Revolta minerilor continuă în Valea Jiului. Ministrul Energiei: „Cei care au decis să pornească protestul o fac împotriva propriului interes“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sute de mineri de la Lonea şi Vulcan au refuzat marţi să iasă din subteran şi îşi manifestă nemulţumirile faţă de managementul Complexului Energetic Hunedoara, de care aparţin cele două mine. Tot marţi, un protest a avut loc şi la Termocentrala Mintia, din cadrul CEH. Ministrul Energiei, Victor Grigorescu, le-a transmis oamenilor să înceteteze acţiunile de protest.

Aproape 400 de mineri din Vulcan protestează faţă de situaţia dramatică a Complexului Energetic Hunedoara. Oamenii refuză să iasă din subteran, la fel cum au făcut-o circa 200 de mineri de la Exploatarea Minieră Lonea, care de luni au rămas pe o galerie principală din mină, în semn de protest.

 „Incertitudinea locurilor de muncă ne-a adus în situaţia în care suntem azi. Ne-am solidarizat cu colegii de la Lonea şi suntem decişi să rămânem subteran până când un factor important de decizie ne va anunţa că vom avea locuri de muncă în continuare. Ne este frică de falimentul Complexului Energetic Hunedoara, pentru că vom rămâne fără locuri de muncă”, a declarat Daniel Calimandruc,  preşedintele Sindicatului Muntele de la Vulcan. Şi minerii din Paroşeni s-au solidarizat cu ortacii din Vulcan şi Lonea.

Tot marţi, circa 200 de angajaţi ai Termocentralei Mintia au protestat la intrarea în curtea companiei. Protestatarii de la Mintia au cerut separarea activităţilor de minerit şi producţie de energie electrică, apreciind că activitatea de extracţie a cărbunelui generează costuri foarte mari pentru companie. “Cerem separarea activităţilor de minerit şi energie. La Mintia, costurile cu munca vie reprezintă 12% din total, în timp ce la Divizia Minieră aceste costuri sunt de 78 la sută”, a declarat preşedintele Sindicatului Liber Independent Electrocentrale Deva, Mircea Crişovan. Acţiunile de protest au loc la o săptămână după ce în Petroşani sute de oameni au participat la un miting în care au cerut Guvernului să găsească soluţii pentru salvarea de la închidere a minelor din Valea Jiului. De asemenea, din luna ianuarie, când a fost stabilit noul administrator judiciar al Complexului Energetic Hunedoara, liderii minerilor au anunţat că pregătesc greva generală.

Îi îndeamnă la muncă
Victor Grigorescu, ministrul Energiei, a susţinut marţi o declaraţie de presă pe tema protestelor angajaţilor Complexului Energetic Hunedoara. El a afirmat că înţelege supărarea şi revolta minerilor din Valea Jiului care s-au blocat marţi în subteran, adăugând că singura soluţie pentru salvarea Complexului Energetic Hunedoara de la dispariţie este munca. „Am discutat cu prefectul şi cu autorităţile abilitate pentru ca oamenii care protestează să nu-şi pună viaţa în pericol şi să li se ofere toată asistenţa de care au nevoie. Nu putem exclude situaţii neprevăzute, deoarece blocarea în subteran prezintă riscuri deosebite, chiar şi pentru minerii experimentaţi", a spus Grigorescu, în declaraţia de presă.

Ministrul a explicat că a preluat compania fără niciun ban în cont, cu titluri executorii în valoare de zeci de milioane de lei şi cu circa 30 de cereri de intrare în insolvenţă. „În decembrie, nu aveam din ce plăti salarii şi eram pe cale să condamnăm la frig toată Valea Jiului şi la sărăcie pe toţi cei care muncesc în mină sau în termocentrale. Cu eforturi deosebite atât din partea ministerului, din partea societăţii şi, mai ales, din partea oamenilor care muncesc la Hunedoara, aproape am trecut iarna, am plătit fiecare leu pe care îl datoram angajaţilor şi am stabilizat situaţia financiară, în ciuda tuturor obstacolelor intervenite la nivel local sau central. Vă reamintesc că în pragul gerului, furnizorii refuzau să trimită masa caldă în mină, iar la miez de noapte, o parte din transportatori erau pregătiţi să lase oamenii ieşiţi din tură în frig şi în beznă. În această iarnă nu am adus nicio tonă de cărbune de import. Am demonstrat că se poate pe picioarele noastre, după ce în anii din urmă am importat câteva sute de mii de tone de cărbune. Toate resursele financiare, toţi banii pe care îi aveam au mers către minele româneşti. Împreună am trecut peste toate aceste dificultăţi ce păreau în prag de iarnă de nerezolvat”, a declarat ministrul.

Ministrul, despre situaţia CEH

Minerii care protestează o fac împotriva propriului interes, a precizat ministrul. „Am strâns mâna fiecărui lider sindical cu convingerea că numai împreună – minister, administrator judiciar şi oamenii care muncesc zi de zi în Complexul Energetic – putem îndrepta compania pe drumul cel bun. Protestele de astăzi îmi zdruncină încrederea că acest lucru este cu adevărat posibil. Rămânem hotărâţi să facem tot ce ţine de noi pentru a îndrepta lucrurile. Cei care au decis să pornească acest protest o fac împotriva propriului interes, iar cei care îi îndeamnă să continue cu gândul la iluzorii avantaje politice sunt iresponsabili. Ne-am angajat să plătim drepturile salariale, să menţinem un nivel al producţiei, să creştem veniturile companiei, dar, mai ales, să stârpim nemunca şi ilegalităţile. De cealaltă parte, am avut promisiunea păcii sociale şi a orientării tuturor eforturilor către un singur scop: scoaterea companiei din starea în care se găseşte. Astăzi, din nefericire, contractul colectiv de muncă de la CEH, care reprezintă baza acestui pact pentru supravieţuire, nu mai valorează mare lucru", a afirmat Grigorescu. „Cei care vorbesc despre închiderea mineritului în România o fac cu rea-voinţă. Cărbunele românesc îşi are deja locul sau în securitatea noastră energetică", a adăugat Victor Grigorescu, în declaraţia de presă susţinută marţi.

Complexul Energetic Hunedoara a solicitat anul trecut intrarea în insolvenţă, din cauza datoriilor de peste 1,2 miliarde de lei, înregistrate către furnizori şi către statul român. În prezent, peste 6.000 de oameni lucrează în cadrul CEH, la termocentralele Mintia şi Paroşeni şi în exploatările miniere Lonea, Lupeni, Livezeni şi Vulcan.


Vă recomandăm şi:

Ceferiştii au protestat în faţa Prefecturii Hunedoara, necăjiţi de soarta companiei

Angajaţii Căilor Ferate Române şi pensionarii ceferişti au participat marţi la o acţiune de protest, pentru a atrage atenţia asupra situaţiei nefavorabile în care se află. Participarea a fost redusă, mai puţin de 30 de persoane fiind prezente în faţa Prefecturii Hunedoara.

Ce s-a ales de mineri la 17 ani după bătălia de la Costeşti. Culisele violenţelor încheiate cu Pacea de la Cozia şi decăderea apocaliptică a oraşelor-mină

Evenimentele care au culminat, pe 23 ianuarie 1999, cu Pacea de la Cozia au rămas în istorie ca apogeul puterii minerilor din Valea Jiului. De acolo nu se mai putea merge decât în jos. Şi s-a ajuns atât de jos, încât localităţile prospere de acum 25 de ani au devenit ruine, iar titanii acelor vremuri scormonesc în munţii de bolovani în căutare de cărbune ca să aibă ce mânca.

Greva care a cutremurat România lui Ceauşescu, relatată de americani: cum au fost umiliţi miniştrii care au venit să îi calmeze pe mineri

Spre sfârşitul anului 1977, Valea Jiului devenise o zonă militarizată, cu o populaţie tulburată de ameninţările autorităţilor, scriau jurnaliştii de la The New York Times. Totul se petrecea după ce în primele zile ale lunii august, peste 35.000 de oameni au protestat în Lupeni, faţă de condiţiile rele de muncă şi de lipsa alimentelor. Ceauşescu însuşi a ajuns în Valea Jiului pentru a-i calma, însă dictatorul nu şi-a respectat promisiunile.

Şapte ani de la marea tragedie din Mina Petrila: 13 mineri au murit şi 15 au fost răniţi în exploziile din subteran

Se împlinesc şapte ani de la una dintre cele mai mari tragedii petrecute în ultimele decenii în minele din Valea Jiului. În 15 noiembrie 2008, două explozii succesive într-un abataj al Petrilei au curmat viaţa a 13 oameni, mineri şi salvatori. Astăzi, minerii şi-au comemorat foştii colegi.

Lacrimile ortacilor la închiderea Minei Petrila: „Am adăugat încă o tragedie şirului de drame din minerit“

Ultimul vagonet de cărbune adus la suprafaţă din adâncurile Minei Petrila, cea mai veche exploatare minieră din Valea Jiului, a fost înâmpinat cu lacrimi de mineri. Evenimentul a marcat, simbolic, închiderea exploatării de huilă care a funcţionat neîntrerupt timp de 156 de ani.

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite