spălare a banilor, pedeapsa definitivă fiind de patru ani şi patru luni de închisoare.

„Împotriva acestei decizii penale a declarat contestaţie în anulare invocând împrejurarea că a fost condamnat deşi existau probe cu privire la o cauză de încetare a procesului penal, şi prin urmare, solicită desfiinţarea în parte a Deciziei nr. 1102 din 09.12.2016, pronunţată de Curtea de Apel Alba Iulia, iar în urma rejudecării cauzei, să se constate că pentru infracţiunea de fals în declaraţii a intervenit prescrierea răspunderii penale”, se arată în dosar.
Magistraţii Curţii de Apel Alba Iulia au respins contestaţia depusă de Darius Liviu Baci. „Este inadmisibil ca pe calea contestaţiei în anulare să se ajungă practic la o nouă analiză a sentinţei primei instanţe şi instanţa de contestaţie în anulare să se transforme într-o veritabilă instanţă de apel doar pentru considerentul că persoana condamnată, în esenţă, este nemulţumită de soluţia instanţei de apel”, se arată în motivarea deciziei.

Proces civil pentru recuperarea daunelor
În urmă cu un an,  Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale s-a îndreptat pe cale civilă, printr-o acţiune în răspundere delictuală depusă la Tribunalul Hunedoara, împotriva lui Darius Liviu Baci şi Mircea Mihăilă, după ce aceştia au fost condamnaţi la închisoare, pentru furtul unor tezaure estimate la peste patru milioane de euro. Dosarul se află în prezent pe rolul tribunalului, având termen în 7 februarie.
În 9 decembrie 2016, Curtea de Apel Alba Iulia i-a condamnat, definitiv, pe cei doi inculpaţi, pentru infracţiuni de spălare de bani. Darius Baci a primit patru ani şi patru luni de închisoare, iar Mircea Mihăilă patru ani de închisoare. Instanţa a lăsat nesoluţionată acţiunea civilă introdusă de minister, pentru recuperarea daunelor estimate la aproape patru milioane de euro. Procurorii au stabilit că în perioada 1998 - 2009, Liviu Darius Baci şi Mircea Mihăilă, cu sprijinul altor doi inculpaţi, au desfăşurat activităţi sistematice de detecţii şi săpături neautorizate în situl arheologic Sarmizegetusa Regia, în urma cărora au sustras şi valorificat ilegal pe piaţa neagră a antichităţilor mai multe tezaure arheologice, pierdute pentru Patrimoniul Cultural Naţional.

Comoara din Şesul Căprăreţei
Cea mai valoroasă descoperire a braconierilor a avut loc în august 1998, susţin procurorii, fiind tezaur monetar de circa 3.600 de monede antice din aur. Comoara a fost găsită în Şesul Căprăreţei, în apropiere de zona sacră a Sarmizegetusei Regia. Un pădurar a susţinut prin declaraţiile sale, probele strânse de anchetatori. „Martorul Vasile B. a surprins în mod nemijlocit momentul imediat următor sustragerii tezaurului, întâlnindu-se cu inculpaţii Liviu Darius Baci şi Mircea Mihăilă în timp ce coborau, însoţiţi de S.T. şi Cupşenar V. dinspre Sarmizegetusa Regia - Căprăreaţa,  aceştia având asupra lor, fiecare, câte un rucsac în care se aflau detectoarele utilizate şi tezaurul monetar. După ce martorul a coborât, la cererea inculpaţilor, în locul unde era parcat autoturismul aparţinând inculpatului Mircea Mihăilă, inculpatul Baci Darius Liviu l-a informat că au descoperit o comoară <<în Şesul Căprăreţei chiar lângă cărare>>, apoi i-a prezentat spre vedere <<un pumn de monede galbene, din aur>> pe care le-a scos din rucsac şi le-a aşezat pe acesta în portbagaj”, se arăta în dosar.

În perioada august 1998 - iulie 1999, cei doi au valorificat tezaurele monetare pe piaţa neagră prin intermediul unei filiere de traficanţi sârbi de antichităţi. „Au fost considerate ca relevante în cuantificarea numerică a monedelor sustrase depoziţiile martorului Andjelković Goran, audiat prin comisie rogatorie de către judecătorul de instrucţie sârb, care confirmă că tezaurul avea greutatea de 30 kg (împărţind 30 kg la 8,35 g moneda, în medie rezultă un număr aproximativ de 3600 de piese), coroborate cu declaraţia martorului Vasile B.”, se arăta în dosar. Cele peste 30 de kilograme de monede Lysimach, Pharnakes şi Asander din aur au fost vândute apoi la casele de licitaţii din Europa Centrală şi SUA, susţineau anchetatorii.
Un alt tezaur care ar fi fost traficat de cei doi, estimat la 100.000 euro, era alcătuit dintr-un colier cu pandantive şi doi cercei din aur, fiind sustras în 2002 - 2003 din situl cetăţii dacice de la Căpâlna. Liviu Darius Baci şi Mircea Mihăilă au mai fost acuzaţi şi de traficarea unui tezaur de 35 de denari romani din argint şi o tetradrahmă, descoperite în anul 2000 din punctul arheologic Dâncu Mare.Bunurile au fost recuperate şi se află la muzeul din Alba Iulia.


Vă recomandăm să citiţi şi:

VIDEO Filmul secret care dezvăluie cum a fost găsită matriţa din Sarmizegetusa Regia. „Am cerut recompensa, aflând că valorează cât trei brăţări dacice”

Andreea Ciuciu, tânăra care a participat la descoperirea matriţei antice din Sarmizegetusa Regia, un artefact considerat unic în lume, a fost interogată, marţi, la Tribunalul Hunedoara, după ce a solicitat în instanţă despăgubiri de 500.000 de lei pentru participarea la găsirea artefactului. După aproape patru ani au apărut şi primele imagini video din ziua de 23 iunie 2013.

Iulian Ceia, „creierul” grupărilor de traficanţi ai comorilor dacice, a fost prins în trafic. Povestea controversatului interlop, urmărit internaţional din 2014

Iulian Ceia, considerat de anchetatori „creierul” unor grupări infracţionale specializate în traficul de comori dacice furate din Munţii Orăştiei, a fost găsit de autorităţi, după trei ani de la darea sa în urmărire internaţională. Direcţia Generală a Poliţiei Bucureşti a confirmat că Iulian Ceia a fost încarcerat la Penitenciarul Rahova.

Poliţistul Florin Marc, găsit nevinovat. Procurorii au clasat dosarul în care şeful de post a fost acuzat că a luat mită de la căutătorii de comori antice

Poliţistul Florin Marc, fostul şef al postului de poliţie din Orăştioara de Sus, anchetat pentru patru infracţiuni de luare de mită, într-un dosar privind traficul de comori sustrase din cetăţile dacice a fost scos de sub urmărire penală, după şase luni de cercetări.

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite