Sfârşit de săptămână la porţile Retezatului: expediţii în necunoscut la Cheile Buţii

Sfârşit de săptămână la porţile Retezatului: expediţii în necunoscut la Cheile Buţii

De la Cheile Buţii pornesc incursiunile în sălbăticie

Turiştii sunt invitaţi, în weekend, la Cheile Buţii, locul de plecare în expediţii spre „inima” Retezatului. Proprietarii de pensiuni din zona montană a Hunedoarei pun la dispoziţie, în această perioadă, oferte turistice la preţuri mai mici faţă de luna decembrie.

Ştiri pe aceeaşi temă

Unul dintre cele mai populare locuri din Masivul Retezat îl reprezintă Cheile Buţii. În zona de agrement cu cabane, turiştii pot ajunge cu autoturismul, trecând prin Petroşani, apoi prin oraşele miniere Aninoasa, Vulcan, Lupeni şi Uricani şi satele Valea de Brazi, Valea de Peşti şi Câmpu lui Neag.

Calea Lupilor – potecă tematică inaugurată, în weekend, în Parcul Naţional Retezat

FOTOGALERIE Cum a fost „trezit la viaţă” un castel îngropat în legende înfiorătoare

Din Câmpu lui Neag, drumul o coteşte la dreapta spre chei, iar la aproximativ un kilometru se află complexul turistic.

Drumeţii spre sălbăticie

Există cel puţin patru trasee turistice care pot fi urmate prin Retezat, dar nu toate sunt recomandate în această perioadă. Vizitatorii parcului au la dispoziţie între o oră şi zece ore pentru parcurgerea lor. Unul dintre drumurile cele mai accesibile pe potecile care străbat pădurea virgină a Retezatului este traseul Cheile Buţii – Cascada de pe Valea Mării, pentru parcurgerea căruia vizitatorii au nevoie de aproximativ două ore.

„Aici, turiştii pot vedea numeroase marmite şi alte forme de stânci, formate în urma coroziunii. Sunt multe peşteri mici şi foste ponoare suspendate, de o frumuseţe nemaivăzută în alte locuri. Totul este proaspăt şi sălbatic”, a spus Alin Muntean, unul dintre ghizii turistici din zonă. Un alt traseu, mai dificil, care poate fi parcurs iarna în zece ore, porneşte de la Cheile Buţii şi are ca destinaţie Lacul Bucura. Traseul urmează o urcare accentuată prin pădure, apoi un drum forestier de aproximativ 11 kilometri cu privelişti spre Munţii Piule şi Pleşa. Turiştii se pot odihni la Cabana Buta, apoi traseul coboară spre Poiana Pelegii, traversează traseul şi urcă prin pădure spre lac.

Preţuri la cazare pentru toate buzunarele

Proprietarii de pensiuni din Retezat susţin că au redus preţurile la cazare, faţă de cele practicate la sfârşitul anului trecut, cu aproximativ 20 la sută. În pensiunile şi cabanele mari, preţul unei camere porneşte de la 120 de lei pe noapte, dar turiştii pot găsi locuri de cazare şi în amplasamentele mai mici, pentru 40 de lei pe noapte.   

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările