Secretele celor mai spectaculoase lacuri miniere din vestul ţării. Tăul care creşte cu un metru pe an

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Lacul Teliuc. Foto: Daniel Guţă. ADEVĂRUL
Lacul Teliuc. Foto: Daniel Guţă. ADEVĂRUL

Numeroasele exploatări miniere din zona Hunedoarei au fost închise în ultimele decenii, însă au lăsat în urma lor lacuri spectaculoase.

Exploatările miniere din munţii Hunedoarei au fost închise în anii 2000. În urma lor au rămas mai multe lacuri artificiale spectaculoase.

Coloniile de la barajul Retezat. Ce soartă neaşteptată au avut „oraşele din munţi” ale muncitorilor VIDEO

Locuri pline de secrete pe Lacul Cinciş: Casa Albă a lui Ceauşescu, barajul uriaş şi bisericile de sub ape VIDEO

Barajul Mihăileni, în şantier din anii ´80. Lucrări reluate la acumularea de pe râul Crişul Alb VIDEO

Lacul care a crescut cu repeziciune

Lacul Teliucului, localitate învecinată Hunedoarei, a început să se formeze în urmă cu aproape 20 de ani, odată cu închiderea exploatăriilor miniere de fier din zonă. Vechea carieră a minei Teliuc a fost inundată, împreună cu galeriile şi construcţiile industriale de la baza ei, iar cu timpul noua întindere de apă a ajuns să măsoare peste 12 hectare, dar şi o adâncime de până la 60 de metri.


Lacul Teliucului. Foto: Daniel Guţă. ADEVĂRUL

lacul teliuc

Astfel la cinci kilometri de Hunedoara s-a format unul dintre cele mai adânci lacuri din România, dar şi unul dintre cele mai riscante. Frecvent au loc alunecări de teren pe versanţii care mărginesc lacul, iar porţiuni din malurile abrupte se prăvălesc în apă. 

În unele zone, marcate cu bandă, accesul este oprit din cauza instabilităţii versantului. Scăldatul în apă este interzis şi pentru că pe fundul lacului se află galerii miniere care pot crea curenţi periculoşi. Vara, oamenii ingnoră adesea atenţionările şi au transformat lacul minier într-o zonă preferată de agrement. 

Nivelul Lacului Teliucului, limentat de izvoare subterane, a crescut continuu, cu circa un metru pe an, în ultimii ani, potrivit pescarilor. În apropiere curge, curge râul Cerna, însă nu există vreo legătura între lac şi râu. Şoseaua Hunedoara – Teliucu Inferior trece prin vecinătatea lacului.

Tăul din vârf de munte

Un drum forestier, de circa trei kilometri, urcă abrupt din localitatea minieră Certejul de Sus, pe versantul unde se află cel mai vechi lac de acumulare din judeţul Hunedoara.


„Scăldatul interzis”. Foto: Daniel Guţă. ADEVĂRUL.

lacuri miniere din hunedoara foto daniel guta adevarul

Tăul Făerag, amenajat pentru alimentarea exploatării aurifere Certej şi a stelor din zonă, ocupă o suprafaţă de patru hectare şi are o adâncime de până la nouă metri. Lacul înconjurat cu păduri de fag şi stejar a fost populat natural cu raci şi caraşi, iar cu timpul a devenit un loc căutat de pescari. 

Scăldatul este interzis în apele sale, însă oaspeţii săi nu prea ţin cont de avertisment. În ultimii zece ani, mai mulţi oameni şi-au pierdut viaţa înecaţi aici. Cea mai recentă tragedie s-a petrecut în vara anului 2019, când un tânăr din Hunedoara, venit la scăldat cu prietenii săi, a alunecat de pe saltea şi a fost înghiţit de ape. Din cauza vizibilităţii reduse şi a mâlului de pe fundul apei, trupul său a fost scos la suprafaţă de scafandrii abia şapte ore mai târziu.


Paramedici pe malul Lacului Făerag. Foto: ISU Huendoara

taul faergag

Oaza de linişte de la marginea Devei

La doi kilometri de satul Cozia, învecinat municipiului Deva, şi la capătul unui drum forestier aproape impracticabil, se întinde pe mai multe hactare lacul Cozia.


Lacul Cozia. Foto: Daniel Guţă. ADEVĂRUL

lacuri miniere din hunedoara foto daniel guta adevarul

Tăul înconjurat de păduri s-a format prin inundarea unei vechi cariere miniere, aflată într-o vale adâncă. Împrejurimile sale au devenit în ultimii ani un adevărat sanctuar al animalelor şi păsărilor sălbatice, iar apele sunt căutate de amatorii de pescuit. Unii localnici se feresc, însă, de apele sale şi nu se aventurează la scăldat.

Mai multe tragedii s-au petrecut aici în ultimii ani, însă cea mai şocantă dintre ele a fost descoperirea, în 2005, a unui cadavru neidentificat, care timp de peste un an a rămas ancorat cu ajutorul unei greutăţi pe fundul apei. Trupul fusese îndesat într-un sac şi aruncat în apele Coziei, iar pescarii l-au descoperit, după ce legăturile sacului au putrezit şi bucăţi din el au fost aduse la suprafaţă. Nimeni nu a fost găsit vinovat pentru crimă.

Vă recomandăm să citiţi şi:

Secretele construcţiei barajului Cinciş, colosul din beton al „lacului blestemat“ care a înghiţit cinci sate 

Locul tainic de pe ţărmul Lacului Cinciş. Panorama barajului construit în timp record în anii ´60 VIDEO

Locuri bântuite din România: poveştile sumbre despre Castelul Corvinilor din Hunedoara şi blestemul Lacului Cinciş

VIDEO Scufundări până la 25 de metri adâncime în Lacul Cinciş, în căutarea tânărului luat de ape

Povestea bisericii Huniazilor demolată de comunişti. Aici ar fi fost locul de veci al mamei lui Ioan de Hunedoara

 

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite