Prăbuşirea unui castel faimos din Ţara Haţegului. Conacul celor mai bogaţi grofi a ajuns un loc de groază VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Castelul Nalaţi Fay de la marginea Haţegului. FOTO: Daniel Guţă. ADEVĂRUL
Castelul Nalaţi Fay de la marginea Haţegului. FOTO: Daniel Guţă. ADEVĂRUL

Unul dintre cele mai impunătoare castele din vestul României se prăbuşeşte sub privirile localnicilor, după ce a fost părăsit de peste două decenii.

Acoperişul unuia dintre cele mai impunătoare castele din Ţara Haţegului s-a prăbuşit, iar hoţii au furat din el tot ce au putut valorifica - de la duşumele la tocărie şi instalaţii electrice, fără ca nicio autoritate să intervină.

GALERIE FOTO CU CASTELUL NALAŢI

Secretele Castelului Kendeffy. Orgiile cu minore l-au dus la închisoare pe ultimul moştenitor

Tenebrele castelului Nopcsa. Locul plin de secrete întunecoase trece prin mari transformări VIDEO

Podul medieval al Castelului Corvinilor dăinuie de peste cinci secole. Care este secretul trăiniciei sale


Castelul Nalaţi – Fay de la marginea oraşului Haţeg a fost construit la mijlocul secolului al XIX-lea, de grofii din familia Nalaczy. Avea două etaje şi era înconjurat de grădini şi de un parc dendrologic. 

Moşia concura în frumuseţe şi detalii arhitecturale cu castelele şi conacele celor mai înstărite familii nobiliare din Transilvania acelor vremuri, care împânzeau Ţara Haţegului: castelul familiei Kendeffy de la Sântamaria Orlea, conacele familiei Nopcsa din Săcel şi Fărcădin (General Berthelot), castelul Pogany din Brănişca, toate construite în secolele XVIII-XIX de familiile nobiliare care dăinuiau din Evul Mediu şi îşi datorau averea întinderilor de păduri şi păşuni de la poalele Retezatului, influenţei politice din Transilvania şi bogăţiilor naturale ale zonei.


Castelul Nalaţi din Hunedoara VIDEO: Daniel Guţă. ADEVĂRUL

Până la începutul secolului al XX-lea, castelul Nalaczi a trecut în posesia contelui Gyorgy Teleki şi al soţiei sale Ilona Kendeffy, care l-au lăsat moştenire fiicei lor Blanka Teleki (Fay). Aceasta s-a măritat în 1888 cu Victor Fay şi a avut o fiică, Pekri Clementina (decedată în 1960). 

Castelul şi moşia familiei Fay au fost naţionalizate în 1948 şi date în folosinţă pentru o perioadă de 50 de ani Liceului de Industrii Agricole din Timişoara. După terminarea acestei perioade, nimeni nu a mai folosit clădirea. În 1999, autorităţile au emis un certificat de vacanţă succesorală în favoarea statului român, nefiind moştenitori care să o revendice. La scurt timp, au apărut însă şi o serie de presupuşi urmaşi ai familiei Fay.


Castelul Nalaţi. Foto: Daniel Guţă. ADEVĂRUL

castelul nalati foto daniel guta adevarul

Cererile lor de intrare în posesia castelului au fost respinse de Comisia judeţeană Hunedoara pentru stabilirea dreptului de proprietate privată asupra terenurilor, însă unii au contestat deciziile Comisiei în instanţă, iar procesele continuă şi în prezent. 

Între timp, de aproape două decenii, monumentul a fost lăsat să se ruineze. Localnicii au furat din el tot ce au putut valorifica - piese de mobilier, instalaţii electrice, tocărie, elemente metalice şi duşumele. Ultimile ierni i-au precipitat distrugerea: cea mai mare parte din acoperişul castelului Nalaţi s-a prăbuşit, la fel şi suprafeţe mari din tavanele încăperilor sale. Doar picturile de pe pereţii săi, înconjurate acum de grafitti, amintesc funcţionalitatea acestuia de internat pentru copii.


Castelul Nalaţi. Foto: Daniel Guţă. ADEVĂRUL

castelul nalati foto daniel guta adevarul


Procesul pentru revendicarea Castelului Nalaţi şi a moşiei sale de aproape 95 de hectare continuă la Judecătoria Haţeg, între urmaşii Katalinei Maria Szent Ivanyi, o presupusă rudă a Blankăi Fay decedată în 2015 şi Primăria Haţeg şi Comisia judeţeană Hunedoara pentru stabilirea dreptului de proprietate privată asupra terenurilor. Iniţial, Tribunalul Hunedoara a respins cererile Katalinei Szent Ivanyi, pe motiv că nu a putut dovedi că este moştenitoarea Blankăi Fay, însă instanţa superioară a decis rejudecarea cauzei.


Castelul Nalaţi. Foto: Daniel Guţă. ADEVĂRUL

castelul nalati foto daniel guta adevarul

Vă recomandăm să citiţi şi:

Secretele teribile ale celebrilor baroni Nopcea. Nepotul şi-a omorât iubitul de-o viaţă şi s-a sinucis, iar unchiul devenea noaptea tâlharul „Faţă Neagră“

Cea mai cumplită poveste adevărată din Castelul Corvinilor: patimile domniţei care a sfârşit în chinuri groaznice pentru că şi-ar fi înşelat soţul, pe Ioan Torok

Elisabeta Szilagyi, regina din Hunedoara. Zece mituri despre „mama-eroină“ care l-a făcut pe Matia Corvin rege al Ungariei

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite