Protest spontan la mina Petrila, după ce minerii au aflat de reducerea salariilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Minerii au protestat în subteran. Foto: Arhivă.
Minerii au protestat în subteran. Foto: Arhivă.

Circa 100 de mineri de la Exploatarea Minieră Petrila din Valea Jiului au declanşat un protest în subteran după ce au aflat că vor primi leafa diminuată pentru că nu au realizat planul de producţie.

Ortacii aflaţi în schimbul doi, au coborât în subteran la program dar au refuzat să se îndrepte către abataje pentru a începe munca şi au cerut ca liderii de sindicat şi conducerea minei să le de-a explicaţii pentru lefurile extrem de mici pe care urmează să le primească. „Au fost 100 de oameni care au avut de gând să se blocheze în subteran după terminarea şutului. Au luat foc după ce au aflat că vor avea K-ul de 0,68, adică primesc doar 68 la sută din salariu. Liderii de sindicat i-au convins să înceapă lucrul pentru că se va găsi o rezolvare”, a declarat Puiu B., miner de la Exploatarea Minieră Petrila. Protestul la care a participat întregul schimb, a fost soluţionat repede după ce au coborât să vorbească cu ortacii atât directorul minei, Paulian Furtună cât şi liderul de sindicat.

„După discuţia cu liderii de sindicat oamenii au fost liniştiţi. Practic ei nu au declanşat un conflict pentru că se aflau la muncă, deci nu s-au blocat în mină” a spus directorul general al Companiei Naţionale a Huilei din Petroşani, Constantin Jujan. Chiar dacă au fost liniştiţi pentru moment, ortacii de la mina Petrila ameninţă cu greva în cazul în care vor rămâne cu acest coeficient de producţie de 0,68 în baza căruia îşi primesc salariul.

Protestul spontan de sâmbătă al minerilor este doar începutul unor nemulţumiri care există şi la alte subunităţi miniere. Astfel, la Exploatarea Minieră Livezeni, surse sindicale susţin că ortacii au „k-ul” de 0,70, aşa că este de aşteptat ca scânteia de la Petrila să se propage în restul Văii, mai ales că şefii Companiei Huilei recunosc deschis că nu au bani pentru a acoperi pierderile de producţie care se regăsesc direct în salariile ortacilor. Directorul general al CNH, Constantin Jujan va merge astăzi la o întâlnire cu ministrul Economiei, iar pe ordinea de zi a discuţiilor se vor afla şi nemulţumirile salariale ale ortacilor.

Precedentul de la EM Lupeni

Un protest asemănător a avut loc la finele lunii octombrie a anului trecut, la EM Lupeni şi s-a extins rapid şi la alte unităţi miniere. Ortacii au refuzat să mai muncească după ce au aflat că-şi vor primi salariul diminuat, deoarece nu şi-ar fi realizat planul de producţie. „Spun că avem „K-ul” (coeficientul care reflectă producţia) 0,60 şi noi am dat cărbune. Dacă la 1800 de lei cât primesc eu la un „K” de 0,80, să zicem, acum voi primi cam 900 de lei plus 200 în bonuri valorice. Deci un total de 1100 de lei. Îşi bat joc de noi”, explicau ortacii de la Lupeni. Situaţia s-a rezolvat după intervenţia ministerului de resort care a stabilit ca salariile să fie calculate până în luna decembrie 2009 la un „K” de 0,85 la sută pentru toate minele indiferent de producţia realizată.

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite