Preotul magnat va face închisoare. Ce afaceri ilegale de milioane de euro i-au adus pedeapsa pentru spălare de bani

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ioan Poenar.
Ioan Poenar.

Curtea de Apel Alba Iulia a pronunţat sentinţa definitivă în dosarul în care Ioan Poenar, un preot din comuna Luncoiu de Jos, a fost trimis în judecată pentru evaziune fiscală şi spălare de bani. Prejudiciul în acest dosar a fost estimat la peste 20 de milioane de lei.

Preotul Ioan Poenar a fost condamnat la cinci ani de închisoare, prin sentinţa definitivă aplicată de Curtea de Apel Alba Iulia. Magistraţii au menţinut pedeapsa pe care acesta a primit-o în 2014, la Tribunalul Hunedoara.

„Instanţa respinge cererea de repunere a cauzei pe rol formulată de inculpatul Poenar Ioan la data de 2 noiembrie 2016. Respinge cererea de sesizare a Curţii de Justiţie a Uniunii Europene cu întrebările preliminare formulate de inculpatul Poenar Ioan la data de 2 noiembrie 2016. Menţine celelalte dispoziţii din sentinţa penală atacată”, a informat Curtea de Apel Alba Iulia.

Cercetat de DNA

În 2014, la Tribunalul Hunedoara preotul a fost condamnat la cinci ani de închisoare şi la plata unor despăgubiri în valoare totală de peste 20 de milioane de lei.

„În perioada 1 ianuarie 2007 -  31 decembrie 2009, inculpatul Poenar Ioan, în calitate de administrator al SC Mior Mixt Impex SRL Brad, SC Agrotranscom Hermes Impex SRL Brad şi SC Distinct Impex SRL Brad, nu a evidenţiat în contabilitatea acestor firme operaţiunile comerciale efectuate, respectiv comercializarea de produse petroliere, utilaje pentru construcţii, uleiuri minerale, anvelope, etc. şi nici veniturile realizate. Pentru a evita verificările financiar contabile efectuate de autorităţile abilitate ale statului, inculpatul Poenar Ioan a declarat sedii fictive pentru cele trei societăţi comerciale implicate. În această modalitate, bugetul general consolidat al statului a fost prejudiciat cu suma de 20.622.309 lei, reprezentând impozit pe profit, TVA, accize şi taxe vamale. De asemenea, în scopul de a disimula adevărata provenienţă, inculpatul a transferat în mod succesiv o parte din banii obţinuţi prin evaziune fiscală, respectiv suma de 7.273.301 lei, în diferite conturi bancare aparţinând firmelor implicate, de unde au fost ridicaţi în final de către Poenar Ioan. Nu s-au luat măsuri asigurătorii în vederea recuperării acestei pagube deoarece nu au fost identificate bunuri în proprietatea inculpatului Poenar Ioan”, informa Direcţia Naţională Anticorupţie, în comunicatul din 9 februarie 2012.

Comerţ cu milioane de litri de motorină

Din cercetări a rezultat că una dintre firmele lui Ioan Poenar a livrat mărfuri, reprezentând benzină, motorină, firnis, ulei către diverşi clienţi, deşi nu a deţinut autorizaţie de antrepozit fiscal sau autorizaţie de utilizator final. Potrivit raportului de constatare financiar-contabilă au fost emise un număr 212 facturi în valoare totală de 18.098.281,63 lei către mai multe societăţi comerciale. Facturile emise reprezintă livrarea cantităţii de 26.275 litri benzină, a 5.920.802 litri motorină, a 2.130 litri de firnis şi a 2.450 litri ulei bază OB 300 , către mai multe societăţi comerciale. De asemenea. firma nu a depus nici o declaraţie privind obligaţiile datorate bugetului consolidat al statului în perioada 2004 – 2009. Estimate la suma de 10.157.354 lei reprezentând impozit pe profit, TVA şi accize. O altă firmă a sa a emis un număr de 108 facturi fiscale de livrare de combustibil calor extra, a cantităţii de 2.011.828,60 litri motorină, anvelope şi utilaje (compresor, banda transportoare, draglina, buldozer, excavator, staţie sortare, concasor mobil) către mai multe societăţi comerciale, se arată în dosar.

Paradisul fiscal al preotului

Din documentele cauzei a reieşit că sumele de bani încasate de la clienţi de către două dintre firmele administrate au fost supuse unui proces de reciclare prin crearea de circuite financiare fictive în următoarele modalităţi: ridicări de numerar de la ghişeul băncii,  plăţi în conturile de card ale societăţii deschise la diverse bănci de unde sumele s-au ridicat in numerar de la ATM-uri, plăţi în conturile bancare ale celorlalte societăţi comerciale (administrate tot de către învinuitul Poenar Ioan de unde s-a urmat acelaşi procedeu (ridicări numerar, plăţi cont card, plăţi furnizori etc.), plăţi furnizori si plăţi furnizori în contul uneia din cele trei societăţi.

„Este de observat faptul că în derularea procedeului de reciclare a sumelor de bani provenite din comiterea infracţiunii de evaziune fiscală învinuitul Poenar Ioan a interpus şi firme offshore din aşa-zise „paradisuri fiscale” (Cipru ori Insulele Seychelles) cu scopul de a ascunde provenienţa ilicită a sumelor de bani având provenienţă ilicit”, se mai arăta în dosar.

Ioan Poenar a negat constant săvârşirea vreunei fapte penale în administrarea celor trei societăţi comerciale, arătând – atât in cursul urmăririi penale cât şi in faţa instanţei – că a înregistrat toate operaţiunile comerciale, că a depus la organele fiscale toate documentele necesare in vederea impunerii şi că a respectat întrutotul legea, arătau anchetatorii.

Încă un dosar penal
În 2014, Ioan Poenar a mai fost arestat preventiv şi anchetat într-un dosar de evaziune fiscală şi spălare de bani, cu prejudiciul de 14 milioane de euro. Ioan Poenar a slujit timp de peste 23 de ani la o biserică din Luncoiu de Jos, localitate învecinată municipiului Brad, însă în paralel a administrat mai multe societăţi profitabile. La sfârşitul anului 2012, a demisionat din funcţia de preot pentru a candida la un post de deputat. Ioan Poenar a candidat la alegerile parlamentare din partea Partidului România Mare, cu sloganul „Veniţi români să ne cerem dreptul”, însă pentru că nu a avut succesul sperat a solicitat să se întoarcă la preoţie, cerându-şi iertare de la reprezentanţii Episcopiei Devei şi Hunedoarei.


Vă recomandăm şi:

Ce s-a întâmplat cu cel mai complex dosar al traficanţilor de comori dacice. Miza lui este de patru milioane de euro

Unul dintre cele mai vechi dosare ale traficanţilor de comori antice, furate din siturile arheologice, în care prejudiciul estimat iniţial a depăşit patru milioane de euro, a fost declinat Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism. Anchetarea celor cinci suspecţi, printre care şi un fost ofiţer de informaţii, a avut o desfăşurare complexă.

Blestemul matriţei din Sarmizegetusa Regia: o tânără a cerut despăgubiri record pentru găsirea comorii dacice

Cea mai mare descoperire arheologică din ultimii ani, înregistrată în Sarmizegetusa Regia, stârneşte controverse. Andreea Ciuciu, o tânără din Arad, susţine că a participat la descoperirea matriţei antice şi solicită în instanţă despăgubiri de circa 500.000 de lei instituţiilor abilitate. Arădeanca este contrazisă de Vladimir Brilinsky, administratorul sitului UNESCO, iar reprezentanţii Muzeului din Deva au refuzat despăgubirea.

Secretele celui mai valoros tezaur de monede din Sarmizegetusa Regia: cum a dispărut comoara de 30 de kilograme de aur, vândută de traficanţi în Occident

Cel mai mare tezaur de monede antice din aur, descoperit în ultimul secol în România, a rămas de negăsit la aproape două decenii de la data în care a căzut în mâinile traficanţilor. Darius Liviu Baci şi Mircea Mihăilă, cei doi căutători de comori norocoşi, s-au îmbogăţit de pe urma vânzării celor peste 30 de kilograme de aur în monede antice.

VIDEO Adrian Stoicoi a fost arestat în dosarul tezaurelor dacice. Ce a declarat la percheziţiile în care au fost găsiţi kosonii şi statuetele unor zeităţi

Adrian Stoicoi, fost condamnat cu suspendare într-un dosar privind furturi de obiecte de patrimoniu, a fost din nou reţinut şi arestat preventiv, într-un dosar în care este cercetat pentru complicitate la furt de artefacte. În timpul percheziţiilor efectuate la casa acestuia de la poalele Sarmizegetusei Regia, Stoicoi a declarat pentru adevarul.ro că este hărţuit de câţiva ani de anchetatori.

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite