PORTRET: Liviu Antal, stăpânul hergheliei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Hunedoreanul şi-a cumpărat primul cal la 12 ani, economisind banii daţi de părinţi pentru gustarea de la şcoală. Dragostea pentru cai i-a fost insuflată de un ofiţer de cavalerie.

PROFIL

Născut. 22 septembrie 1962
Educaţie. Inginer electronist
Experienţă. Peste 40 de ani de lucru cu caii
Familie. Căsătorit, patru copii

Deşi a crescut la oraş, Liviu Antal este, de când se ştie, un iubitor de cai. Un iubitor activ, care şi-a împărţit până acum viaţa între munca de inginer şi cea de crescător de cabaline de rasă.   Liviu Antal îşi aminteşte cum şi-a şocat părinţii când s-a întors acasă cu primul său cal, cumpărat de la târg.

„Aveam 12 ani şi timp de un an şi ceva  am economisit în secret toţi banii pe care îi primeam ca să-mi cumpăr gustare în pauză la şcoală. În vacanţa de vară din clasa a VI-a  am plecat cu un vecin al bunicilor la târgul de animale de la Haţeg, de unde am cumpărat un cal. Pentru că nu aveam decât 500 de lei m-am ales cu un mânz de care eram foarte mândru. Tata şi mama au fost şocaţi de iniţiativa mea şi ţin minte că bunica s-a angajat să îngrijească calul cât timp eram la Deva la şcoală, deşi nimeni din familie nu ştia la ora aceea ce înseamnă să întreţii un animal aşa de mare”, şi-a amintit hunedoreanul.

Astăzi, Liviu Antal este un reper în judeţ pentru ceea ce înseamnă echitaţia, dresarea şi îngrijirea cailor. „Am învăţat să cresc cai de rasă, să-i îngrijesc şi să-i dresez pentru performanţă de copil, de la un fost ofiţer de cavalerie care locuia lângă bunicii mei, la ţară. Am în prezent opt cai de rasă,  pentru care sunt şi călăreţ, dar şi medic veterinar şi grăjdar, la nevoie”, a spus Liviu Antal. Hunedoreanul s-a specializat pe dresura animalelor pentru probele de sărituri peste obstacole, la care participă demonstrativ de câte ori are ocazia.

Caii nu uită niciodată

Liviu Antal este unul din specialiştii hunedoreni în dresarea cailor de rasă pentru competiţii. El spune că această muncă este foarte dificilă şi că fiecare mişcare trebuie reuşită din prima. „Dacă nu eşti un călăreţ bun, poţi transforma cel mai dotat specimen într-o gloabă. De exemplu, ratarea la dresaj a unei sărituri peste obstacol poate compromite pentru acel cal toate săriturile care vor urma. Calul nu uită niciodată eşecul şi va refuza pentru totdeauna să mai sară”, a explicat Liviu Antal.


Întrebări şi răspunsuri

La ce folosiţi caii pe care îi deţineţi?
Majoritatea sunt folosiţi de copiii mei şi de prieteni, pe care îi învăţ cum se călăreşte corect. Doi dintre cai fac obiectul unui parteneriat cu Centrul de Pedagogie Curativă de la Simeria Veche, pentru orele de hipoterapie destinate copiilor cu handicap.

Sunt scumpi caii pe care îi deţineţi?
Un cal de tipul celor pe care îi am eu costă în jur de 3.000-4.000 de euro. Dar sunt în lume herghelii cu cai de rasă care pot ajunge şi la un milion de euro.

În cât timp se poate dresa un cal pentru competiţii?

Un dresaj de bază presupune o muncă de doi ani, după care urmează specializarea animalului pe domenii, alergări, sărituri.

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite