Revolta actorilor teatrului din Petroşani, ieşiţi în stradă: „Politicul omoară orice urmă de românism şi de cultură”

Revolta actorilor teatrului din Petroşani, ieşiţi în stradă: „Politicul omoară orice urmă de românism şi de cultură”

FOTO: Livia Voica Morariu. FACEBOOK

Actorii Teatrului „I. D. Sârbu” din Petroşani au protestat, miercuri, împotriva demiterii directorului instituţiei de cultură, Cosmin Rădescu.

Ştiri pe aceeaşi temă

Actorul Cosmin Rădescu, director al Teatrului Dramatic „I.D. Sîrbu” din Petroşani, a obţinut o notă mai mică de 6,5 la evaluarea activităţii sale, efectuată de o comisie specială, organizată de Consiliul Judţean Hunedoara.

Avea nevoie de minimum nota 7 pentru a putea fi sigur că rămâne în funcţie. Cosmin Rădescu susţine că deşi şi-a îndeplinit obiectivele ca manager, conducerea Consiliului Judeţean doreşte înlăturarea sa.

„Indicatorii sunt realizaţi şi depăşiţi cu peste 50%. Nu se pune problema nerealizării programului minimal de spectacole, repetiţii, încasări de la spectacole, vânzare de bilete, număr de spectatori etc. Toţi indicatorii sunt realizaţi. Este o răfuială, nici nu aş implica direct tot CJ, pentru că răfuiala este directă a lui Costel Avram (administrator public al judeţului Hunedoara) şi a lui Dan Daniel (secretar al judeţului Hunedoara) cu mine”, a susţinut Rădescu. Cei doi nu au comentat afirmaţiile directorului teatrului.

Protestul artiştilor
Rezultatul evaluării, care poate duce la demiterea managerului, a stârnit nemulţumire în colectivul teatrului şi pe reţele de socializare, iar mai mulţi angajaţi ai instituţiei au organizat un protest spontan în faţa teatrului cu mesajul „Şi eu sunt Cosmin Rădescu”. Au afişat pe faţada teatrului un banner care anunţa „Greva” şi au prezentat pancarte cu mesaje de susţinere a colegului lor.

„Rog toţi prietenii mei, Oameni de Cultură sau nu, prieteni din toată ţara, Oameni care au deschidere sufletească către teatru, actori, muzicieni, artişti, să rezoneze cu echipa Teatrului Dramatic «Ion D. Sîrbu» Petroşani în demersul nostru de a ne apăra managerul! Cosmin Rădescu, actor prin profesie, manager prin susţinere colectivă, a reuşit în doi ani de mandat să realizeze lucruri măreţe pentru colectivul teatrului, dar şi pe plan artistic. A reuşit să deschidă a doua sală de spectacol, Sala Artelier. Teatrul nostru are în fiecare săptămână câte trei spectacole, spectacole proprii pentru adulţi şi copii, plus spectacole ale altor teatre din ţară care evoluează pe scena teatrului petroşenean. Cosmin Rădescu, Omul de cultură care nu este angrenat politic, care nu poate fi corupt, care nu se apleacă după cum bate vântul politic deranjează! Deranjează pentru că nu furădin banul public, deranjează pentru că luptă pentru colegii lui actorii şi pentru întreg colectivul, deranjează pentru că nu poate fi manipulat, şi aşa cum ar spune prietenii mei spanioli: «Tiene cojones!». Rog toţi prietenii care sunt nemulţumiţi de faptul că politicul omoară orice urmă de românism, orice urmă de etică şi morală, orice urmă de cultură să ne susţină demersul! Politicul este politic... cultura rămâne cultură! Prin înlăturarea de la conducerea teatrului petroşenean a managerului Cosmin Radescu, are de pierdut întreaga Vale a Jiului, avem de pierdut noi! Cosmin Rădescu refuză să fie marionetă în mâna unui sistem corupt!”, a fost mesajul Liviei Voica Morariu, pe pagina sa de Facebook.


Vă recomandăm să citiţi şi:

Cum arată viaţa culturală în Hunedoara. Teatrul este închis din 2015, iar Castelul Corvinilor rămâne cel mai animat loc

Suma uriaşă anunţată pentru renovarea Casei de cultură din municipiu. Vechiul teatru a rămas închis de peste trei ani

Fresca misterioasă ascunsă în Castelul Corvinilor. Pictura medievală care spune povestea Huniazilor este în mare pericol

Castelul Corvinilor ascunde un mare secret: o criptă veche de şase secole, construită pentru Ioan de Hunedoara

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: