Povestea tragică a germanului întors să trăiască în satul natal din România. A pierdut totul şi a ajuns „mortul nimănui”, uitat de rude şi prieteni în morgă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

De peste o săptămână, trupul neînsufleţit al lui Hans Joachim Nohre se află într-un frigider la morgă. Germanul întors în ţară pentru a trăi în satul Romos, unde a existat o comunitate importantă de saşi, a rămas „al nimănui”, iar povestea lui este tulburătoare.

Cu câteva săptămâni înainte de a muri, Hans Joachim Nohre, un pensionar german întors de peste un deceniu în ţară, pentru a trăi în satul natal Romos, postase pe pagina sa de Facebook un mesaj tulburător.

„Sunt otrăvit. Sunt în cea mai rea formă. Întreaga zi am auzit telefonul sunând şi nu îl găsesc. Aceşti nemernici mă ucid în linişte”.

Omul se afla în delir din cauza unei boli grave, spun specialiştii, pe care o anunţase cu câteva luni mai devreme, într-un alt mesaj publicat pe pagina sa de Facebook. Tot atunci îşi luase rămas bun de la prietenii pe care şi-i făcuse în România, locul unde a revenit pentru a se alătura vechii comunităţi de saşi din satul de la poalele Munţilor Orăştiei, care mai numără câteva familii.

Uitat de rude la morgă
Destinul a fost tragic cu Hans. În ultimele luni aproape ajunsese pe drumuri, spun foştii săi vecini, în urma unei relaţii eşuate cu o româncă şi după ce ar fi vândut casa din Romos. Aflat în stare din ce în ce mai gravă, dresorul de câini de vânătoare, în curtea căruia se adunau toţi cei care voiau să înveţe tainele acestei meserii a murit în spital, singur, în 7 mai 2018. Trupul său a fost adus apoi la morga din Deva şi a rămas acolo până în prezent, pentru că niciunul dintre foştii săi apropiaţi nu s-a mai interesat de el.

Imagine indisponibilă

Medicii au fost cei care au încercat să dea de familia lui. Au apelat întâi la ajutorul autorităţilor. „Biroul nostru a fost informat,  la data de de 8.05.2018, de catre Secţia 2 Poliţie Rurală Ilia, despre decesul cetăţeanului german Nohre Hans Joachim Ernst Friedrich, care se afla în evidenţa noastră. Conform procedurilor de lucru, biroul nostru a comunicat Inspectoratul General pentru Imigrări cu privire la decesul cetăţeanului german, iar când vom primi extrasul de deces şi actele de identitate (card, pasaport) ale cetăţeanului german, precum şi datele de contact ale soţiei (adresa de e-mail) le vom transmite de îndată Inspectoratului General pentru Imigrari pentru a fi transmise Ambasadei Germaniei. Nu avem date sau informatii despre membrii de familie ai decedatului sau alte persoane care il ingrijeau pe bătrân”, se arată într-o adresă a Biroului pentru Imigrări Hunedoara.  

Imagine indisponibilă

Soarta incertă a trupului germanului
Un medic a dat de fosta sa soţie, aflată în Statele Unite ale Americii şi de fiica lui din Germania. Prima dintre cele două femei a publicat un mesaj pe pagina sa de Facebook, în care îşi exprima regretul faţă de moartea lui Hans. Cea de-a doua s-ar fi declarat neputincioasă faţă de soarta tatălui său. Medicul Dan Mărculescu, şeful Serviciului de Medicină Legală Hunedoara, susţine că au mai fost cazuri în care aparţinătorii au fost aşteptaţi vreme îndelungată pentru a ridica rudele decedate de la morgă, unii chiar şi cinci – şase luni. Cel mai probabil, dacă ele nu vor mai vrea să se ocupe de înhumarea germanului, sarcina îi va reveni comunităţii. Mircea Pătârjan, primarul din Romos, susţine că primăria este dispusă să se ocupe de înmormântarea germanului, în cimitirul bisericii evanghelice din sat, dacă rudele nu o vor face. Deocamdată, trupul sasului întors în România va rămâne într-unul din frigiderele morgii din Deva.

Imagine indisponibilă

În Romos, Hans Joachim Nohre era cunoscut de aproape toţi localnicii. De câteva luni însă, oamenii nu l-au mai văzut.

„Plecase în America, la fosta sa soţie şi apoi, fie s-a despărţit de ea, fie a avut probleme cu actele şi, neputând rămâne acolo, s-a întors aici. Îşi vânduse casa din Romos, iar în ultimul timp ajunsese să stea la un motel din Orăştie, bolnav, până i s-au terminat banii, apoi într-o garsonieră şi prin spitale”, spune un fost vecin al germanului.

Imagine indisponibilă

„Avusese o iubită şi aici, mai tânără cu mult ca el, dar lucurile nu au mers între ei. A avut o soartă tristă”, povesteşte o altă vecină. 

„Era un om activ. Lumea venea la el, căci se ocupa cu dresajul de câini şi avea tot felul de raţe pe care le folosea la antrenamente”, spune primarul Mircea Pătârjan.

Imagine indisponibilă

La casa în care locuise Hans până nu demult, un muncitor lucra, miercuri, de zor la renovarea interiorului. În faţa ei, maşina ruginită a sasului, cu care acesta îşi ducea câinii la vânătoare. „Se mutase de mult de aici. Aş fi vrut să îl cunosc, căci părea un om de treabă”, spune bărbatul.

În poartă, câinele germanului, ridicat în două labe, părea singura fiinţă care mai aştepta revenirea acestuia.

Imagine indisponibilă
Imagine indisponibilă

Vă recomandăm să citiţi şi:

Mărturii despre saşii din trecut: cum făceau avere, de ce nu îşi doreau copii mulţi şi prin ce se deosebeau de români

VIDEO Românul care trăieşte „în secolul al XIX-lea”, în satul pustiu, rupt de lume. Reţeta supravieţuirii ultimului sătean

VIDEO Românul din munţi care trăieşte ca un vraci dac. Şi-a învăţat cele opt fiice să cunoască secretele plantelor vindecătoare ale strămoşilor

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite