Scăldătoarea cu ape termale ascunsă în munţi, pe care oamenii au transformat-o într-un mic paradis VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Feredeie. Foto: Daniel Guţă. ADEVĂRUL
Feredeie. Foto: Daniel Guţă. ADEVĂRUL

O scăldătoare cu ape termale, ascunsă într-un ţinut pitoresc de la poalele Munţilor Metaliferi a fost transformată de localnici într-un mic paradis rural.

Feredeie, un loc pitoresc, dar puţin cunoscut, se află la capătul unui drum care porneşte din satul Bobâlna (judeţul Hunedoara) de pe valea Mureşului, şi se strecoară printre versanţii înalţi, acoperiţi cu întinderi mari de pădure.

GALERIE FOTO DE LA FEREDEIE

Aşezarea izolată de la poalele Munţilor Metaliferi păstrează una dintre marile bogăţii ale ţinutului. Un izvor termal inundă de mii de ani valea, formând câteva mlaştini şi ochiuri de apă, înconjurate de păşunile şi livezile sătenilor.

Povestea staţiunii termale de la poalele cetăţilor dacice. Cum arată antica Aquae, după două milenii VIDEO

Top 10 staţiuni termale din România faimoase în lume. Locurile căutate pentru aerul pur şi apele vindecătoare

VIDEO Locul tămăduitor unde strămoşii noştri puneau ofrande de aur în cinstea zeilor a devenit tărâmul nimănui

În urmă cu vreo jumătate de secol, un localnic cu iniţiativă a dorit ca oamenii din Bobâlna să profite de binefacerile băilor termale şi a înfiinţat aici, la marginea satului, mai multe scăldători. Pereţii bazinelor au fost cimentaţi, iar adâncimea lor a fost lăsată la circa 1,5 metri, pentru ca şi sătenii care nu ştiau să înoate să se poată bucura de ape.

Vechea scăldătoare a prins viaţă  

Cu timpul, bazinele de la Feredeie s-au ruinat, apele au căpătat un miros respingător din cauza algelor care le-au acoperit, iar păşunile din împrejurimile lor au fost împânzite cu gunoaie aruncate de cei care veneau la iarbă verde. De câteva luni, situaţia scăldătorilor de la Feredeie a început să se schimbe. Oamenii din satul Bobâlna au curăţat păşunea şi apele bazinelor pline de vegetaţie, au montat o toaletă din lemn şi mai multe locuri de depozitare a gunoaielor. A fost amenajat şi un mic teren de fotbal, iar scăldătorile au prins din nou viaţă, odată cu venirea verii.


Feredeie. Foto: Daniel Guţă. ADEVĂRUL

feredeie

„Apa termală din aceste bazine are peste 20 de grade, tot timpul anului. Este călduţă şi are proprietăţi benefice pentru corpul nostru. Iar zona este încântătoare”, spune Maria, o localnică din Bobâlna, venită împreună cu familia la Feredeie. 

Din păcate, deşi localnicii din Bobâlna au depus eforturi mari pentru a revitaliza locul, oamenii spun că mai greu le este să îi convingă pe oaspeţii lui să păstreze curăţenia. „Este o zonă izolată, în care cei care ajung se simt cu totul liberi să se bucure de aerul curat şi de apele termale. Unii însă nu mai strâng după ei, la plecare”, se plânge Vasile, soţul femeii.

Munţii Metaliferi, împânziţi de ape termale  

Zona de sud a Munţilor Metaliferi, mărginită de Valea Mureşului, este împânzită de izvoare minerale şi termale, rezultate în urma unor fenomene complexe postvulcanice. Apele binefăcătoare erau cunoscute încă din Antichitate. Astfel de izvoare sunt în Păuliş, Boholt, Hărţăgani, Banpotoc, Rapolt, Bobâlna, Geoagiu, Bozeş şi Băcaia, însă doar câteva comunităţi se folosesc de ele ca locuri de relaxare.


Feredeie. Foto: Daniel Guţă. ADEVĂRUL

În Rapolţel, o aşezare din vecinătatea Bobâlnei. localnicii au amenajat un bazin cu ape minerale în mijlocul satului. O parte a străzii care îl ocoleşte a fost transformată în trepte de beton pe care oamenii îşi aşează păturile unde se relaxează ori îşi aştern covoarele spălate aici. Apa din izvorul care alimentează bazinul este potabilă, iar un jgheab a fost amenajat aici pentru adăparea animalelor. Vara, bazinul este umplut cu apă minerală, iar centrul satului devine un adevărat ştrand.

O mulţime de izvoare minerale curg în arealul satului Banpotoc, aflat în aceeaşi zonă, iar în anii trecuţi, hunedoreni veniţi din toate colţurile judeţului făceau adevărate pelerinaje pentru a-şi umple sacii cu bidoane de plastic cu apa considerată benefică pentru organism. La Banpotoc, pe marginea drumului din apropierea unor izvoare, de peste patru decenii a fost construit un bazin, folosit ca loc de scăldat pentru oaspeţii zonei. În satul de pe Valea Mureşului, autorităţile comuniste au plănuit înfiinţarea unei mici staţiuni, însă proiectul a fost abandonat după 1990.

Geoagiu Băi, cu numeroasele sale izvoare minerale, a rămas cel mai atractiv loc din zonă pentru turiştii care caută efectele binefăcătoare ale apelor termale. Oraşul-staţiune, căutat pentru apele minerale şi termale, primeşte anual zeci de mii de turişti. Aici se află şi Cascada Clocota, a pârâului alimentat de şapte izvoare termale.

Şi pe Valea Streiului, băile termale de la Călan, vechea Aquae, erau cunoscute încă din antichitate.

bazine termale la feredeie foto daniel guta adevarul

Vă recomandăm să citiţi şi:

Drumul pavat construit de romani la Germisara a fost scos de sub buruienile care l-au acoperit ani în şir

VIDEO Locul tămăduitor unde strămoşii noştri puneau ofrande de aur în cinstea zeilor a devenit tărâmul nimănui

Spa-urile antice în care se răsfăţau dacii şi romanii sunt de nerecunoscut. Ce soartă împărtăşesc Germisara şi Aquae

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite