Profesori judecaţi pentru „camera de tortură” din şcoală. Părinţii copiilor agresaţi cer daune de peste 100.000 lei

Profesori judecaţi pentru „camera de tortură” din şcoală. Părinţii copiilor agresaţi cer daune de peste 100.000 lei

FOTO: ARHIVĂ.

Părinţii unor elevi din Vaţa de sus le cer în instanţă daune de peste 100.000 de lei unor dascăli acuzaţi că le-au maltratat copii. Trei profesori şi şoferul şcolii au fost trimişi în judecată pentru purtare abuzivă şi loviri şi violenţe.

Ştiri pe aceeaşi temă

Adriana Coza, fostă directoare a unei şcoli din comuna Vaţa de Sus (Hunedoara), alţi doi profesori, precum şi secretarul unităţii şcolare au fost trimişi în judecată, fiind acuzaţi de procurori că au bătut şi umilit în repetate rânduri cel puţin patru elevi.

Potrivit mărturiilor părinţilor copiilor care învăţau la şcoala din Vaţa de Sus, elevii erau obligaţi să îşi dea palme, înjuraţi, loviţi cu cablul calculatoarelor sau cu catalogul, în timpul orelor de curs. Unele dintre victime, cu vârste între 12 ani şi 14 ani, au declarat că o încăpere din şcoală, unde mai mulţi elevi au fost agresaţi, în cursul anului 2014, a ajuns să fie numită „camera de tortură”. Dosarul penal, pentru purtare abuzivă şi loviri, a fost trimis spre soluţionare la Judecătoria Brad, iar familiile copiilor solicită daune de peste 100.000 de lei dascălilor.

În actul de sesizare s-au reţinut următoarele :
„Adriana Maria Coza, într-o zi din perioada februarie-martie 2016, în calitate de profesor şi în timpul orelor de predare la disciplina matematică, a lovit partea civilă minoră S.A.L. cu palma peste cap şi l-a numit prost, în altă zi din aceeaşi perioadă l-a lovit cu inelele de pe degete în zona capului şi l-a numit tâmpit, iar în altă zi din aceeaşi perioadă l-a tras de perciuni. Într-o zi din luna februarie sau martie 2016, în calitate de profesor şi în timpul orelor de predare la disciplina matematică, a lovit persoana partea civilă minor M.A.M. cu palma peste cap şi l-a dat cu capul de bancă. Într-o zi din luna februarie sau martie 2016, în calitate de profesor şi în timpul orelor de predare la disciplina matematică, a lovit partea civilă minor S.A.D. cu palma peste cap şi l-a dat cu capul de bancă.

Adrian Coza Marinel, într-o zi din luna martie 2016, fiind secretar al şcolii, a lovit în camera de alimente partea civilă minoră A.R.A. de aproximativ două ori în zona gleznelor, cu piciorul.

Florin Mariş, într-o zi din luna februarie 2016, în timp supraveghea îmbarcarea în microbuzul şcolar staţiona în curtea Şcolii Gimnaziale Vaţa de Jos, în calitate de şofer, a dat o palmă peste spate persoanei vătămate minore S.A.L. şi i-a adresat expresii jignitoare.

Adrian Mihuţ, într-o zi din luna februarie 2016, în calitate de profesor, în timpul orei de educaţie tehnologică, a lovit partea civilă minoră S.A.L., cu piciorul în picior şi l-a numit tâmpit iar, într-o zi din luna martie 2016, în timpul orei de informatică, a lovit partea civilă minoră S.A.L. cu catalogul în zona capului. Într-o zi din luna martie 2016, în calitate de profesor, în timpul orei de informatică, l-a obligat pe minorul - parte civilă A.R.A. să îşi dea şase palme peste faţă, iar, într-o zi din aceeaşi lună a anului 2016, în timpul pauzei, a lovit partea civilă minoră A.R.A. cu un cablu de calculator peste spate”, se arată în rechizitoriu.

„Camera de tortură”
Şcoala din Vaţa de Jos a devenit celebră în 2016 în urma unui scandal imens provocat de existenţa unei presupuse „cameră de tortură”, nume dat locului unde câţiva elevi ar fi fost pedepsiţi şi umiliţi de dascăli. Copiii le-au povestit părinţilor cele suferite, iar unii dintre aceştia au depus plângeri împotriva reprezentanţilor unităţii şcolare. Scandalul din şcoala de la Vaţa de Jos a dus la o anchetă după ce, Claudia Obârşan, mama unui copil de 12 ani, a depus mai multe plângeri, în care a reclamat autorităţilor că fiul ei a fost maltratat în repetate rânduri la şcoală. Potrivit afirmaţiilor femeii, elevul de clasa a patra ar fi fost bătut în „camera de tortură”, dar nu a fost singurul copil agresat, susţinea  femeia. „Băiatul meu a fost jignit, ameninţat şi maltratat fizic de şoferul microbuzului. Într-una din zile, acest şofer l-a prins de gât pe copil şi l-a trântit în scaun, înjurându-l”, declara Claudia Obârşan. Adriana Coza, directoarea şcolii, a negat toate acuzaţiile aduse atât ei cât fiului său, Adrian Coza. „La mine în unitate nu a venit nimeni să îmi spună că s-a întâmplat ceva, nu a venit nimeni să reclame ceva, nu a venit nimeni să înregistreze vreo sesizare, nu ştiu de nicio sesizare”, afirma Adriana Coza, care ulterior a fost suspendată de la conducerea şcolii.


Vă recomandăm să citiţi şi:

Banda de tâlhari care a jefuit o mulţime de elevi. Cum au fost terorizate victimele, urmărite la ieşirea de la şcoală

Scandal în şcoală, după ce un elev de 10 ani ar fi fost bătut de învăţătoare. Femeia a fost agresată apoi de mama copilului

Directoarea de liceu şpăgară care lua 2.500 de lei pentru fiecare an de studiu fictiv. Cum ajungeau la Bac cei care nu au intrat vreodată într-o şcoală

 

 

 

citeste totul despre: