Priveliştea post-apocaliptică a fostului combinat siderurgic din Hunedoara. Ce soartă are colosul din comunism VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Vechea platformă industrială din Hunedoara. Foto: Daniel Guţă. ADEVĂRUL
Vechea platformă industrială din Hunedoara. Foto: Daniel Guţă. ADEVĂRUL

Peste 100 de hectare din vechea platformă siderurgică a Hunedoarei au rămas acoperite cu ruine şi dărâmături. Autorităţile susţin că întreaga zonă va fi ecologizată, cu condiţia accesării fondurilor europene.

În primele decenii de comunism, în Hunedoara funcţiona unul dintre cele mai mari combinate siderurgice din sud-estul Europei.

GALERIE FOTO DE PE VECHEA PLATFORMĂ INDUSTRIALĂ

VIDEO CU RUINELE COMBINATULUI

Complexul s-a extins într-un ritm ameţitor până în anii ´80., ajungând să cuprindă şapte uzine: Uzina 1 Cocsochimică, Uzina 2 Furnale aglomeratoare, Uzina 3 Oţelării refractare, Uzina 4 Laminare, Uzina 5 Siderurgică şi Uzina 7 de exploatare a transporturilor feroviare.

Secretele militare ale combinatului din Hunedoara, dezvăluite de CIA: buncărele care puteau rezista bombelor atomice

Barajul uitat de pe râul Cerna. Povestea vechii uzine de apă a combinatului din Hunedoara VIDEO

Zona interzisă din Hunedoara. Tărâmul uitat, împânzit cu ruine siderurgice şi deşeuri periculoase VIDEO

Declinul combinatului siderurgic a început după 1990, când au avut loc primele disponibilizări masive, urmate de jafurile din colosul siderurgic şi de primele demolări în uzinele sale. În anii 2000, sute de clădiri şi instalaţii care ocupau aproape 140 de hectare din combinatul siderurgic Hunedoara au fost puse la pământ.


Combinatul în 1972. Sursa: Arhivă / Agerpres

Construcţii înalte de zeci de metri au fost transformate în moloz şi fier vechi. Rămăşiţele lor au fost valorificate, însă firmele de demolări nu s-au mai ocupat de ecologizarea zonei. În pământ au rămas înfipte, unele la adâncimi impresionante, fundaţiile unor adevăraţi coloşi de beton. Ruinele uriaşe au rămas marea provocare înainte ca zona să poată fi reutilizată.

combinatul in 1972 pressager


Ruinele combinatului. ADEVĂRUL

20 de hectare ecologizate

După 1990, doar 20 de hectare de teren de pe vechea platformă siderurgică (138 de hectare), aflată în administrarea municipalităţii, au fost curăţate, decontaminate şi transformate într-un parc de afaceri dotat cu parcele puse la dispoziţia investitorilor. Costurile ecologizării fostei zone industriale au crescut de la an la an, iar în prezent, singura şansă pentru realizarea unor astfel de investiţii sunt fondurile europene.

Cum a fost tăiat la fier vechi combinatul „Victoria” Călan. Imagini rare din 2003 cu colosul siderurgic

Cum reuşeşte o văduvă să se bucure de viaţă în ţinutul dezolant al combinatului din Hunedoara FOTO VIDEO

„Două proiecte vizează ecologizarea unei suprafeţe totale de aproximativ 100 de hectare. Acestea urmează a fi depuse pentru evaluare şi finanţare prin Programul pentru Tranziţie Justă. Conform primelor estimări făcute, ecologizarea suprafeţei amintite ar costa minimum 80 – 90 de milioane de euro. Un al treilea proiect are ca obiectiv transformarea altor 8,7 hectare de pe vechea platformă siderurgică într-o grădină urbană, tot prin intermediul unui proiect pentru care se intenţionează a se solicita finanţare europeană, de data aceasta prin intermediul Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă”, arată reprezentanţii Primăriei Hunedoara.


Ruinele combinatului. VIDEO: ADEVĂRUL


Până când zona va fi ecologizată sau natura va acoperi cu totul rămăşiţele vechii platforme siderurgice, localnicii rămân cu priveliştea „post-apocaliptică” a fostului complex siderurgic.


Zona combinatului. Foto: ADEVĂRUL

ruinele combinatului din hunedoara foto daniel guta adevarul

În afara suprafeţei administrată de municipalitate, prin Eco Sid, alte câteva sute de hectare de teren sunt ocupate de secţiile rămase în funcţiune şi dezafectate ale combinatului Mittal Steel, unde mai lucrează circa 700 de oameni, şi de haldele de steril de la marginea Hunedoarei.

Vă recomandăm să citiţi şi:

VIDEO Secretele labirintului subteran din centrul Hunedoarei. Locul interzis din spatele uşilor blindate

Descoperire uimitoare lângă o fostă bază militară antiaeriană. Rachetă prăbuşită, rămasă îngropată VIDEO

Secretele bazei militare interzise din munţii Hunedoarei - scutul antiaerian care apăra ţara de americani cu rachete sovietice în Războiul Rece

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite