Protestele minerilor şi cele de la Mintia s-au încheiat cu demisii în conducerea Complexului Energetic Hunedoara

Protestele minerilor şi cele de la Mintia s-au încheiat cu demisii în conducerea Complexului Energetic Hunedoara

Energeticienii au blocat Drumul Naţional 7. FOTO: glasul-hd.ro

Acţiunile de protest ale minerilor din Valea Jiului şi ale angajaţilor Termocentralei Mintia au continuat miercuri, până la orele după-amiezii. În urma lor, directorul general al Complexului Energetic Hunedoara, precum şi funcţionari din conducerea Termocentralei Mintia au demisionat.

Ştiri pe aceeaşi temă

Miercuri, circa două sute de angajaţi ai termocentralei Mintia din cadrul Complexului Energetic Hunedoara au protestat în curtea termocentralei. Energeticienii au blocat pentru câteva minute Drumul Naţional 7, după care s-au întors în curtea societăţii. Protestatarii au scandat „Demisia“ şi chiar au obţinut o serie de plecări de la conducerea întreprinderii. Astfel, au demisionat de la conducerea termocentralei Nicolae Codreanu - directorul sucursalei, Ioan Conţ - inginerul şef reparaţii, Alexa Nicula - inginerul şef exploatare şi şefa serviciului de Resurse Umane, Daniela Sav. Totodată, a demisionat şi Aurel Niculescu, directorul Direcţiei Energie din cadrul Complexului Energetic Hunedoara.

Energeticienii, nemulţumiţi soarta CEH

Potrivit unui comunicat al Prefecturii Hunedoara, miercuri, în urma invitaţiei adresate de căte reprezentanţii Sindicatului Liber Independent Electrocentrale Deva Mintia – SLIEDM -, prefectul  Sorin Adrian Vasilescu şi subprefectul Fabius Kiszely s-au întâlnit cu salariaţii care au protestat în ultimele zile.

“În cadrul discuţiilor s-au exprimat nemulţumiri legate de faptul că angajaţii Sucursalei Electrocentrale Deva nu sunt informaţi cu privire la măsurile care urmează să fie adoptate în cadrul planului de redresare.Cei prezenţi au solicitat discuţii cu administratorul special al Complexului Energetic Hunedoara pentru a se clarifica perspectivele agentului economic şi ale locurilor de muncă. Prin intermediul conducerii SLIEDM s-a prezentat prefectului o listă de revendicări care ar putea să urgenteze redresarea economică şi punerea în siguranţă a locurilor de muncă. Subiectele abordate au vizat o paletă largă de domenii, de la schimbarea conducerilor CEH şi a Sucursalei Electrocentrale Deva, până la regândirea sistemului de calcul al salariilor sau chiar separerea activităţii de energie de cea de minerit”, a informat Prefectura Hunedoara. Procesul de producţie nu a fost afectat nici miercuri de protest, întrucât participanţii au fost angajaţi la sectoarele de întreţinere sau urmau să intre în schimbul de după-amiază.

Minerii s-au întors la lucru
Miercuri, acţiunile de protest ale minerilor de la Lonea şi Vulcan au încetat. La orele după-amiezii au ieşit ultimii ortaci blocaţi în subteranul minei Lonea. După trei zile de la începerea acţiunilor de protest din Valea Jiului, minerii au obţinut demisia directorului general al CEH, Viorel Stancu. Administratorul special al Complexului Energetic Hunedoara a acceptat demisia directorului general al companiei, Viorel Stancu, şi l-a numit în locul său pe Cosmin Lucian Chiuzan, directorul Exploatării Miniere Vulcan. Demisia lui Stancu vine după ce câteva sute de mineri s-au blocat luni în subteran la mina Lonea, marţi alăturându-se protestului alte câteva sute de la Vulcan. Minerii sunt nemulţumiţi de lipsa măsurilor de reorganizare a companiei, după ce aceasta a intrat în insolvenţă.

Complexul Energetic Hunedoara a solicitat anul trecut intrarea în insolvenţă, din cauza datoriilor de peste 1,2 miliarde de lei, înregistrate către furnizori şi către statul român. În prezent, peste 6.000 de oameni lucrează în cadrul CEH, la termocentralele Mintia şi Paroşeni şi în exploatările miniere Lonea, Lupeni, Livezeni şi Vulcan.


Vă recomandăm şi:

Ceferiştii au protestat în faţa Prefecturii Hunedoara, necăjiţi de soarta companiei

Angajaţii Căilor Ferate Române şi pensionarii ceferişti au participat marţi la o acţiune de protest, pentru a atrage atenţia asupra situaţiei nefavorabile în care se află. Participarea a fost redusă, mai puţin de 30 de persoane fiind prezente în faţa Prefecturii Hunedoara.

Ce s-a ales de mineri la 17 ani după bătălia de la Costeşti. Culisele violenţelor încheiate cu Pacea de la Cozia şi decăderea apocaliptică a oraşelor-mină

Evenimentele care au culminat, pe 23 ianuarie 1999, cu Pacea de la Cozia au rămas în istorie ca apogeul puterii minerilor din Valea Jiului. De acolo nu se mai putea merge decât în jos. Şi s-a ajuns atât de jos, încât localităţile prospere de acum 25 de ani au devenit ruine, iar titanii acelor vremuri scormonesc în munţii de bolovani în căutare de cărbune ca să aibă ce mânca.

Greva care a cutremurat România lui Ceauşescu, relatată de americani: cum au fost umiliţi miniştrii care au venit să îi calmeze pe mineri

Spre sfârşitul anului 1977, Valea Jiului devenise o zonă militarizată, cu o populaţie tulburată de ameninţările autorităţilor, scriau jurnaliştii de la The New York Times. Totul se petrecea după ce în primele zile ale lunii august, peste 35.000 de oameni au protestat în Lupeni, faţă de condiţiile rele de muncă şi de lipsa alimentelor. Ceauşescu însuşi a ajuns în Valea Jiului pentru a-i calma, însă dictatorul nu şi-a respectat promisiunile.

Şapte ani de la marea tragedie din Mina Petrila: 13 mineri au murit şi 15 au fost răniţi în exploziile din subteran

Se împlinesc şapte ani de la una dintre cele mai mari tragedii petrecute în ultimele decenii în minele din Valea Jiului. În 15 noiembrie 2008, două explozii succesive într-un abataj al Petrilei au curmat viaţa a 13 oameni, mineri şi salvatori. Astăzi, minerii şi-au comemorat foştii colegi.

Lacrimile ortacilor la închiderea Minei Petrila: „Am adăugat încă o tragedie şirului de drame din minerit“

Ultimul vagonet de cărbune adus la suprafaţă din adâncurile Minei Petrila, cea mai veche exploatare minieră din Valea Jiului, a fost înâmpinat cu lacrimi de mineri. Evenimentul a marcat, simbolic, închiderea exploatării de huilă care a funcţionat neîntrerupt timp de 156 de ani.

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările