Sarmizegetusa Regia se închide pentru o lună. Vor fi tăiaţi peste 100 de arbori care pun în pericol situl UNESCO şi turiştii

Sarmizegetusa Regia se închide pentru o lună. Vor fi tăiaţi peste 100 de arbori care pun în pericol situl UNESCO şi turiştii

Sarmizegetusa Regia. FOTO: Daniel Guţă. ADEVĂRUL.

Sarmizegetusa Regia va fi închisă pentru 30 de zile, începând din 22 ianuarie. În acest interval vor fi extraşi arborii marcaţi, care prezintă pericol pentru monument, vizitatori şi personalul administraţiei sitului, a informat Consiliul Judeţean Hunedoara.

Ştiri pe aceeaşi temă

Accesul turiştilor în Sarmizegetusa Regia va fi interzis în perioada 22 ianuarie – 19 februarie 2018, în care vor avea loc lucrări de extragere a peste 100 de arbori periculoşi, din situl UNESCO.

„Odată cu preluarea monumentului UNESCO în administrarea Consiliului Judeţean Hunedoara, începând din 2013 a fost monitorizată şi situaţia arborilor seculari din interiorul sitului. În fiecare an de atunci încoace, la fiecare furtună mai puternică, s-au înregistrat căderi de arbori, lucru care a pus în pericol integritatea monumentului, dar şi viaţa oamenilor. Doar în cursul anului trecut, ca urmare a condiţiilor meteo nefavorabile, au căzut peste 25 de arbori în interiorul zonei administrare, arbori care au pus în pericol viaţa personalului care deserveşte zona, dar şi pe cea a turiştilor, al căror număr este în continuă creştere. Mai grav este faptul că au fost distruşi ireversibil 10 metri din zidul incintei militare în urma ruperii unei crengi grele. În aceste condiţii, au fost identificaţi 103 arbori bolnavi, care au fost marcaţi şi propuşi pentru tăiere”, a informat Consiliul Judeţean Hunedoara.
 
Operaţiunile de tăiere şi extragere a arborilor vor demara la începutul săptămânii viitoare şi se realizează conform autorizaţiei de exploatare, obţinute în baza prevederilor legale (Ordin nr. 1540/2011) de către prestator. Potrivit autorizaţiei, pe durata lucrărilor este necesară închiderea sitului arheologic pentru o perioadă de 30 de zile.

În toamna anului 2017, situl UNESCO a mai fost închis, timp de o lună, pe durata lucrărilro de refacere a Marelui Sanctuar Circular.


Vă recomandăm să citiţi şi:

Şoseaua spre Sarmizegetusa Regia, de calitate îndoielnică. Consiliul Judeţean a plătit daune de 2.000.000 lei pentru ea

Consiliul Judeţean a fost nevoit să returneze peste două milioane de lei Ministerului Dezvoltării pentru proiectul de modernizare a drumului judeţean dintre Costeşti şi Sarmizegetusa Regia. Drumarii nu au respectat contractul, iar lucrările au fost de calitate slabă. La prima furtună mare, noua şosea s-a prăbuşit în mai multe locuri.

Pădurea din Sarmizegetusa Regia poate dispărea în câţiva ani. 17 hectare de fagi sunt vizate: „Va fi ca acum 2.000 de ani”

Peste 100 de fagi care prezintă pericol pentru vestigiile dacice din Sarmizegetusa Regia şi pentru vizitatorii ei vor fi extraşi din sit, până în primăvara acestui an, însă autorităţile judeţului nu se opresc aici: intenţionează să taie pădurea întinsă pe mai mult de 17 hectare din zona I a sitului UNESCO.

VIDEO Priveliştile de basm din Sarmizegetusa Regia, după ninsori. Capitala dacilor a înregistrat un record de vizitatori în 2017

Cei care ajung în aceste zile la Sarmizegetusa Regia sunt întâmpinaţi de privelişti de poveste. Cetatea dacică din Munţii Orăştiei s-a împodobit cu „straiele de iarnă”.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: