REPORTAJ Satul natal al lui Arsenie Boca. Cum transformă localnicii din Vaţa de Sus faima călugărului născut pe meleagurile lor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Arsenie Boca, pictat ca sfânt şi indicatorul spre locul naşterii călugărului. FOTO: Daniel Guţă.
Arsenie Boca, pictat ca sfânt şi indicatorul spre locul naşterii călugărului. FOTO: Daniel Guţă.

Satul Vaţa de Sus, unde s-a născut Arsenie Boca, devine treptat un loc de pelerinaj tot mai căutat, iar pentru a-i da o cât mai mare însemnătate amintirii călugărului, localnicii îl împodobesc cu monumente şi picturi reprezentându-l pe duhovnic. În trecut, Vaţa era cunoscută pentru băile termale, dar de câţiva ani cel mai mare complex de agrement este închis şi a fost scos la vânzare.

Luna septembrie a animat satul Vaţa de Sus, izolat în Munţii Zarandului, la 20 de kilometri de municipiul Brad, devenit o atracţie turistică, pentru că aici s-a născut şi ar fi copilărit Arsenie Boca. Aproape uitat pe parcursul anului, locul este tot mai căutat de pelerini, în preajma datei de 29 septembrie, ziua de naştere a marelui duhovnic. Turismul religios devine an de an tot mai profitabil pentru afaceriştii care şi-au înfiinţat pensiuni turistice în zonă. Unele terenuri au fost disputate de politicieni, spun localnicii, însă un preot din Timişoara a reuşit să achiziţioneze chiar terenul în care ar fi fost vatra părintelui Arsenie Boca, pentru a-l transforma în aşezământ religios.

Satul „ferit” de calamităţi
Chiar dacă nu au profitat material de brandul Arsenie Boca, localnicii din satul Vaţa de Sus au doar satisfacţia că zona este, oarecum, binecuvântată. „Aici nu s-au întâmplat de când mă ştiu calamităţi. Recoltele nu ne-au fost distruse de grindină sau inundaţii, n-au fost epidemii şi acest lucru îl punem şi pe seama binecuvântării date de părintele Arsenie Boca”, spuna Maria Vasiliu, una dintre localnice.

Femeia şi-a agăţat pe poartă o fotografie cu portretul călugărului, la fel cum au făcut-o cei mai mulţi dintre săteni. Portretele călugărului şi crucile sunt nelipsite din casele oamenilor din sat, şi pot fi văzute chiar în intersecţiile şi în staţiile de autobuz din Vaţa de Sus şi satul vecin Căzăneşti. Cultul lui Arsenie Boca se vede cel mai bine în preajma bisericii ortodoxe. Încă din primele zile de toamnă, localnicii din Vaţa de Sus se pregătesc de parastasul lui Arsenie Boca, ştiind că în fiecare an numărul celor care vizitează această zonă este tot mai mare. Curtea bisericii ridicată în anul 1925 în Vaţa de Sus este curăţată de buruieni, iar mormintele sunt îngrijite, pentru ca turiştii să se poată simţi confortabil în timpul ceremoniilor religioase care vor avea loc aici.

arsenie boca

Localnicii se pregătesc de parastas
 „În acest an, parastasul părintelui va avea loc în 25 septembrie. S-a stabilit să fie mai devreme pentru a cădea într-o duminică. Ne aşteptăm să ajungă aici o mulţime de oameni. Vor veni şi politicieni, aşa cum au venit şi în anii trecuţi, Dan Diaconescu şi Gheorghe Funar în 2014, iar Gheorghe Funar şi anul trecut”, spune crâsnicul bisericii. În semn de omagiu adus călugărului şi pentru a semnaliza prezenţa acestuia în istoria locului, a fost pictat pe zidul casei parohiale a bisericii, în chip de sfânt.

De asemenea, localnicii i-au ridicat o troiţă în curtea lăcaşului religios, unde cei care ajung la biserică sunt invitaţi să depună o lumânare. „A fost un om sfânt care a binecuvântat acest sat. Însă a plecat de mic de pe aceste meleaguri, părinţii lui s-au despărţit şi fiecare dintre ei este înmormântat în alte locuri, mama la Hălmagiu, iar tatăl său la Vârfurile, tot în judeţul Arad. Până cu câţiva ani în urmă, noi ştiam că mama sa, Creştina Popa, avea locul de veci în cimitirul nostru, iar oamenii aduceau flori, însă apoi s-a cercetat şi s-a găsit mormântul ei în Hălmagiu”, povesteşte crâsnicul.

arsenie boca

Locul de naştere al părintelui Arsenie Boca se află, potrivit unor mărturii, la circa 10 kilometri de biserica ortodoxă. Drumul spre Dealul Bujoara, acolo unde s-a născut duhovnicul, traversează satele Vaţa de Sus şi Căzăneşti. O parcare în care a fost ridicată o troiţă şi sunt depuse candele şi icoane şi un indicator pe care a fost scris doar „Arsenie Boca”, alături de semnul de monument istoric, marchează direcţia pe care pelerinii pot ajunge la vatra lui Arsenie Boca.

Biserica din locul natal a rămas nesfinţită
Drumul urcă apoi şerpuit prin pădure, iar la capătul lui, pe pajiştile pustii în trecut, vizitatorii sunt întâmpinaţi acum de o bisericuţă de lemn, cu acoperiş din foiţă de aur, în jurul căreia se află mai multe construcţii, monumente şi cruci. „Am cumpărat acest teren cu gândul de a ridica aici un schit. Aici însă nu au avut loc slujbe, în afară de parastasul ţinut părintelui, în urmă cu un an, cu acordul Episcopiei Devei şi Hunedoarei”, spune preotul Mircea Toie. Schitul nu a fost sfinţit până în prezent, iar motivele pentru aceasta au rămas un mister, spun localnicii.

arsenie boca

La câteva zeci de metri de bisericuţă, în locul unde s-ar fi născut Arsenie Boca a fost ridicat un bordei, din materiale provenite din demolarea vechii vetre a familiei Boca. Căsuţa din lemn şi chirpici, cu pereţii acoperiţi de portretele de mari dimensiuni ale lui Arsenie Boca, păstrează o parte din mobilierul fostei case părinteşti: un pat vechi de peste 100 de ani, o măsuţă şi o băncuţă, toate din lemn. „Până în urmă cu câţiva ani, această căsuţă, folosită şi ca şură, fusese lăsată în paragină. Ea a fost amenajată, pentru a putea fi din nou locuită. Deşi drumul este greu până aici, tot mai mulţi oameni ajung pe Dealul Bujoara pentru a vedea unde s-a născut părintele”, relata călugărul Nicolae Ionescu, cel care a avut grijă de casa de pe deal, în prezent fiind internat în spital.

arsenie boca

În comuna Vaţa de Jos, de care aparţine satul natal al lui Arsenei Boca, a funcţionat încă din secolele trecute una dintre staţiunile balneare renumite ale zonei. Din 2005, cel mai mare complex din Vaţa a fost închis, iar de doi ani, proprietarul, Telekom România, l-a scos la vânzare pentru suma de 1,8 milioane de euro, fără TVA. Turismul balnear nu s-a dovedit în final o afacere prosperă, în schimb localnicii cred că treptat locul naşterii lui Arsenie Boca le-ar putea aduce bunăstare.  

Arsenie Boca, despre casa părintească
Duhovnicul Arsenie Boca s-a născut în 1910, în satul Vaţa de Sus. La naştere a primit numele de Zian Vălean. A fost fiul unui cizmar pe nume Iosif şi al Creştinei. Despre primii ani din copilăria sa, el a relatat într-o declaraţie dată în 1945, în arestul Siguranţei Râmnicu Vâlcea. „Subsemnatul m-am născut în 1910, septembrie 29, în Vaţa de Sus, judeţul Hunedoara. Şcoala primară şi liceul în orăşelul Brad, acelaşi judeţ. De pe atunci mi se remarca o anumită înclinaţie spre singurătate şi spre probleme de religie, chiar peste puterile mele de atunci”, scria Arsenie Boca, potrivit documentelor păstrate în Arhivele CNSAS. După divorţul părinţilor săi, Arsenie Boca a vândut casa natală. „În cursul teologiei mi-am vândut casa părintească spre a-mi putea continua studiile. Eram şi bursier. Mamei nu i-am cerut niciun ajutor şi nici nu mă înduram, întrucât era divorţată de tata, iar eu eram dat tatii prin sentinţa de divorţ, ca fiind, pe baza meseriei, mai sigur că mă va da la şcoală”, scria Arsenie Boca, potrivit declaraţiei dată Siguranţei statului, în 1945, aflată în arhivele CNSAS. Zian Boca a fost şef de promoţie în liceul din Brad, potrivit relatărilor foştilor săi colegi de liceu. A absolvit liceul în anul 1929 şi s-a îndreptat spre Teologie.


Vă recomandăm şi:

Cum a fost turnat Arsenie Boca la Securitate: „Se zvoneşte că are darul de a vedea viitorul. Lumea vine nebună la el“

Arsenie Boca a fost în atenţia Siguranţiei şi mai apoi a organelor de Securitate timp de trei decenii, potrivit documentelor din Arhivele CNSAS. Popularitatea şi suspiciunile că acesta ar fi fost un duşman al regimului comunist şi un susţinător al Mişcării Legionare i-au adus necazuri. Zeci de informatori au fost puşi pe urmele duhovnicului, iar notele date de aceştia au fost cuprinse în peste 1.000 de file de dosar.

Minunile făcute de părintele Arsenie Boca în închisoare: „Noaptea, când se ruga, uşile temniţei se deschideau“

Timp de un deceniu, între 1945 şi 1955, părintele Arsenie Boca, considerat în prezent una dintre marile personalităţi ale ortodoxiei, a trecut prin calvarul anchetelor şi al închisorilor comuniste. O serie de mărturii, ale unor foşti apropiaţi ai săi şi al celor care l-au întâlnit în detenţie, sunt păstrate până în prezent. În unele dintre ele, fostul călugăr este descris ca un personaj fabulos.

Suferinţele, explicate ştiinţific de Arsenie Boca: desfrânarea seacă izvorul de vlagă, curvia şi onanismul aduc sterilitate, soţul care nu vrea copii îşi ucide soţia

Părintele Arsenie Boca a devenit în ultimii ani una dintre marile personalităţi ale ortodoxiei române. Sfaturile sale de viaţă au fost publicate într-un număr impresionant de cărţi, iar mormântul său de la mănăstirea Prislop este loc de pelerinaj. Duhovnicul a studiat medicina şi a adăugat învăţăturilor sale despre organismul omului o serie de explicaţii ştiinţifice.

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite