PORTRET: Profesorul Nicolae Alexe, fost campion la sărituri, formează mari atleţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Hunedoreanul, fost campion naţional la săritura în lungime, s-a specializat pe creşterea sportivilor de performanţă.Deşi este cel mai ataşat de sărituri, a obţinut titluri naţionale cu elevii săi şi la alergări şi chiar la maraton.

De fugit, cam fugim toţi. Dar oare câţi dintre noi aleargă cu adevărat? Puţină lume ştie că şi alergatul poate fi evaluat după norme de corectitudine. „E vorba de foarte multe elemente pentru a defini un alergat atletic. Amploarea ridicării tălpilor, mişcarea braţelor, orientarea tălpii, ţinuta trunchiului sunt doar câteva. Îmi e de ajuns să văd pe cineva fugind ca să-mi dau seama dacă a făcut sau nu vreodată atletism”, spune profesorul Nicolae Alexe.

În tinereţe, a fost campion naţional la săritura în lungime. Dibăcia sa de antrenor este relevată acum de performanţele sportivilor săi juniori care au bifat numai în acest an cinci titluri naţionale şi balcanice la triplu salt şi săritură în lungime. Deşi este cel mai ataşat de sărituri, a obţinut titluri naţionale cu elevii săi şi la alergări şi chiar la maraton. O singură probă i se pare de neabordat. „Pentru mine, săritura cu prăjina este cea mai grea probă atletică. Am sărit de câteva ori în studenţie, doar aşa, cu scop pedagogic. În plus, aici la Deva, această specialitate este imposibil de practicat din cauza costurilor şi a dotării precare a stadionului municipal. Prăjinile sunt confecţionate dintr-un material special foarte costisitor şi sunt personalizate în funcţie de greutatea şi talia atletului”, explică antrenorul. Una dintre observaţiile lui Alexe este că în decurs de 20 de ani patrimoniul fizic al noilor generaţii s-a alterat.

Messengerul dăunează grav atletismului

„Obezitatea este principalul inamic al sănătăţii tinerilor. Educaţia fizică a prea multora dintre aceştia se rezumă la mişcarea degetului care face click pe mouse. Există o distanţare nefastă faţă de mişcare, cu atât mai mult faţă de atletismul de performanţă”, mărturiseşte antrenorul.

Întrebări şi răspunsuri
Poate un antrenor de atletism să devină vedetă?
Dacă o elevă a sa ajunge campioană mondială, de ce nu?  Este visul oricăruia dintre antrenorii de şcoală sportivă. 

Cine este mai uşor de antrenat, băieţii sau fetele?
Pentru antrenorul de şcoală sportivă fetele sunt mai potrivite pentru performanţă pentru că se dezvoltă fizic mai repede decât băieţii.

În cât timp fugiţi suta de metri?
Suficient ca să-i depăşesc pe mulţi din cei care sunt azi cu 30-35 de ani mai tineri ca mine.

Profil
Născut. 13.07.1960.
Educaţie. Facultatea de Educaţie Fizică şi Sport Cluj.
Experienţă. Antrenor de atletism de peste 25 de ani.
Familie. Căsătorit, un copil.

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite