Secretele temutului interlop achitat de o condamnare de 10 ani: cum funcţiona reţeaua de teroare a lui Cristian Litera

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cristian Litera, în momentul reţinerii sale din mai 2013. FOTO: Daniel Guţă. ADEVĂRUL:
Cristian Litera, în momentul reţinerii sale din mai 2013. FOTO: Daniel Guţă. ADEVĂRUL:

Curtea de Apel Alba Iulia a pronunţat sentinţa definitivă într-un dosar de înşelăciune în care Cristian Litera, fostul bodyguard al lui Alin Simota, judecat împreună cu acesta într-un dosar al DIICOT şi martor în dosarul fostului şef al BCCO Alba, Traian Berbeceanu, primise, la judecarea dosarului pe fond o pedeapsă de 10 ani de închisoare. Litera a fost achitat, însă mai este judecat într-un alt dosar, pentru infracţiuni grave.

Cristian Litera, unul dintre interlopii judecaţi în reţeaua de teroare a afaceristului Alin Simota a scăpat de cei zece ani de închisoare primiţi, pe fond, într-un dosar penal în care a fost judecat pentru fals şi 15 infracţiuni de înşelăciune. Sentinţa definitivă a fost pronunţată de Curtea de Apel Alba iulia, după ce în urmă cu trei ani Tribunalul Hunedoara l-a condamnat pe Cristian Litera la cei 10 ani de închisoare.

În acelaşi dosar tribunalul i-a mai condamnat pe Ionuţ Crişan la şase ani de închisoare şi pe Ionuţ Bălan la cinci ani de închisoare. Cei doi au administrat societăţile implicate în afaceri ilegale, în spatele cărora se afla Cristian Litera, afirmau anchetatorii. Soluţia de achitare a fost acordată de Curtea de Apel Alba Iulia după aplicarea prevederilor Noului Cod Penal, după intervenirea legii penale mai favorabile şi ca urmare a intervenirii acordurilor de mediere încheiate de inculpaţi cu părţile civile. De asemenea, instanţa a constatat că Litera şi ceilalţi doi au plătit o parte din prejudiciile care însumate se apropiau de un milion de lei.

Rechizitoriul arată cum a acţionat Cristian Litera. În perioada 2008-2009, după o înţelegere prealabilă, Cristian Litera l-a determinat pe Ionuţ Crişan, căruia îi împrumutase suma de 3.500 euro, la care percepea dobână de 40 la sută lunar, ca, împreună cu alte persoane (n.r. cu Ionuţ Bălan), să achiziţioneze părţile sociale ale unor societăţi în scopul utilizării cecurilor aparţinând acestora pentru inducerea în eroare a unor părţi vătămate, prin achiziţionarea de la acestea a unor mărfuri (în principal materiale de construcţii), cecuri refuzate de băncile trase, iar mărfurile fiind folosite de inculpatul Litera în scop personal, se arată în dosar.
Ulterior o mare parte din materialele de construcţie achiziţionate au fost utilizate de Cristian Litera pentru construcţia casei personale şi a drumului de acces la aceasta, informau anchetatorii, care îl indicau pe Litera drept autor moral al infracţiunilor.

„Cristian Litera a fost cel care indica lui Ionuţ Crişan  societăţile comerciale ce deţineau astfel de mărfuri, precum şi cel care le punea la dispoziţie logistica necesară activităţilor ilicite şi care îi sugera lui Crişan  numele fictive sub care se prezenta partenerilor de afaceri şi cu care semna contractile comerciale. Cristian Litera a speculat, de fapt, situaţia materială precară a celorlalţi inculpaţi, l-a “îndatorat” pe Crişan Ionuţ, pretinzându-i dobânzi ilicite împrumutului acordat, imposibil de plătit în termenul stabilit tot de el, le-a plătit sume modice de bani pentru serviciile făcute (“bani de buzunar” conform declaraţiilor inculpatului Crişan Ionuţ)”, informau anchetatorii.

Deveanul a negat însă comiterea faptelor şi a pledat nevinovat, în cursul urmăririi penale.

litera

Bodyguardul lui Simota
Cristian Litera a fost bodyguard al milionarului controversat Alin Simota, cel care ar fi dorit să profite de notorietatea în lumea interlopă a lui Litera. Afaceristul din Valea Jiului, în prezent dat în urmărire internaţională, a fost până în anii trecuţi unul dintre cele mai bogate şi personaje din Valea Jiului. În anii 2000, milionarul care a condus clubul Jiul Petroşani, a fost implicat într-o serie de scandaluri cu consecinţe grave, pentru care abia din 2013 a fost trimis în judecată. „Inculpatul Simota Alin l-a recrutat în folosul său pe Litera Constantin Cristian, deoarece dorea să profite de pe urma acestuia, mai precis de renumele pe care şi l-a făcut în „lumea interlopă” din judeţul Hunedoara, unde era cunoscut ca autorul primului jaf armat, persoană din anturajul grupării infracţionale „Spumă şi Bibanul”, pentru a rezolva „în afara legii” cu ajutorul acestuia şi a persoanelor din „anturajul său interlop”, problemele, litigiile, divergenţele, pe care le avea cu diferite persoane, pentru a-şi spori în acest mod averea şi a se face temut şi respectat în Valea Jiului, cu atât mai mult cu cât acesta lucrase şi în trecut pentru el, şi dăduse dovezi de loialitate”, se arată în rechizitoriu.

În dosarull DIICOT, anchetatorii arătau cum în 2004, bodyguarzii lui Alin Simota au agresat un oficial al echipei Gaz Metan Mediaş, după ce aceasta nu a respectat aranjamentul cu finanţatorul Jiului Petroşani pentru trucarea unui meci. „După meci Litera Constantin Cristian împreună cu alţi trei, la cererea lui Simota – care era supărat că ratase promovarea, l-au dus pe oficialul de la echipa Gaz Metan Mediaş, cu care tratase anterior aranjarea meciului de fotbal, într-o pădure în apropierea municipiului Petroşani, unde l-au bătut, de fapt au început să-l lovescă încă din maşină, şi pe drum, urmare a loviturilor primite bărbatul în cauză şi-a făcut necesităţile fiziologice pe el, de asemenea au urinat pe el pentru al „umili”, apoi l-au abandonat în pădurea respectivă. Pentru acestă faptă participanţii au fost plătiţi de Simota Alin”, informează rechizitoriul dosarului DIICOT.

image

Bătăi la comandă

Simota a fost acuzat că şi-a pus gărzile de corp să îi intimideze pe fotbalişti, iar un jucător al Jiului a fost bătut cu sălbăticie, pentru că se declarase nemulţumit de contractul său cu clubul. În 2008, Paul Gherasim, consilier local în Petroşani, a fost bătut crunt de interlopii  trimişi de Alin Simota, ca răzbunare pentru pierderea alegerilor locale. Gherasim şi-a retras plângerea, însă a fost condamnat la pedeapsa de trei luni de închisoare, cu suspendare, pentru mărturie mincinoasă. Relaţiile dintre Simota şi Litera s-au răcit în 2009 după ce prima soţie a afaceristului s-ar fi îndrăgostit de bodyguard. Alin Simota a divorţat de soţia sa, devenită iubită a fostului său bodyguard.

Alin Simota înainte de a fi eliberat din închisoare

În acelaşi dosar al DIICOT, Litera a fost anchetat pentru că ar fi primit bani de la Silvan Toma, un om de afaceri din Hunedoara, pentru a nenoroci un hunedorean. Cristian Litera l-a urmărit câteva zile pe bărbat, iar ulterior a plătit un apropiat al acestuia să îl atragă într-un loc izolat, în apropierea localităţii Cugir. „O dată ajuns în locul indicat de Litera, I.O. a fost atacat şi lovit cu pumnii de inculpaţii Mihai Varodi, Gheorghe Bota şi Cătălin Penciuc, care purtau combinezoane de culoare neagră şi cagule pe faţă, acţiunea fiind supravegheată de Litera”, au precizat procurorii. Victimei i-au fost rupte picioarele şi a avut nevoie de aproape trei luni de îngrijiri medicale. Nu s-a constituit însă parte vătămată în dosar. Pentru această agresiune, Cristian Litera ar fi primit 12.000 de euro, pe care i-a împărţit cu ceilalţi trei inculpaţi.

Cristian Litera este martor în dosarul “Berbeceanu”, în care Traian Berbeceanu, fost şef al Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Alba este atât inculpat, cât şi parte vătămată. În acest dosar, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie este aşteptată să pronunţe o sentinţă în 30 iunie.

Cristian Litera în timpul reţinerii sale din 2013

Trafic de persoane
În mai 2013, Cristian Litera a fost arestat pentru infracţiuni grave legate de şantajarea unor oameni de afaceri din judeţ şi constrângerea lor să plătească dobânzi şi datorii fictive grupării de cămătari conduse de acesta, susţineau anchetatorii. „În cursul anului 2011, membrii grupării au acţionat în principal pe raza judeţului Hunedoara, în scopul obţinerii unor beneficii financiare substanţiale (peste 800.000 de euro) din  acordarea unor împrumuturi cu camătă unor persoane din mediul de afaceri local şi perceperea unor dobânzi lunare de  10 - 20%, precum şi recuperarea prin violenţă a sumelor de bani pretinse de către învinuiţi. Unele părţi vătămate au fost obligate să muncească pe teritoriul Libiei, sumele de bani obţinute fiind predate liderului grupării, în contul sumelor împrumutate”, informa DIICOT, în 2013. În prezent, este judecat în dosarul de crimă organizată, sub măsura preventivă a controlului judiciar.


Vă recomandăm şi:

Povestea Mirelei Litera, „femeia fatală” dintre Simota şi Litera, devenită martor împotriva „Comisarului Cattani”

Dosarele în care sunt cercetaţi baronul Văii Jiului Alin Simota, liderul interlopilor Cristian Litera şi fostul şef al BCCO Alba Traian Berbeceanu au un numitor comun: Mirela Simina Litera. Tânăra a fost soţia milionarului Alin Simota, apoi a devenit soţia fostului său om de încredere Cristian Litera, iar recent a depus mărturie în dosarul în care a fost arestat Traian Berbeceanu.

EXCLUSIV VIDEO Soţia „Comisarului Cattani” despre ziua arestării: „I-am spus copilului că Traian e în străinătate”

Gabriela Berbeceanu, soţia comisarului şef al BCCO Alba, Traian Berbeceanu, a povestit pentru adevarul.ro despre cum a trăit cele mai grele momente din întreaga carieră a soţului ei, arestat în prezent într-un dosar în care a fost acuzat de favorizarea unor grupări infracţionale. „Îi spun fiului meu, în vârstă de nouă ani, că tatăl lui este plecat în străinătate”, se destăinuie Gabriela.

FOTO VIDEO Traian Berbeceanu a fost ridicat de mascaţi. Declaraţie şocantă a şefului BCCO Alba despre dosarul său

Traian Berbeceanu, şeful Biroului de Combatere a Criminalităţii Organizate Alba, a fost ridicat în această dimineaţă de jandarmi pentru a fi adus la audieri, într-un dosar în care este învinuit de favorizarea infractorului.

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite