Problemele barajului Gura Apelor din Retezat, la 35 de ani de la inaugurare. Ce se întâmplă în galeriile din munte

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Lacul de acumulare Gura Apelor Foto: Daniel Guţă ADEVĂRUL
Lacul de acumulare Gura Apelor Foto: Daniel Guţă ADEVĂRUL

După 35 de ani de la începerea exploatării barajului Gura Apelor din Retezat, instalaţiile sale prezintă mai multe deficienţe.

Au trecut 35 de ani de când barajul Gura Apelor din masivul Retezat a fost inaugurat. În prezent, starea în care se află construcţia hidrotehnică impune reparaţii. 

GALERIE FOTO CU BARAJUL GURA APELOR - RETEZAT

Sucursala Hidrocentrale Haţeg a scos la licitaţie publică proiectul de realizare a unor lucrări de intervenţii pentru exploatarea în siguranţă a barajului din Retezat, care vizează galeria de injecţie, galeria de colectare şi cea de drenaj. Realizarea documentaţiei este estimată la 72.326 lei.

Cum s-a lucrat în anii '70-'80 la tunelurile uriaşe din Retezat: „Zeci de kilometri de galerii dăltuiţi în granitul munţilor“

Secretele tunelurilor de zeci de kilometri construite sub Retezat, pentru barajul Gura Apelor VIDEO

Potrivit administratorilor barajului, accesul în galeria de injecţie a acestuia este provizoriu. 

„La nivelul coronamentului barajului există în soluţie provizorie un baracament care acoperă troliul, care acţionează chibla de transport între cotele 1078,5 mdm (metri deasupra mării) şi 1.054 mdm a materialelor, necesare execuţiei lucrărilor în galerii. Barancamentul, troliul şi chibla se află într-o stare avansată de degradare”, arată documentele Hidroelectrica. 

Scara de acces în galeria de injecţie nu mai asigură siguranţa personalului.


Barajul Gura Apelor Foto: Daniel Guţă, ADEVĂRUL

lacul gura apelor si barajul sau din retezat foto daniel guta adevarul

Galeria nu dispune de o instalaţie de iluminat, iar din cauza umidităţii, a corodării firelor şi a lipsei iluminatului există riscul ca măsurătorile efectuate în galerie să fie eronate. Galeria de colectare a barajului nu beneficiază nici ea de iluminat, iar scările de pe traseul ei prezintă degradări, siguranţa personalului fiind pusă în pericol. Galeria de drenaj a barajului, cu o lungime de peste 100 de metri, este deficitară în ce priveşte aerajul, fiind necesară instalarea unor ventilatoare şi tuburi de aerisire.

Secretele Porţilor de Fier, megaproiectul anilor '70: barajul uriaş de pe Dunăre, cel mai periculos loc şi insula scufundată

VIDEO Lacul Gura Apelor din Retezat. Priveliştile impresionante de pe barajul grandios construit în inima munţilor, cel mai mare din Europa anilor '80

În 2021 au fost scoase la licitaţie publică şi lucrările de retehnologizare a Centralei Hidroelectrice (CHE) Râu Mare – Retezat, investiţia Hidroelectrica fiind estimată la 76,9 milioane de euro.

Cel mai mare baraj de anrocamente din anii ´80

Acumularea Gura Apelor a fost realizată în anii ´80 şi este folosită pentru producerea energiei la Centrala Hidroelectrică subterană Retezat. De asemenea, are ca scop atenuarea viiturilor şi protejarea de inundaţii a localităţilor din avalul ei.


Gura Apelor Foto: Daniel Guţă, ADEVĂRUL

Barajul, hidrocentralele Retezat şi Clopotiva cu o putere instalată de 349 MW şi cei aproape 50 de kilometri de galerii subterane în Munţii Retezat au fost construite cu eforturi uriaşe pe parcurcul a peste un deceniu, într-o zonă cu o extrem de capricioasă din punct de vedere geologic şi tectonic. 

lacul gura apelor si barajul sau din retezat foto daniel guta adevarul

Între anii 1975 şi 1986 au fost săpaţi aproape 50 de kilometri de tuneluri subterane în Munţii Retezat, pentru amenajarea aducţiunilor lacului de acumulare Gura Apelor. Şi tot atunci, a fost construit şi barajul lacului din Retezat, din anrocamente (bolovani şi pietriş), grohotiş, argilă, granit, roci stâncoase - cel mai mare astfel de baraj din Europa anilor ´80.

Barajul Gura Apelor a fost dat în folosinţă parţial în anul 1986. Are o înălţime maximă de 168 de metri, o lungime la coronament de 480 de metri, o lăţime maximă la bază de 574 de metri şi o lăţime la coronament de 12 metri. Barajul este situat la cota 1.078,5 metri, iar nivelul maxim de retenţie a apei, atins în acest an pentru prima dată în istorie, a fost de 1.072,5 metri.


Lacul Gura Apelor, la cota maximă de umplere, în august 2021 ADEVĂRUL


Lacul de acumulare Gura Apelor, întins pe circa 420 de hectare, are o adâncime maximă de peste 160 de metri şi un volum de până la 210 milioane de metri cubi de apă.



Centrala Hidro-Electrică (CHE) Retezat, construcţie subterană de mare cădere (582,50 m) a fost realizată între anii 1977-1986 şi este a doua centrală de vârf de pe râurile interioare din ţară, potrivit Hidroelectrica. CHE Retezat este echipată cu două turbine de tip Francis, cu o putere instalată de 335 MW şi o energie medie multianuală de 605 Gwh. 

În aval de CHE Retezat se află Clopotiva, o centrală pe derivaţie, echipată cu două turbine de tip Kaplan cu o putere instalată de 14 MW. 

În avalul barajului Gura Apelor, în depresiunea Haţegului, ulterior au mai fost construite nouă hidrocentrale, care au o putere instalată totală de 134,3 MW şi asigură o producţie medie anuală a energiei de 193,4 GWh.


Barajul Gura Apelor Foto: Daniel Guţă, ADEVĂRUL

lacul gura apelor foto daniel guta adevarul

Vă recomandăm să citiţi şi:

VIDEO Marea transformare a Lacului Gura Apelor. Ce secrete ascundea mega-proiectul din anii '70 care a schimbat soarta Parcului Naţional Retezat

FOTO Secretele lacurilor glaciare din Retezat. Unde se află „minunile albastre“ din inima munţilor

VIDEO Priveliştile superbe din Masivul Retezat care arată de ce românii îi spun „târâmul fermecat cu ochi albaştri”

Hunedoara



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite