Pregătirile pentru Paştele hunedorean încep cu legume şi fructe aduse din import

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Piaţa din Deva este plină de roşii sau castraveţi aduşi din Spania şi usturoi din Ungaria. Masa de Paşte din acest an va însemna legume şi fructe de import. Carnea de miel şi ouăle vor fi şi ele aduse de peste hotare.

În timp ce comercianţii se plâng că nu au vânzări, cumpărătorii spun că la ora actuală nu mai pot achiziţiona niciun produs autohton. Multe din fructele şi legumele din pieţe sunt importate din alte ţări. Ţăranii sunt ocoliţi pentru că marfa lor nu arată aşa bine ca cea de import.

De unde vin legumele

 „Nimeni nu cumpără o legumă care arată urât, deşi este mult mai sănătoasă decât cea tratată chimic. Toţi tinerii trag la ce e mare şi frumos, nu ţin la sănătatea lor”, a spus Maria Ile, una dintre femeile care vând în piaţa centrală din Deva. Alături de taraba ei se află un adevărat munte de legume şi fructe  „proaspete”. Toate sunt aduse din străinătate.

Preţuri mai mari

„Roşiile sunt din Italia, castraveţii din Spania, iar vinetele din Turcia. De unde să scoatem aşa ceva în luna martie, mai ales că iarna asta nu se mai termină”, a adăugat Ileana Marin. Clienţii consideră că pancartele pe care este trecută denumirea produselor ar trebui să conţină şi ţara de origine. „Eu am o slăbiciune pentru Bistriţa şi obişnuiesc să cumpăr mere din acea zonă. Într-una din zile, când am ajuns acasă, mi-am dat imediat seama că sunt de import, erau pline de chimicale, se cunoştea la gust”, a precizat Ana Marilă. Hunedorenii sunt nemulţumiţi şi de preţurile produselor specifice sărbătorilor pascale, care se anunţă a fi mai mari faţă de anul trecut.

Un kilogram de miel se preconizează a fi între 18 şi 20 lei, cu circa cinci lei mai mult comparativ cu 2009. De Paşte, pe lângă cozonacii dospiţi în cuptoarele locale, hunedorenii vor mânca delicatese similare din Italia, la preţuri de 30 de lei. Direcţia Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Hunedoara a început verificările specifice sezonului în data de 8 martie. Până la ora actuală au fost confiscate 48.000 de ouă.  „Am efectuat peste 40 de controale în zona Deva-Petroşani. Am aplicat şapte amenzi în valoare totală de 7.600 de lei. ”, a declarat directorul DSVSA, Mihail Rudeanu.

Hunedoara



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite