Povestea originii misterioase a numelui Hunedoara. S-au împlinit 752 de ani de la prima atestare documentară a oraşului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În 30 august s-au împlinit 752 de ani de la prima atestare documentară a Hunedoarei. Numele Hungnod, cel menţionat ca fiind al aşezării din Evul Mediu, a apărut pentru prima dată în registrul de dijme papale din 1265.

Prima atestare documentară a Hunedoarei a avut loc în 30 august 1265, sub numele de Hungnod, într-un registru de dijme papale. În documentele vechi de 752 de ani este menţionat un „Arhidiaconus de Hugnod”. În acea vreme, comitatul Hunedoara, cunoscut şi ca Varmeghia Hunedoarei (în maghiară Hunyad vármegye, în germană Komitat Hunyad, în latină Comitatus Hunyadiensis), a fost o unitate administrativă a Regatului Ungariei. Documentele ungare plasează Hunedoara printre cele mai vechi oraşe din Transilvania.

„Înainte de anul 1273, cetatea a fost locuită, cu întregul ţinut aparţinător, de Voievodul Litovoi, un precursor al întemeierii Ţării Româneşti”, se arată într-un studiu monografic din anii 1970, păstrat la Arhivele Naţionale – Judeţul Hunedoara.

Numele oraşului, mai vechi ca al Huniazilor

Numele Hunedoarei este mai vechi decât cel al lui Ioan de Hunedoara, a cărui familie a stăpânit ţinutul şi Castelul Corvinilor în secolul al XV-lea. Una dintre ipotezele susţinute de istorici este că numele Hunedoara provine dintr-un nume propriu maghiar, Hunyad.

El este compus din atopronimul Hunyad la care care este alăturat “vár”, ceea ce înseamnă cetate în limba maghiară. Istoricii români au susţinut şi alte ipoteze privind denumirea oraşului.

„În privinţa originii denumirii de Hunedoara, ipoteza verosimilă este: Hunedoara vine de la denumirea latină Ignis Ora, care ar însemna tărâmul sau ţinutul focului, fapt susţinut prin aceea că focul reprezintă elementul principal în producerea fierului. Din acest Ignis Ora a rezultat Inedoara, fapt care se justifică etimologic. Populaţia veche şi ţăranii din jur îi spun şi astăzi Inedoara sau Hinedoara. Forma de Uniedoara e o variantă produsă prin îndulcirea cuvintelor, fapt caracteristic locuitorilor din această zonă”, se arată în Istoricul oraşului, document redactat pe baza cercetărilor istoricilor, păstrat la Arhivele Naţionale – Judeţul Hunedoara.

Ipoteze controversate

Potrivit altor ipoteze, mai puţin acceptate, numele Hunedoara ar fi putut proveni de la cuvântul „Hun”, deci de la populaţia migratoare a hunilor, sau de la cuvântul avar „Huned”, respectiv de la populaţia migratoare a avarilor. Unii cercetători i-au atribuit origini latine, invocând denumirea „Unita ora”, care ar însemna ţinutul cuprins între munţii înalţi.

De-a lungul timpului, aşezarea a fost menţionată cu diverse denumiri, „plecând tot de la Inedoara”, realizatorii istoricului Hunedoarei. De exemplu: în 1265 – Hugnod, în 1276 – Hunod, în 1336 – Hunyad, în 1409 – Hunyadvar şi mai târziu Vajda Hunyad (1597, 1733). De asemenea, în 1808 – Hinydara sau în 1833 Hinyedora.


Vă recomandăm să citiţi şi:

VIDEO Castelul Corvinilor „sufocat” de turişti. Cozi interminabile pe podul de la intrarea în cetatea medievală

Mii de oameni au vizitat Castelul Corvinilor în acest sfârşit de săptămână. La orele de vârf, turiştii au aşteptat zeci de minute pentru a intra în monumentul istoric, într-unul dintre cele mai aglomerate weekend-uri din an.

Clopotele au răsunat pentru Iancu de Hunedoara. Eroul medieval al românilor şi al maghiarilor a fost omagiat

Au trecut 561 de ani de la moartea lui Iancu de Hunedoara, iar hunedorenii l-au comemorat, pentru prima dată în oraşul în care marele voievod îşi are originea.

Misterul morţii lui Iancu de Hunedoara, de la care au trecut 561 de ani. Care au fost ultimele cuvinte ale marelui erou

Iancu de Hunedoara, unul dintre marii eroi din trecutul românilor, a murit în 11 august 1456, la scurt timp după ce oştile conduse de acesta au reuşit să distrugă şi să alunge de la porţile Belgradului marea armată a lui Mohamed al II-lea, cuceritorul Constantinopolului.

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite