Sexul oral în lumea antică: de ce felaţia a fost considerată un dar de nerefuzat, dar şi o pedeapsă umilitoare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mărturii despre sexul oral în lumea antică arată cât de deosebit era privită practicarea sa în marile culturi. Romanii îl considerau un viciu şi un mod de umilire a celor siliţi să îl practice, iar alte popoare au creat legende şi ritualuri pe seama lui.

Potrivit istoricilor, primele mărturii despre sexul oral datează din Egiptul Antic şi sunt legate de mitul zeilor Osiris şi Iris.

Legenda Cleopatrei
Osiris a fost ucis de fratele său şi spulberat în bucăţi. Sora sa Iris a adunat rămăşiţele sale şi le-a pus la locul lor, însă nu le-a descoperit pe toate. A făcut din lut un penis pe care i l-a ataşat trupului şi a suflat în el, redându-i viaţa fratelui său. Ilustrări antice explicite ale mitului lui Osiris s-au păstrat până în prezent. Potrivit unor istorici, egiptenii şi fenicienii au fost primele popoare în care tinerele au folosit rujul roşu de buze ca reclamă a faptului că ofereau sex oral. De asemenea, femeile din lumea antică a Egiptului erau recunoscute pentru calităţile lor sexuale. Conform unei legende populare printre duşmanii săi, regina Cleopatra ar fi oferit felaţii la 100 de nobili romani, în timpul unei orgii, iar potrivit unor autori antici eleni, mai era cunoscută sub numele de Cheilon (buze groase), cu referire la sexualitatea ei.

Sexul oral obiect al satirei
În Grecia Antică una dintre cele mai vechi mărturii despre sexul oral datează din secolul al VII-lea, î. Hr.. Poetul antic Archilochus relata despre Neboule, fiica lui Lycambe, care „s-a îndoit în sunetul flautului şi a luat o înghiţitură, aşa cum tracii şi frigienii beau cu paiul berea lor, s-a încovoiat din spate şi a trudit”. Poemul său oferea detalii considerate într-atât de umilitoare pentru cei pe care îi viza încât Lycambe şi fiicele sale s-au spânzurat, din cauza lui. Numeroase reprezentări artistice din secolele următoare, păstrate pe vase şi cupe provenite din Grecia Antică înfăţişează comportamentul sexual al celor care participau la aşa-numitele simpozioane. Într-una dintre cele mai faimoase astfel de picturi a fost înfăţişată o hetaira (prostituată) înclinată pe un scaun, practicând sexul oral unui bărbat şi în acelaşi timp având relaţii sexuale cu altul. Artiştii descriau femeile îngenunchind într-o poziţie de supunere în timp ce caracteristicile lor sunt modificate în timpul actului sexual.

Sfaturi despre felaţie în Kama Sutra
Sexul oral era ritualizat în unele culturi din Antichitate. În India, un capitol din Kama Sutra, unul dintre cele mai vechi manuale despre arta sexului, era dedicat acestei practici. Autorul ghidului a oferit descrieri ale modului în care femeile şi eunucii puteau performa sexul oral şi, de asemenea, detalii despre îmbunătăţirea actului prin diverse acţiuni. „Auparishtaka (n.r. sexul oral) este practicată de către femei desfrânate şi depravate, de însoţitoare de sex feminin şi cameriste care servesc, de cele care nu sunt căsătorite cu nimeni şi trăiesc pe la băi. Autorii venerabili sunt de părere că această practică este opera unui câine şi nu a unui om, pentru că este o decăzută şi opusă ordinelor Sfintei Scrieri, şi pentru că omul însuşi suferă prin aducerea lingamul său în contact cu gura eunucilor şi a femeii. Dar Vatsyayana spune că ordinele Sfintei Scrieri nu afectează pe cei care recurg la curtezane, iar legea interzice practica doar cu femei căsătorite. În ceea ce priveşte prejudiciul cauzat de sex masculin, el poate fi remediat cu uşurinţă”, arată un pasaj din Kama Sutra.

Felaţia, folosită ca pedeapsă
În Roma Antică, practicarea felaţiei era percepută ca un act umilitor pentru persoanele care ofereau sex oral şi un act de bravură pentru cei care îl primeau. Uneori, potrivit istoricilor, felaţia era percepută ca o pedeapsă. Spre exemplu, în lumea romană dacă un agricultor prindea la furat un străin îl putea obliga să îngenuncheze şi să practice sexul oral. Unele mărturii istorice arătau că vechii romani considerau felaţia un viciu mai rău decât sexul anal, iar cei care „fellatorii”, cei care ofereau sex oral erau priviţi cu aversiune considerându-se că nu trebuie invitaţi la cină. Respiraţia mirositoare era considerată un indiciu al practicilor sexuale considerate depravate. Romanii însă nu aveau nicio problemă în a primi sex oral, de la prostituatele şi sclavele lor. Frescele descoperite în ruinele oraşului Pompeii oferă imagini explicite şi inscripţii cu privire la sexul oral pentru care erau plătite prostituatele.


Vă recomandăm şi:

Secretele prostituţiei din lumea antică: sex în temple cu copile, în onoarea zeilor, sclave devenite prostituate de lux

Prostituţia în lumea antică a strămoşilor noştri era universală şi accesibilă, potrivit istoricilor. O serie de mărturii oferă informaţii despre situaţii mai puţin obişnuite despre prostituţie.

Cele mai bizare practici sexuale în lumea antică: poporul care considera felaţia un dar divin şi locul unde prostituţia era obligatorie pentru fetele nemăritate

Numeroase practici sexuale obişnuite în anumite perioade în lumea antică, relatate de istoricii acelor vremuri, pot fi considerate cu totul ieşite din comun.

Viaţa sclavelor sexuale din Antichitate: cât de accesibile erau prostituatele şi cum reuşeau tinerele să îşi obţină libertatea

Autorii antici au lăsat numeroase mărturii despre viaţa sclavelor folosite pentru plăceri sexuale şi despre modurile în care tinerele încercau să îşi răscumpere libertatea.

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite