Prăbuşirea celui mai mic oraş din Hunedoara. Sunt 15 ani de la închiderea minei de cărbune vechi din 1880 VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mina Aninoasa. Foto: Daniel Guţă. ADEVĂRUL.
Mina Aninoasa. Foto: Daniel Guţă. ADEVĂRUL.

Au trecut 15 ani de la închiderea minei de cărbune din Aninoasa, veche de aproape un secol şi jumătate. Oraşul minier a intrat atunci într-un declin profund.

Mai puţin de 4.500 de oameni locuiesc în Aninoasa, cel mai mic oraş al Hunedoarei, înfiinţat în jurul unei exploatări miniere care datează de aproape un secol şi jumătate.

GALERIE FOTO DIN ANINOASA

În 1880 a fost deschisă prima mină de cărbune în Aninoasa şi tot atunci a fost construită prima colonie muncitorească a localităţii din Valea Jiului. 

Clădirile sale din cărămidă au fost înşirate de-a lungul văii strâmte a pârâului Aninoasa, într-un zonă izolată de versanţi abrupţi, dar apropiată zăcămintelor uriaşe de cărbune. 

În ultimii doi ani, după ce acoperişurile lor au început să se prăbuşească, câteva dintre clădirile vechii colonii au fost consolidate şi reabilitate, cu fonduri de la Guvern. 

În alte locuri din Aninoasa, construcţiile din cartierele ridicate în funcţie de necesităţile minei au rămas cenuşii şi degradate.

Aninoasa. VIDEO: Daniel Guţă. ADEVĂRUL

Mărturiile jurnaliştilor străini ajunşi în Valea Jiului, în 1990: iadul din subteran şi răzbunarea minerilor

Drumul de fier al cărbunelui a împlinit 150 de ani. Cum a fost construită calea ferată Simeria - Petroşani


Aninoasa a devenit oraş în anul 1989, când avea peste 6.000 de locuitori şi o mină în care lucra cea mai mare parte a populaţiei active. Atunci peste 4.000 de localnici aveau locuri de muncă, iar „coloniile” oraşului de pe valea Jiului de Vest erau pline de viaţă. 

În primăvara anului 2006, după un declin prelungit, exploatarea minieră Aninoasa a fost închisă pentru totdeauna. La acea vreme, 1.700 de localnici încă mai aveau locuri de muncă.

Odată cu închiderea exploatării, în anul următor, numărul salariaţilor din Aninoasa a scăzut cu 500, iar în prezent, la 15 ani de la scoaterea ultimului vagonet de cărbune din mina oraşului, doar 600 de oameni din Aninoasa mai au locuri de muncă. Angajatorii mari lipsesc din zonă, iar primăria şi serviciile sale, o fabrică de canapele şi un depozit de haine second-hand au asigurat în ultimii ani cele mai multe locuri de muncă în oraş.


Ruine din Aninoasa. Foto: Daniel Guţă. ADEVĂRUL

Localnicii privesc cu nostalgie către clădirile fostei mine a oraşului, cele mai multe lăsate să se ruineze. Una dintre ele a păstrat încă un basorelief uriaş, vechi de cinci decenii, care înfăţişa truda minerilor. Puţul principal al exploatării a rezistat timpului, chiar dacă poate fi privit doar ca o piesă de muzeu. 

aninoasa foto daniel guta adevarul

La închiderea minei din 2006, reprezentanţii primăriei anunţau transformarea acesteia într-un muzeu, însă acest lucru nu s-a mai întâmplat. În jurul fostei intrări în subteran, construcţiile miniere dezafectate aşteaptă prăbuşirea sau o nouă utilitate. Autorităţile au promis transformarea unora dintre clădirile părăsite în blocuri de locuinţe pentru tineri, însă deocamdată proiectele nu au demarat, iar tinerii din Aninoasa sunt din ce în ce mai puţini.


Foto: Daniel Guţă. ADEVĂRUL

aninoasa foto daniel guta adevarul

Vă recomandăm să citiţi şi:

FOTO Valea Jiului la sfârşitul secolului al XIX-lea. Cum a uimit ţinutul „aurului negru“ un celebru geolog englez

Iadul negru al Petroşaniului, descris de Nicolae Iorga: "mulţimea lucrează chinuită în pământ, la cărbunele negru care umple de duhoare aerul umed"

Minele „mortale“ de cărbune în România comunistă. Cum munceau românii în cele mai riscante exploatări

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite