VIDEO Retezatul inaccesibil: al doilea drum spre parcul naţional e închis. Imagini cu dezastrul produs de viituri

Şoseaua devastată spre Retezat

Drumul Judeţean spre zona turistică Râuşor din Retezat a fost închis temporar în urma unei viituri care a distrus porţiuni din partea carosabilă. Traseele din masivul Retezat sunt nesigure pentru drumeţii, avertizează Salvamont Hunedoara.

Ştiri pe aceeaşi temă

GALERIE FOTO

Drumul Judeţean 686, care asigură accesul dinspre Râu de Mori spre Râuşor este închis temporar pentru reparaţii, a informat Consiliul Judeţean Hunedoara,

Debitul crescut al pârâului Râuşor, ca urmare a precipitaţiilor abundente căzute în munte, a dus la distrugerea părţii carosabile pe trei porţiuni cu lungimi cuprinse între 10 şi 40 de metri. Practic, malurile s-au surpat, apele au muşcat adânc din corpul drumului şi au distrus porţiuni întregi ale unei benzi de mers, într-o zonă aflată la trei kilometri aval de staţiunea Râuşor. Din cauza apelor încă mari şi a avertizărilor meteo care anunţă noi precipitaţii abundente, există riscul ca surparea să continue, informează autorităţilr. „Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă din care face parte şi Consiliul Judeţean Hunedoara, în calitate de administrator al drumului, a decis închiderea temporară a DJ 686. Vineri se va stabili un plan de măsuri pentru securizarea accesului către Râuşor, astfel încât, într-un interval de timp cât mai scurt, turiştii să poată ajunge în staţiune cu maşina”, a informat Consiliul Judeţean Hunedoara.

 
Şoseaua devastată spre Retezat/ IMAGINI VIDEO Alin Filip.


FOTO: Salvamont Hunedoara

Tot ca urmare a ploilor abundente căzute în masivul Retezat, salvamontiştii anunţă că toate văile din munte au depăşit cotele de inundaţie, apele învolburate au rupt maluri, au format canioane adânci şi au avariat total sau parţial podeţele fixe. În aceste condiţii, turiştii sunt sfătuiţi să evite drumeţiile pe văi sau pe potecile învecinate. Turismul este nesigur în munte în această perioadă, avertizează Salvamont Hunedoara.

Drum de poveste spre Retezat

Râuşor se află la circa 30 de kilometri de oraşul Haţeg, iar accesul spre staţiune este posibil de pe Drumul Naţional 68 Haţeg-Caransebeş, prin comuna Râu de Mori, continuând pe Drumul Judeţean 686. Ultimii zece kilometri ai drumului spre Râuşor încep de sub Cetatea Colţ, numită şi Castelul din Carpaţi. Zidurile cenuşii ruinate de secole, ce stau gata să se prăvălească de pe stâncile în care au fost înfipte, reprezintă „borna“ prin care turiştii sunt atenţionaţi că au ajuns în sălbăticie. De la Castelul din Carpaţi până în Râuşor, şoseaua străbate un defileu şi urcă apoi abrupt prin pădure, traversând locuri atractive pentru liniştea şi frumuseţea lor.
FOTO: Salvamont Hunedoara

Al doilea drum închis
Şoseaua spre Râuşor a fost al doilea drum din zona Retezat închis în decurs de câteva săptămâni, după tronsonul de aproape 20 de kilometri al Drumului Judeţean 685 din zona Masivului Retezat, între Lacul Gura Apelor şi Poiana Pelegii. Din 22 mai, sectorul de drum situat în amonte de barajul hidrotehnic Gura Apelor a fost  închis circulaţiei rutiere, pe o durată nedeterminată, până la restabilirea stării de normalitate. „Închiderea temporară a circulaţiei rutiere pe acest tronson se impune din cauza fenomenelor de îngheţ-dezgheţ şi a ploilor abundente care au dus la formarea unei ravene (gol) în structura de rezistenţă a drumului existând pericolul de surpare al acestuia. Măsura închiderii are ca scop prevenirea unor accidente nedorite”, informa Consiliul Judeţean Hunedoara. Riscant a fost considerat şi sectorul de circa zece kilometri, între zona Brădăţel şi Lacul Gura Apelor, din cauza căderilor de pietre şi alunecărilor de teren înregistrate frecvent.
FOTO: Salvamont Hunedoara


Vă recomandăm să citiţi şi:

Avertizare pentru turiştii din Retezat: drumul spre Poiana Pelegii este blocat. Autorităţile au decis închiderea lui

Controversele pădurilor virgine din Retezat. Ce explicaţii oferă conducerea ariei protejate pentru tăierile din Parc

VIDEO Cea mai periculoasă şosea din vestul ţării. Drumul dintre stânci care oferă senzaţii tari şoferilor

Imagini din aceeasi galerie
Distribuie imaginea

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: