Ojos del Salado a fost cucerit de hunedoreanca Alexandra Marcu. Selfie pe cel mai înalt vulcan din lume

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Alexandra Marcu şi tatăl său au ajuns în vârful vulcanului Ojos del Salado. FOTO: arhiva personală
Alexandra Marcu şi tatăl său au ajuns în vârful vulcanului Ojos del Salado. FOTO: arhiva personală

Alexandra Marcu şi tatăl ei Dan Marcu au ajuns pe vârful Ojos del Salado, cel mai înalt vulcan activ de pe Terra. Eleva din Deva se afla la cea de-a şasea ascensiune din circuitul „7 Volcanoes”, al celor mai înalţi vulcani de pe fiecare continent.

Alexandra Marcu a cucerit vulcanul Ojos del Salado, din America de Sud. „Am ajuns pe cel mai înalt vulcan al lumii! Ojos del Salado, Chile, 6.893 metri! Mulţumesc România, mulţumesc tuturor celor care ne-aţi fost alături!”, a transmis adolescenta, într-un mesaj postat pe pagina sa de Facebook.

Alexandra Marcu şi tatăl său Dan Marcu au pornit în cea de-a şasea expediţie din Circuitul celor şapte vulcani în primele zile din ianuarie, iar duminică au ajuns pe vârful vulcanic Ojos del Salado, aflat în Anzi, la graniţa dintre Chile şi Argentina.

Eleva din Deva a mai urcat pe vârful Giluwe (4368 metri), din Papua Noua Guinee. Steagul României a fost fluturat de Alexandra cu mândrie pe alţi patru dintre cei mai înalţi vulcani ai lumii: Kilimanjaro (Africa), Pico de Orizaba din Mexic, Kazbek (Europa) şi Damavand din Iran (Asia). Următorul vulcan pe lista Alexandrei va fi Sidley, din Antarctica.

Povestea celui mai înalt vulcan activ
Vârful vulcanic Ojos del Salado (6893 metri) este situat în Anzi, la graniţa dintre Argentina şi Chile. Este al doilea cel mai înalt munte din America de Sud, după Aconcagua (6962 metri). Datorită locaţiei sale aproape deşertul Atacama, muntele are condiţii foarte uscate, fiind acoperit de zăpadă doar pe vârfuri şi în timpul iernii.

La altitudinea de 6390 de metri, într-un fost crater vulcanic, pe Ojos del Salado s-a format un lac cu diametrul de 100 de metri, considerat lacul aflat la cea mai mare altitudine de pe Terra. Ascensiunea pe vulcan nu este considerată dificilă, decât în secţiunea finală, în care exploratorii au nevoie de frânghii. Numele Ojos del Salado provine de la depozitele de sare şi de la lagunele (ochiurile de apă sărată) formate în gheţarii săi.

Potrivit istoricilor, ultima erupţie înregistrată pe Ojos del Salado ar fi avut loc în urmă cu 1.300 de ani, iar vulcanul este considerat unul activ. Prima ascensiune pe Ojos del Salado a avut loc în 1937, vârful fiind cucerit de o echipă de polonezi. Recordul mondial de vârstă al unui participant la ascensiunea pe vulcanul din Chile este deţinut de o româncă: alpinista Crina Coco Popescu a devenit în 28 decembrie 2008, la 13 ani si 25 de zile, cea mai tânără exploratoare din lume pe Ojos del Salado.


Vă recomandăm şi:

Alexandra Marcu a fost premianta hunedorenilor. Gestul care a impresionat-o pe tânăra alpinistă

Alexandra Marcu, eleva de 16 ani care a cucerit cei mai înalţi vulcani de pe patru continente, a fost răsplătită, simbolic, de comunitatea din care face parte.

O tânără de 16 ani „îmblânzeşte“ vulcanii: Alexandra Marcu a cucerit cei mai înalţi munţi de pe patru continente

Alpinista Alexandra Marcu s-a întors la sfârşitul lunii iulie dintr-o expediţie în Iran, unde a cucerit vulcanul Damavand (5.671 de metri), alături de tatăl ei. În ultimii doi ani, tânăra a mai urcat pe trei astfel de munţi.

Îndemnul Alexandrei Marcu de la celălalt capăt al Pământului: „Visit Deva"

Alexandra Marcu, adolescenta de 16 ani din Deva care a escaladat în această săptămână vulcanul Giluwe, din Papua Noua Guinee, a avut grijă ca o dată ajunsă în vârf să transmită un mesaj despre ţara şi oraşul său.

VIDEO Alexandra Marcu s-a întors din Papua Noua Guinee. Eleva din Deva a urcat pe cel mai înalt vulcan al Oceaniei

Alexandra Marcu a ajuns astăzi în Deva şi a încheiat astfel o expediţie de peste 26.000 de kilometri. Adolescenta de 16 ani a urcat pe cel mai înalt vulcan al Oceaniei, vârful Giluwe, din Papua Noua Guinee.

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite