Povestea inelului de aur preţios, cu zeul dragostei gravat pe el, descoperit într-un mormânt antic din Micia

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O bijuterie antică valoroasă, descoperită în situl arheologic de la Micia poate fi admirată la Muzeul Civilizaţiei Dacice şi Romane din Deva.

Unul dintre cele mai preţioase artefacte descoperite în situl antic Micia, aflat pe Valea Mureşului, în vecinătatea Devei este inelul de aur cu gemă, cu zeul Amor gravat pe el.

Inelul din aur cu gemă, cu diametrul inel de 1,2 cm, lăţimea maximă de 0,4 cm şi diametru caboşon de0,9 cm), a fost descoperit în 1974 la Micia (Veţel), în necropola de est.

„În octombrie 1974, în timpul săpării unei fundaţii lângă staţia de pompe, au fost descoperite un sarcofag din andezit roşu de Măgura Uroiului, de mici dimensiuni (inelul de aur a constituit singura piesă de inventar) şi un mormânt de cărămidă, în care s-au găsit un urcior, patru opaiţe şi câteva cuie”, a informat dr. Oana Tutilă, de la Secţia de Arheologie a Muzeului Civilizaţiei Dacice şi Romane din Deva.

Piesa face parte din colecţiile Muzeului Civilizaţiei Dacice şi Romane din Deva şi este expusă în Palatul Magna Curia, în sala dedicată obiectelor de tezaur.


Foto: Marius Mîndruţău / MCDR

„Inelul cu veriga de formă nonagonală are încastrat în chatonul sudat o gemă circulară din jaspis roşu, provenit cel mai probabil dintr-o sursă locală. Pe suprafaţa plană a pietrei a fost gravat schematic Amor întors spre stânga, cu aripioare şi ţinând în mâini atribute greu de identificat (o torţă orientată în jos sau un pedum într-o mână, iar în cealaltă nu este exclus să fie un fluture redat extrem de stângaci). Sub picioare este marcată linia pământului. Piesa face parte, cel mai probabil, din producţia locală de bijuterii şi pietre gravate şi este datată în secolele II-III p. Chr.”, a informat arheologul Oana Tutilă.

Imagine indisponibilă



Foto: Marius Mîndruţău / MCDR

Imagine indisponibilă

Aflată pe malul stâng al Mureşului, acum în apropiere de municipiul Deva, Micia s-a dezvoltat în Antichitate, la graniţa vestică a provinciei Dacia, ca un important centru militar şi economic. Nucleul aşezării romane l-a constituit castrul auxiliar, amplasat într-un punct strategic cheie pentru apărarea provinciei. „Micia a devenit în perioada romană o aşezare urbană semnificativă, chiar dacă inscripţiile o pomenesc cu titlul de pagus. Importanţa şi înflorirea aşezării s-a datorat, fără îndoială, faptului că aici a funcţionat una dintre principalele staţii vamale de la marginea Imperiului Roman, devenind o adevărată placă turnantă ce asigura circulaţia mărfurilor, oamenilor şi, nu în ultimul rând, a ideilor”, a informat Muzeul Naţional de Istorie a României. Cercetările arheologice realizate aici în ultimii 40 de ani au avut ca rezultat dezvelirea unui complex de edificii publice şi militare: un castru de mari dimensiuni, un amfiteatru, băi romane, temple, locuinţe, străzi şi o porţiune din Drumul Imperial care lega provincia Dacia de partea occidentală a Imperiului Roman.

micia

Vă recomandăm să citiţi şi:

10 tezaure de aur unice şi inestimabile din muzeele României. Cum au fost descoperite cele mai preţioase artefacte

Comoara găsită în 1970 în Sarmizegetusa Regia care a declanşat febra aurului. Cum au profitat traficanţii tezaurelor dacice de descoperirea unică în comunism

Blestemul aurului din anii 1950. Soarta ciudată a tânărului găsit mort în celulă, după ce a furat câteva miligrame de aur

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite