Procesul „aurarilor” acuzaţi că au furat tezaure dacice de patru milioane de euro s-a încheiat. Instanţa a amânat sentinţa

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Tribunalul Hunedoara a judecat miercuri dosarul în care patru hunedoreni au fost acuzaţi de sustragerea şi traficarea pe piaţa neagră a unor tezaure de comori, provenite din situl Sarmizegetusa Regia. Procurorii le-au imputat un prejudiciu de aproape patru milioane de euro lui Darius Baci, Mircea Mihăilă, Florin Zvâncă şi Romică Hândorean.

Darius Baci, Mircea Mihăilă, Florin Zvâncă şi Romică Hândorean au fost trimişi în faţa instanţei Tribunalului Hunedoara în toamna anului 2012, iar procesul în care au fost acuzaţi de trafic de obiecte de patrimoniu şi spălare de bani a ajuns la final. Miercuri, instanţa Tribunalului Hunedoara a amânat pronunţarea în cauză pentru data de 22 mai. Cei patru inculpaţi au fost judecaţi în stare de libertate, iar procurorii au stabilit că ar fi produs un prejudiciu de circa patru milioane de euro.

Darius Baci este acuzat de de asociere în vederea săvârşirii de infracţiuni, furt calificat, fals în declaraţii şi spălare a banilor, Mircea Mihăilă a fost trimis în judecată pentru asociere în vederea săvârşirii de infracţiuni, furt calificat, spălare a banilor şi conducere pe drumurile publice a unui autovehicul de către o persoană care are o îmbibaţie alcoolică de peste 0.80 gr./l alcool pur în sânge, Florin Zvâncă este acuzat de fals în declaraţii şi spălare a banilor, iar Romică Hândorean a fost judecat pentru asociere în vederea săvârşirii de infracţiuni,  spălare a banilor şi operaţiuni de export ilegal de bunuri culturale ce fac parte din patrimoniul cultural naţional.

Bani negri din tezaurele Sarmizegetusei
Potrivit procurorilor, în perioada 1998 - 2009, cei patru au desfăşurat activităţi sistematice de detecţii şi săpături neautorizate în situl arheologic Sarmizegetusa Regia în urma cărora au sustras şi valorificat ilegal pe piaţa neagră a antichităţilor mai multe tezaure arheologice, pierdute pentru Patrimoniul Cultural Naţional. Cel mai valoros tezaur, în valoare de 3.794.550 euro, a fost alcătuit din 3600 monede Lysimach, Pharnakes şi Asander, care reprezentau 30 de kilograme, din aur. Bunurile au fost furate în august 1998, din situl arheologic Sarmizegetusa Regia, punctul Şesu Căprăreţei, iar la data trimiterii lor în judecată, doar 28 de monede Lysimach erau recuperate.

Un alt tezaur traficat de cei patru, potrivit procurorilor, a fost estimat la 100.000 euro, fiind alcătuit dintr-un colier cu pandantive şi doi cercei din aur. Acesta a fost sustras în perioada 2002 - 2003 din situl cetăţii dacice de la Căpâlna, judeţul Alba. Colierul şi pandantivele au fost recuperate şi depuse în colecţiile Muzeului Naţional al Unirii din Alba Iulia. Cei patru au mai fost acuzaţi şi de traficarea unui tezaur de 35 de denari romani din argint şi o tetradrahmă, descoperite în anul 2000 din punctul arheologic Dâncu Mare. Bunurile au fost recuperate şi se află la muzeul din Alba Iulia.

Potrivit procurorilor, banii primiţi de inculpaţi în urma traficului de obiecte de patrimoniu au fost „spălaţi” astfel. „Pentru reciclarea sumei de 3.000.000 mărci germane, rezultată din valorificarea tezaurului sustras, inculpaţii au achiziţionat o spălătorie auto (ulterior modernizată şi împrumutată frecvent cu titlu de aport asociat), două parcuri auto cuprinzând 20 de autoturisme de lux, 33 de parcele de teren în intravilanul municipiului Deva, acţiuni bancare, o vilă cu piscină, apartamente în municipiul Deva. Aceştia au petrecut vacanţe în Europa de vest, Tunisia şi Japonia etc.”, informa Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia.


Vă recomandăm şi:

Icoane furate din bisericile vechi şi traficate pe piaţa neagră a obiectelor de artă. Şase inculpaţi sunt judecaţi la Deva

Judecătoria Deva se va pronunţa în cel mai important dosar al traficanţilor de icoane, furate din bisericile vechi. Procesul a început în anul 2012, iar şase oameni aşteaptă sentinţele pentru furtul a peste 100 de icoane valoroase, din mai multe biserici monument istoric.

Cum a eşuat operaţiunea „Hidra” în justiţie: opt ani de procese fără rezultat, în celebrul dosar al mafiei fierului vechi

Procesul celor peste 40 de inculpaţi din dosarul „Hidra” al mafiei fierului vechi din Hunedoara, destructurate de Traian Berbeceanu, a primit un nou termen, iar audierile celor implicaţi în dosar nu s-au încheiat. Dosarul a ajuns la Tribunalul Bistriţa Năsăud în urmă cu aproape opt ani.

Petru Groza, magnatul cu probleme penale: dosarele cu afaceri dubioase şi calomnii au zguduit România interbelică

CONTROVERSE Avocatul Petru Groza, fost şef de guvern, a fost în perioada interbelică unul dintre cei mai mari magnaţi ai ţării. Afacerile prospere i-au adus şi necazuri în justiţie. Arhivele naţionale din Hunedoara păstrează mai multe dosare în care omul politic era reclamat pentru infracţiuni economice, dar şi reclamant în procese de calomnie.

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite