Scandalurile care au zguduit imaginea Poliţiei hunedorene: arestarea şefului BCCO Alba Traian Berbeceanu şi a poliţistului Adrian Sucilă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Traian Berbeceanu, în ziua în care a fost reţinut. FOTO: Daniel Guţă. ADEVĂRUL.
Traian Berbeceanu, în ziua în care a fost reţinut. FOTO: Daniel Guţă. ADEVĂRUL.

Arestarea lui Traian Berbeceanu, deveanul aflat timp de opt ani la conducerea BCCO Alba, a dat naştere unui imens scandal. Procurorii DIICOT l-au acuzat pe poliţist de infracţiuni grave, însă ulterior au ajuns la rândul lor să fie puşi sub învinuire pentru „fabricarea unor probe” împotriva lui. Cazul comisarului şef nu a fost singurul care a zguduit imaginea Poliţiei hunedorene în ultimii doi ani.

În 21 ocotmbrie 2013, Traian Berbeceanu a fost reţinut de procurorii DIICOT şi pus sub acuzare într-un dosar în care fusese cercetat pentru favorizarea infractorului, sprijinirea unui grup infracţional, omisiunea sesizării organelor judiciare, mărturie mincinoasă, fals în declaraţii. “Este o mârşăvie”, le-a declarat Berbeceanu celor care au asistat la ridicarea sa din apartamentul familiei sale din Deva. Traian Berbeceanu fusese învinuit că a sprijinit trei grupări infracţionale.

Potrivit procurorilor, prima grupare căreia comisarul BCCO Alba i-ar fi oferit protecţie a fost înfiinţată în 2003 de oamenii de afaceri Titus şi Anişoara Biriescu. Potrivit DIICOT, cei doi soţi se ocupau de comercializarea ilegală a produselor petroliere şi s-ar fi sustras de la plata impozitelor către bugetul de stat. Au administrat circa 20 de firme fantomă, angrenate în fraude tip carusel. A doua grupare aflată, susţineau procurorii, sub protecţia şefului de la Crimă Organizată a fost înfiinţată de Alin Simota şi locotenentul său, Cristian Litera. Procurorii DIICOT susţineau că interlopul Cristian Litera, fost bodyguard al patronului clubului Jiul Petroşani, a devenit în 2004 informator al lui Berbeceanu, după ce fusese prins făcând trafic de droguri. De asemenea, baronii fierului vechi din Hunedoara, judecaţi pentru fraude economice de aproape două milioane de euro, au fost, informau procurorii DIICOT, în relaţii de încredere cu Traian Berbeceanu. Comisarul şef al BCCO Alba l-ar fi anunţat pe unul dintre ei, Dorin Cupeţiu, că va fi ridicat de DIICOT.

Stau după gratii în baza unui dosar "fabricat", în baza unor vinovăţii inventate! Sunt luat de lângă familia mea minunată, pentru simplul fapt că nu am acceptat să tac, că nu am vrut să fiu "unul de-al lor"! Sunt ţinut departe de echipa mea de profesionişti desăvârşiţi, pentru vina de a fi uniţi, puternici, neînduplecaţi... pentru că avem notorietate şi autoritate!  În România zilelor noastre, NOTORIETATEA şi AUTORITATEA au fost transformate din virtuţi, în temeiuri de arestare! Nu mă mai interesează nicio sentinţă, în aceste momente cumplite! - SURSA: Scrisoarea lui Traian Berbeceanu, trimisă în 4 noiembrie, din arestul IPJ Alba.

DNA, arbitru între Berbeceanu şi procurori
Ulterior, o anchetă a Direcţiei Naţionale Anticorupţie a scos la iveală faptul că probele procurorilor DIICOT care au instrumentat dosarul de acuzare a lui Berbeceanu fuseseră fabricate. Între timp, Berbeceanu a stat în arest preventiv până în 23 noiembrie 2013 şi a fost suspendat din funcţie. În 19 martie, DNA Bucureşti a făcut public un comunicat de presă în care a informat că procurorul Ioan Mureşan este acuzat de abuz în serviciu. În dosar mai este urmărit penal şi Alin Muntean, ofiţer de poliţie judiciară în cadrul BCCO Alba Iulia, pentru complicitate la abuz în serviciu şi un fost procuror DIICOT, Nicolaie Cean, acuzat tot de complicitate la abuz în serviciu. Toţi trei au făcut cercetări în dosarul “Berbeceanu” şi, totodată, apăreau în scrisoarea transmisă de comisarul şef Traian Berbeceanu în octombrie 2013 şi în care reclama fapte de corupţie la DIICOT Alba Iulia.

Solidari cu Berbeceanu, ironici la adresa M.A.I.
Arestarea fostului şef al BCCO Alba a fost o undă de şoc pentru Poliţia hunedoreană. Mai mulţi poliţişti i. Claudiu Ionescu, unul dintre poliţiştii care l-au susţinut pe Traian Berbeceanu, a primit un avertisment pentru încălcarea regulamentului intern al Poliţiei, după două scrisori postate pe Internet.

„Comisare, tu eşti scânteia deşteptării noastre, prin tine vom da foc palatelor mafioţilor, prin tine vom arde patima corupţilor si prin tine vom face dreptate. Ce putem face noi, muritorii de rând? Cred că dacă ne-am strânge vreo 20-30 de poliţişti, într-o zi de luni, după ce ne-am lua concediu, am merge la sediul Tribunului Alba sau Hunedoara, am intra in greva foamei şi ne-am lega cu cătuşele de gardul tribunalului, cred că am face mult mai mult decât să ne dăm cu părerea pe forumuri si să ne batem cu cărămida-n piept”, scria poliţistul Claudiu Ionescu, în scrisoarea cu titlul „Căderea Zeilor”, postată la scurt timp după ce Traian Berbeceanu a fost arestat.

„Dragul meu minister, slujindu-vă 17 ani, îmi daţi voie să ies la raport. Am sa încerc, metaforic, să spun ce se întâmplă în grădina dvs, în locul unde lucrez… tutuindu-vă, asta din cauză ca vă cunosc demult. Ştii tu că la serviciul unde lucrez suntem 25 de oameni şi avem doua rable în dotare, maşini care nu au ITP-ul făcut şi cu care în fiecare zi rişti să mori din cauză că nu au direcţia bună? Ştii tu ce înseamnă să urmăreşti pe cineva şi să-ţi rămână maşina în intersecţie”, a mai scris Claudiu Ionescu, într-o altă scrisoare, denumită pamflet, care a fost de asemenea publicată pe Facebook.
Adrian Sucilă a fost în centrul unui scandal sexual. FOTO: Daniel Guţă.

Adrian Sucilă

Scandalul poliţistului acuzat de corupere sexuală
Cazul „Traian Berbeceanu” nu a fost singurul care a zdruncinat imaginea Poliţiei hunedorene, în ultimii ani. În 2012, poliţistul Adrian Sucilă a fost trimis în arest preventiv pentru corupţie sexuală. A petrecut jumătate de an în închisoare, apoi a la scurt timp după eliberare a fost arestat din nou, într-un alt dosar în care a fost acuzat de pornografie. Potrivit anchetatorilor, Adrian Sucilă l-ar fi abuzat sexual pe băiatul de 16 ani al Angelei Stoica, fosta viceprimăriţă din Vulcan, iar la scenele obscene ar fi asistat, şi chiar filmat, sora minorului. Atât poliţistul Sucilă, cât şi părţile vătămate, au infirmat acuzaţiile. Adrian Sucilă a susţinut că ancheta a urmat unui conflict mai vechi pe care l-a avut cu conducerea Inspectoratului de Poliţie Judeţean Hunedoara. S-a judecat chiar cu actualul şef al Inspectoratului, Gabriel Dumitru, pe care l-a acuzat de abuz în serviciu. Procurorii susţin însă că faptele de care este acuzat Sucilă nu au legătură cu procesele sale vechi, ci există probe solide împotriva lui. Cele două dosare se află pe rolul instanţelor de judecată.


Vă recomandăm şi:

Traian Berbeceanu, de la "Comisarul Cattani" la luptătorul anti-sistem. Mircia Muntean e pe lista neagră a poliţistului            Ultimele luni l-au transformat pe fostul şef al Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Alba într-un luptător anti-sistem. Cel puţin aceasta o arată zecile de mesaje şi imagini postate de Traian Berbeceanu pe paginile sale de Facebook, "Traian Berbeceanu" şi "Respect Traian Berbeceanu". Una dintre ţintele sale a fost deputatul Mircia Muntean, fost primar, timp de 16 ani, al Devei.

Dorin Cupeţiu cere în instanţă ridicarea interdicţiei de a părăsi ţara. Afaceristul a fost „pion” în dosarul Berbeceanu                Curtea de Apel Alba Iulia decide marţi asupra cererii afaceristului Dorin Cupeţiu, anchetat pentru evaziune fiscală, de a-i fi înlăturată interdicţia dată de instanţă de a părăsi ţara.

VIDEO Dezvăluirile soţiei „comisarului Cattani”: cum îşi protejează Traian Berbeceanu familia, după eliberare           Gabriela Berbeceanu s-a alăturat astăzi celor câteva zeci de susţinători ai fostului şef al Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Alba, Traian Berbeceanu, care au manifestat în faţa sediului din Deva al DIICOT. Soţia fostului comisar-şef a dezvăluit şi motivele pentru care acesta nu a mai apărut în public, în ultimele zile, după eliberarea din arest.

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite