Operaţiune de salvare dificilă în Masivul Retezat: o tănără a fost blocată pe un versant, într-o râpă de 250 de metri

Operaţiune de salvare dificilă în Masivul Retezat: o tănără a fost blocată pe un versant, într-o râpă de 250 de metri

Salvamontiştii şi jandarmii montani au coborât după tânără. FOTO: ISU Hunedoara.

Mai multe echipaje de pompieri, jandarmi şi salvamontişti au fost implicate în salvarea unei tinere de 33 de ani, blocată pe un versant în Masivul Retezat. Operaţiunea a durat aproape trei ore, iar victima a fost salvată în cele din urmă.

Ştiri pe aceeaşi temă


Mama unei tinere de 33 de ani a sunat la 112, după ce a constatat că soţul şi fiica sa, plecaţi de dimineaţă într-o expediţie în Masivul Retezat nu s-au mai întors şi nu pot fi contactaţi pe mobil. Cei doi au explorat un traseu din zona Barajului Gura Apelor, pe valea Râului Şes, iar tânăra a rămas blocată pe un versant.

Bărbatul a încercat de mai multe ori să o ajute să coboare, fără rezultat, astfel că a luat decizia să pornească către barajul Gura Apelor pentru a solicita ajutor, deoarece în zona în care se afla nu avea semnal la telefonul mobil. Abia într-un târziu, acesta a ajuns într-o zonă de unde şi-a putut contacta soţia şi i-a indicat locaţia unde se află tânăra.

„Echipele de salvare s-au deplasat în zona indicată de apelant, o zonă foarte greu accesibilă din cauza drumului în pantă acoperit cu zăpadă şi pietre căzute de pe versanţi. Jandarmii montani au ajuns la tatăl fetei şi, împreună cu acesta, s-au deplasat spre locul unde se afla fata. Tânăra era blocată într-o vale adâncă (aproximativ 250 metri) cu pereţi abrupţi. La faţa locului au ajuns şi salvamontiştii şi pompierii, care, împreună cu jandarmii montani au reuşit, după două ore şi jumătate să urce turista, până la marginea văii, cu ajutorul echipamentului montan”, a precizat căpitanul Nicolae Răducu, de la Inspectoratul de Jandarmi Judeţean Hunedoara.

Ulterior, tânăra a fost preluată de un echipaj al SMURD, care i-a acordat îngrijiri medicale. „Paramedicii au constatat că aceasta avea a o excoriaţie minoră la nivelul frunţii, era uşor hipotermică şi prezenta o evidentă stare de epuizare, fiind transportată la Spitalul Orăşenesc Haţeg”, a informat căpitanul Anemona Doda, purtătoarea de cuvânt a Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Hunedoara. În operaţiunile de salvare au fost implicaţi 13 pompieri şi paramedici cu două autospeciale şi o ambulanţă, 7 salvamontişti cu 3 maşini de teren, 7 jandarmi cu 3 autospeciale, două echipaje de poliţie şi o echipă a Parcului Naţional Retezat.
 

Vă recomandăm şi:

FOTO VIDEO Muntele vrăjit al Hunedoarei: Retezatul. Expediţie în rezervaţia cu peisaje de basm

Retezatul pare o catedrală a sălbăticiei, în care o dată ajuns, oricât de nepăsător ţi-ai dori să fii, nu poţi să nu te înclini în faţa frumuseţii locurilor. Primii paşi pe potecile Parcului Naţional Retezat, spre lacurile glaciare de pe crestele sale, te fac să te îndrăgosteşti iremediabil de aceste locuri.

VIDEO Drumuri periculoase: probleme pentru şoferii care au urcat în Retezat

Ultimii kilometri ai şoselei dintre comuna Rîu de Mori şi staţiuna montană Râuşor din Retezat au devenit aproape inaccesibili în această după-amiază din cauza zăpezii aşternute. Şoferii au avut probleme mari în a menţine autoturismele pe carosabil.

FOTO Iarna a ajuns mai devreme în masivul Retezat

Zăpada acoperă cele mai înalte vârfuri din masivul Retezat, în ciuda temperaturilor ridicate înregistrate în ultimele zile în judeţul Hunedoara. Vârfurile Retezat, Peleaga şi Păpuşa au rămas înnălbite de ninsorile din nopţile de octombrie.

FOTO Vacanţă în România: Cheile Buţii din Retezat, raiul cascadelor. Locul în care liniştea pune stăpânire pe tine

Şoseaua care te duce în Cheile Buţii, una dintre porţile de intrare spre Parcul Naţional Retezat, trece mai întâi prin câteva orăşele miniere, cu imagini dezolante, ca mai apoi să ofere peisaje rupte din rai. Cea mai frumoasă campanie ”Adevărul" - "125 de locuri pentru care iubim România. Jurnal de vacanţă" continuă în această seară cu un reportaj inedit despre Cheile Buţii. Ne plimbăm printre cascade, un părâu îngheţat şi lupi.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările