Sarmizegetusa Regia ar putea fi deschisă mai devreme de 1 noiembrie. Marea schimbare a sanctuarului circular

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Lucrările de înlocuire a celor 112 stâlpi ai marelui sanctuar solar din Sarmizegetusa Regia au ajuns la final, iar autorităţile anunţă că aşezarea dacică ar putea fi deschisă publicului mai devreme. Alte lucrări se pregătesc să înceapă în sit.

De la începutul lunii octombrie, accesul publicului în Sarmizegetusa Regia a fost interzis de Consiliul Judeţean Hunedoara, iar salvamontiştii i-au anunţat, la rândul lor, pe tutişti să ocolească zona, aflată pe traseul montan spre Vârful Godeanu.

Au avut loc lucrări în interiorul sitului istoric, de înlocuire a 112 stâlpi din lemn la marele templu circular şi a gard metalic al drumului antic pavat cu unul din lemn. Restricţiile au fost impuse până la data de 31 octombrie, însă reprezentanţii Consiliului Judeţean Hunedoara susţin că proiectul a ajuns la final şi sunt mar şansele ca accesul publicului să fie permis mai devreme, cel mai probabil, de la finalul acestei săptămâni.

Accesul ar putea fi restricţionat din nou

În această iarnă, accesul vizitatorilor în Sarmizegetusa Regia ar putea fi din nou interzis, pe durata lucărărilor de extragere a arborilor seculari care pun în pericol integritatea vestigiilor, a informat Consiliul Judeţean Hunedoara. Recent, au fost marcaţi aproape 100 de fagi bătrâni şi bolnavi care riscă să se prăbuşească şi să distrugă monumentele, aceştia urmând să fie tăiaşi şi scoşi din situl arheologic.

Sarmizegetusa Regia, vechea capitală a Daciei pre-romane, datează de peste două milenii, iar ruinele ei se află în Munţii Orăştiei, la poalele Vârfului Godeanu, considerat de unii dintre istorici „muntele sfânt al dacilor“. În Sarmizegetusa Regia, călătorii găsesc urmele unei aşezări urbane înfloritoare din Epoca Fierului, cu temple misterioase, în jurul căreia au fost ridicate celelalte cetăţi dacice, care aveau în special rol de apărare. Aici au fost descoperite în ultimii ani mai multe tezaure preţioase de bijuterii şi monede antice de aur şi argint, multe dintre obiecte fiind considerate unice.


Vă recomandăm să citiţi şi:

VIDEO Filmul secret care dezvăluie cum a fost găsită matriţa din Sarmizegetusa Regia. „Am cerut recompensa, aflând că valorează cât trei brăţări dacice”

Andreea Ciuciu, tânăra care a participat la descoperirea matriţei antice din Sarmizegetusa Regia, un artefact considerat unic în lume, a fost interogată, marţi, la Tribunalul Hunedoara, după ce a solicitat în instanţă despăgubiri de 500.000 de lei pentru participarea la găsirea artefactului. După aproape patru ani au apărut şi primele imagini video din ziua de 23 iunie 2013.

Iulian Ceia, „creierul” grupărilor de traficanţi ai comorilor dacice, a fost prins în trafic. Povestea controversatului interlop, urmărit internaţional din 2014

Iulian Ceia, considerat de anchetatori „creierul” unor grupări infracţionale specializate în traficul de comori dacice furate din Munţii Orăştiei, a fost găsit de autorităţi, după trei ani de la darea sa în urmărire internaţională. Direcţia Generală a Poliţiei Bucureşti a confirmat că Iulian Ceia a fost încarcerat la Penitenciarul Rahova.

Poliţistul Florin Marc, găsit nevinovat. Procurorii au clasat dosarul în care şeful de post a fost acuzat că a luat mită de la căutătorii de comori antice

Poliţistul Florin Marc, fostul şef al postului de poliţie din Orăştioara de Sus, anchetat pentru patru infracţiuni de luare de mită, într-un dosar privind traficul de comori sustrase din cetăţile dacice a fost scos de sub urmărire penală, după şase luni de cercetări.


 

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite