Satul din munţii Hunedoarei care este aproape pustiu iarna. Sălbăticiunile pun stăpânire pe locul de poveste VIDEO

Satul din munţii Hunedoarei care este aproape pustiu iarna. Sălbăticiunile pun stăpânire pe locul de poveste VIDEO

Case din Sohodol. FOTO: Daniel Guţă. ADEVĂRUL

Mai multe sate din Ţinutul Pădurenilor rămân aproape pustii iarna. În împrejurimile Sohodolului, o aşezare izolată, înconjurată de păduri vaste, sălbăticiunile îşi fac adesea simţită prezenţa.

Mai puţin de 20 de oameni trăiesc în Sohodol, unul dintre satele cele mai depopulate din Ţinutul Pădurenilor. Iarna, locul din munţii Poiana Ruscă rămâne aproape pustiu, iar viscolele frecvente acoperă cu vuietele lor gălăgia pe care o fac cele câteva animale din curţi.

GALERIE FOTO DIN SOHODOL

VIDEO DIN SOHODOL

Zeci de case din lemn, ridicate pe fundaţii de piatră se înşiruiesc de-a lungul şoselei care străbate localitatea şi se pierde apoi la marginea pădurii, unde alte drumuri forestiere, rar călcate de oameni, duc spre Vadu Dobrii, Runcu Mare sau Poiana Răchiţelii.

Cel mai izolat sat din văile pădurenilor ascunde o „comoară” uitată în mijlocul sălbăticiei VIDEO

Satul arhaic din Ţinutul Pădurenilor, înghiţit de pădure şi ţinut în viaţă de o mână de oameni. Este una dintre cele mai pitoreşti aşezări din Hunedoara VIDEO

Splendoarea costumelor populare din Ţinutul Pădurenilor: portul este unic în România FOTO

Cele mai multe gospodării din Sohodol au rămas nelocuite. În afară de amprenta timpului şi a naturii, clădirile şi anexele lor au suferit puţine modificări, iar aşezarea se înfăţişează oaspeţilor săi ca un loc încremenit în timp, la începutul secolului XX.


Sohodol. Video. Daniel Guţă. ADEVĂRUL


Vremurile în care cătunul era animat, iar în fiecare casă locuiau familii mari par să fi fost date uitării. Puţinii localnici din Sohodol povestesc că adesea animalele sălbatice care sălăşluiesc în pădure dau târcoale aşezării, în căutarea prăzii. Urşii, lupii şi mistreţii îşi lasă urme pe zăpada care acoperă întreg ţinutul. În nopţile de iarnă, spun oamenii, zgomotele sălbăticiunilor se aud amestecate cu larma făcută de câini. Însă cei rămaşi în Sohodol sunt obişnuiţi şi cu iernile grele, deşi vorbesc cu regret despre soarta satului depopulat.


Sohodol. Foto: Daniel Guţă. ADEVĂRUL

La începutul secolului XX, în Sohodol locuiau peste 300 de oameni. În anii ´50, satul încă mai avea 200 de locuitori, iar în anii ´70, circa 50 de localnici. În prezent, câteva familii mai locuiesc în satul din comuna Lelese, aflat la 35 de kilometri de Hunedoara.

Ţinutul Pădurenilor, tot mai pustiu

Ţinutul Pădurenilor se întinde la poalele Munţilor Poiana Ruscă, în judeţul Hunedoara, având în componenţă opt comune şi peste 40 de sate, care numără în total circa 5.000 de locuitori. Cea mai mică dintre comune este Bătrâna, cu circa 100 de locuitori. Este şi cea mai izolată dintre aşezări, iar pentru a ajunge aici, călătorii trebuie să parcurgă cel puţin 30 de kilometri prin pădure. Comunele Cerbăl, Lelese şi Bunila au fiecare mai puţin de 400 de locuitori.


Sohodol. Foto: Daniel Guţă. ADEVĂRUL

Iarna, când mulţi dintre oamenii care trăiesc aici îşi încuie gospodăriile şi se mută în apartamentele şi în casele din Hunedoara, izolarea în care se afundă satele este şi mai accentuată.

Migraţia pădurenilor spre oraş a început după Al Doilea Război Mondial, când Hunedoara a început să se dezvolte într-unul dintre marile centre industriale ale României şi absorbea forţa de muncă din împrejurimi.


Sohodol. Foto: Daniel Guţă. ADEVĂRUL

Cu timpul, unele familii din Ţinutul Pădurenilor au părăsit definitiv satele de munte pentru a se stabili în oraş, altele şi-au păstrat şi vetrele bătrâneşti, dar din cauza condiţiilor dificile de trai, nu s-au mai întors la ele sau revin doar pentru a le mai îngriji.

Vă recomandăm să citiţi şi:

De ce rămân pustii satele pădurenilor: „Trăim ca pe vremea bunicilor. Am ajuns să dăm laptele la porci” VIDEO

Ţinutul pustiit al dacilor. Viaţa plină de greutăţi a ultimilor localnici din cătunele munţilor Orăştiei VIDEO

Ţinutul Pădurenilor. Magia iernii aduce turişti într-un loc aproape părăsit | FOTO VIDEO

Intrarea în Sohodol. Foto: Daniel Guță. ADEVĂRUL

Imagini din aceeasi galerie
  • Intrarea în Sohodol. Foto: Daniel Guță. ADEVĂRUL
  • Drumul Lelese - Sohodol. Foto: Daniel Guță. ADEVĂRUL
  • Case din Sohodol. Foto: Daniel Guță. ADEVĂRUL
  • Casă în Sohodol. Foto: Daniel Guță. ADEVĂRUL
  • Gospodărie. Sohodol. Foto: Daniel Guță. ADEVĂRUL
Distribuie imaginea

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările