Prinţul legendar al Huniazilor. Au trecut 560 de ani de la moartea lui Ladislau Corvin, fiul cel mare al lui Ioan de Hunedoara, decapitat la 24 de ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ladislau Huniade într-un tablou de epocă.
Ladislau Huniade într-un tablou de epocă.

S-au împlinit 560 de ani de la moartea lui Ladislau Corvin, fiul cel mare al lui Ioan de Hunedoara. Fratele lui Matia Corvin a murit decapitat, la vârsta de 24 de ani, iar povestea sa de viaţă a fost dramatică.

S-au împlinit 560 de ani de la moartea Ladislau Corvin, reprezentant de seamă al familiei Huniazilor, care a marcat istoria Transilvaniei. În 16 martie 1457, Ladislau Huniade a murit decapitat, la doar 24 de ani, înainte ca fratele său mai mic să urce pe tronul Regatului Ungar. A avut o poveste de viaţă dramatică şi plină de mistere, potrivit istoricilor.

Ladislau Corvin (Huniade) s-a născut în 1433, susţin istoricii, în Castelul Corvinilor. Potrivit unor povestiri vechi, un foişor la etajul castelului ar fi fost locul unde acesta a fost adus pe lume. La vârsta de 15 ani, a fost logodit cu Elisabeta, fiica lui Urlich de Cilli, nepoată a principelui sârb George Brancovici, susţinea istoricul Teodor Popa, în cartea Iancu Corvin de Hunedoara. „Aceasta a fost condiţia în baza căreia s-a putut elibera tatăl său, Ioan Corvin, din captivitatea despotului sârb, George Brancovici. Această căsătorie proiectată însă nu s-a făcut”, afirma Teodor Popa. Unii istorici susţin că Elisabeta de Cilli a fost apoi logodită cu Matia, în 1951, în vremea în care Matia avea 11 ani, iar viitoarea mireasă 10 ani. Cei doi s-au logodit în urma unei înţelegeri dintre familiile Huniade şi Cilli. Mariajul dintre cei doi însă nu s-a mai consumat, pentru că Elizabeta de Cilli s-a îmbolnăvit în vremea în care se afla în Castelul Corvinilor şi a murit la trei luni de la căsătorie.

A participat la campaniile militare ale tatălui său
Încă de la o vârstă fragedă Ladislau şi-a urmat tatăl în numeroasele campanii ale acestuia împotriva Imperiului otoman. Una dintre luptele în care Ladislau a fost alături de Ioan de Hunedoara a avut loc la Kosovo în 1448. Bătălia dintre armatele creştine care numărau peste 20.000 de oşteni şi otomani, în număr de circa 60.000 de oameni s-a soldat cu înfrângerea oştilor lui Ioan de Hunedoara şi cu pierderi de peste 10.000 de oameni de fiecare parte. „Huniade scapă cu mare greutate din luptă şi după ce rătăceşte trei zile prin munţi, este atacat de doi tâlhari, ucide mai întâi pe unul iar celălalt fuge, dar la trecerea Dunării este făcut prizonier de George Brancovici, domnul Serbiei. Huniade este eliberat numai în urma repetatelor stăruinţe ale Dietei ungare, trebuind să lase ostatic pe fiul său mai mare, Ladislau”, afirma istoricul Teodor Nicolau, în cartea biografică Ioan Huniade Corvin (1925). În anul 1450, Ioan de Hunedoara porneşte într-o expediţie militară în Serbia, împotriva lui George Brancovici, care îl ţinea în captivitate pe fiul său. În anul 1453, Ladislau este numit ban al croaţilor şi Dalmaţiei, dar doi ani mai tîrziu este silit să renunţe la aceste funcţii.

Legenda corbului
Ladislau Huniade a murit în urma unui complot, ucis la ordinul regelui Ungariei, Ladislau Postumul. În toamna anului 1456, după moartea tatălui său, conflictul dintre Ladislau Huniade şi căpitanul general al Ungariei, Ulrich de Celje s-a înteţit. Oamenii lui Huniade l-au asasinat pe Ulrich de Celije. La scurt timp Huniade era numit căpitan general al regatului şi ministru de finanţe. Regele îi promisese că îl va proteja, însă nu s-a ţinut de cuvânt. Chemat la Buda, Ladislau Huniade este arestat sub acuzaţia de complot împotriva regelui Ladislau V Postumul. A fost condamnat la moarte fără nici un fel de formalităţi legale şi decapitat la data de 16 martie 1457. Potrivit unor legende, mama sa, Elisabeta Szilagyi, ar fi primit vestea morţii fiului ei cel mare, Ladislau, de la un corb. O legendă spune că, în momentul în care Elisabeta a aflat că Ladislau, fiul ei cel mare, a fost decapitat la ordinul regelui Ungariei, Ladislau V Postumul, ea îl blesteamă pe rege, iar acesta după un an de la moartea fiului ei a murit în urma unei leucemii galopante.


Vă recomandăm şi:

Castelul Corvinilor ascunde un mare secret: o criptă veche de şase secole, construită pentru Ioan de Hunedoara

Un număr impresionant de legende circulă despre Castelul Corvinilor din Hunedoara, însă multe dintre ele sunt ştiute de foarte puţini dintre vizitatorii monumentului. Una dintre ele, documentată de arheologi, este cea a criptei în care, cel mai probabil, urma să fie înmormântat Ioan de Hunedoara. Încăperea se află sub capela castelui.

Secretele lui Iancu de Hunedoara, în marile bătălii împotriva turcilor: cum a fost ajutat de mercenari, de popor şi de călugărul Ioan de Capistrano

Ioan de Hunedoara a rămas în istorie ca unul dintre marii voievozi ai Transilvaniei şi un apărător al creştinătăţii în faţa expansiunii puternicului Imperiu Otoman din secolul al XV-lea. Ioan (Iancu) de Hunedoara şi-a petrecut cea mai mare parte a vieţii în campaniile militare, iar iscusinţa sa i-a adus renumele de „atlet al lui Hristos”. Voievodul a avut însă aliaţi de bază în numeroasele bătăţii purtate.

Blestemul Huniazilor: morţile învăluite în mister care au măcinat puternica familie a Transilvaniei medievale

Ioan de Hunedoara a murit de ciumă, la scurt timp după ce îi alungase pe turci de la porţile Belgradului. Matia, fiul său devenit rege al Ungariei, a murit intoxicat de plumb, iar fratele său mai mare Ladislau a fost decapitat. Şirul de tragedii neaşteptate, unele inexplicabile, din familia Huniazilor au curmat devreme istoria unei familii puternice, care a dominat Transilvania în secolul XV.

Ioan de Hunedoara, „atletul lui Hristos“, voievodul care a pus pe fugă un sultan. Povestea marii bătălii de la Belgrad, în care armata creştină a ieşit învingătoare

Povestea impresionantă a bătăliei de la Belgrad, în care armatele creştine conduse de Ioan de Hunedoara au rezistat eroic în faţa invadatorilor otomani ai Belgradului, l-au transformat pe voievodul transilvănean într-un erou al Creştinătăţii. Ioan de Hunedoara a fost una dintre cele mai importante personalităţi din istoria României, Ungariei şi a Balcanilor.

Hunedoara



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite