Soarta amfiteatrului din Ulpia Traiana Sarmizegetusa va fi decisă de ADR Vest. Proiectul de restaurare a fost depus

Soarta amfiteatrului din Ulpia Traiana Sarmizegetusa va fi decisă de ADR Vest. Proiectul de restaurare a fost depus

Amfiteatrul roman din Ulpia Traiana Sarmizegetusa. FOTO: Daniel Guţă. ADEVĂRUL.

Amfiteatrul roman din Ulpia Traiana Sarmizegetusa Regia şi-ar putea schimba înfăţişarea, dacă proiectul de restaurare depus la ADR Vest va fi realizat.

Ştiri pe aceeaşi temă

GALERIE FOTO

VIDEO

Consiliul Judeţean Hunedoara a depus, luni, la ADR Vest, proiectul de reabilitare a amfiteatrului roman din Ulpia Traiana Sarmizegetusa Regia. Dacă acesta va fi declarat eligibil şi va primi finanţare, aproape patru milioane de euro vor fi investiţi, prin fonduri accesate prin Programul Operaţional Regional 2014 – 2020 în restaurarea amfiteatrului antic, cel mai bine conservat vestigiu al monumentului istoric.

Potrivit arheologilor implicaţi în realizarea proiectului, o tribună a vechiului amfiteatru va fi înălţată şi reconstruită pentru a căpăta înfăţişarea pe care locul o avea în secolul al doilea. Pentru refacerea arenei va fi folosită marmură de la exploatările din zonă, pentru că marmura s-a aflat în componenţa monumentului, susţin specialiştii, însă cu timpul ea a fost luată şi transformată în var. Circa o treime din suprafaţa amfiteatrului va fi reconstituită, iar la finalizarea investiţiei amfiteatrul va putea găzdui până la 5.000 de oameni, care vor putea asista la spectacole şi evenimente culturale. Situl Coloniei Ulpia Traiana Augusta Dacica Sarmizegetusa ocupă o suprafaţă de peste 30 de hectare la poalele Retezatului şi ale Munţilor Poiana Ruscăi.

 

Complexul arheologic al capitalei romane dezvăluie ruinele unui oraş cosmopolit şi înfloritor din Antichitate, cu numeroase temple şi palate. Primele cercetări sistematice, care au dus şi la descoperirea amfiteatrului, datează de la mijlocul secolului al XIX-lea.


Vă recomandăm să citiţi şi:

Pompeii de la poalele Retezatului. Cum arăta Ulpia Traiana Sarmizegetusa în secolul al XIX-lea: „O mulţime de obiecte preţioase erau cărate de acolo”

Obsesiile românilor din trecut pentru originea daco-romană. „Valahul îşi spune rumân şi păstrează mândria strămoşilor, în ciuda degradării sale”

Americanul care a vânat comori în Ulpia Traiana Sarmizegetusa, în 1995: „M-a costat 3.500 de dolari expediţia, dar mi-a tăiat respiraţia ce am găsit acolo”

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: