Povestea austriacului Georg Hocevar, ajuns în Ţara Moţilor: a iubit România, dar urăşte autorităţile statului român

Povestea austriacului Georg Hocevar, ajuns în Ţara Moţilor: a iubit România, dar urăşte autorităţile statului român

Georg Hocevar a ajuns în România, interesat fiind de mocăniţe. D.G.

Georg Hocevar (39 de ani) s-a stabilit în România în urmă cu aproape 15 ani. Austriacul a ajuns mai mult din întâmplare în Brad, purtat de pasiunea pentru mocăniţe – locomotivele cu abur care circulă pe calea ferată îngustă.

Ştiri pe aceeaşi temă

 

Aici şi-a cunoscut soţia, şi-a întemeiat familia, iar acest lucru a fost suficient pentru a-l determina să rămână definitiv în ţară, chiar dacă a ales una dintre cele mai sărace zone ale judeţului Hunedoara.


Familia şi afacerile l-au ţinut în România
Austriacul a redeschis în Crişcior atelierele de recondiţionare a pieselor feroviare şi a locomotivelor şi vagoanelor de cale ferată îngustă, iar afacerea sa a crescut în timp. În ultimii ani, Hocevar a reuşit să salveze de la dispariţie zeci de astfel de locomotive şi vagoane, care urmau să ajungă dezasamblate, la fier vechi. Totodată, austriacul a reînfiinţat tronsonul de cale ferată îngustă care leagă localităţile Crişcior şi Brad, singurul aflat în funcţiune în judeţul Hunedoara. 

Celor aproximativ zece kilometri de drum de fier le-a dat un scop turistic, iar în special de sărbători, plimbările cu mocăniţa devin una dintre cele mai imortante atracţii turistică ale zonei. Dacă în primii ani de la stabilirea în România, austriacul a trăit una dintre cele mai frumoase perioade din viaţa lui, în prezent, el se declară dezamăgit de autorităţile statului.


În conflict cu autorităţile
Întâi, pentru că a fost trimis în judecată fiind acuzat că a exportat ilegal mai multe locomotive de epocă, pe care le recondiţionase în atelierele sale. Apoi, pentru că a intrat în conflict cu reprezentanţi ai Poliţiei şi ai Parchetului, pe care i-a acuzat de abuz. „Pentru mine, România până în 2009 a fost cea mai frumoasă şi iubită ţară, dar după ce oameni răi au călcat cu bocanci lor murdari în viaţa mea curate, nu mai trăiesc cu mare bucurie în aceasta ţară. Aş aveam multe de spus, dar în ultimii ani am învăşat că în România liberă nu este apreciat să spui ce ai pe suflet. De minţit, nu vreau să mint, adică să spun că totul este frumos şi bine”, spune Georg Hocevar.
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările