PORTRET: Doinel Crişan, medicul pasionat de vocalize

Repertoriul său cuprinde peste 1.000 de piese muzicale.

Ştiri pe aceeaşi temă

Profil


Născut. 21.10.1956
Educaţie. Facultatea de Medicină Timişoara, doctorand în Medicină
Exăperienţă. Aproape 30 de ani de medicină şi 25 de cor
Familie. Căsătorit, doi copii


Cine l-a botezat pe Doinel Crişan a avut, fără doar şi poate, o premoniţie. Că muzica îi va fi mereu aproape nou-născutului de atunci. Deşi este medic, hunedoreanul nu a reuşit niciodată să se „lecuiască” de vocalize şi portative cu note muzicale. Doinel Crişan este un corist de cursă lungă. Din 1985 a fost unul din tenorii Corului de Cameră al Direcţiei Sanitare, devenit mai pe urmă corala Sargeţia. În mai mult de 25 de ani de „practică” corală, Doinel Crişan a devenit o colecţie „la purtător” a mai mult de 1.000 de piese muzicale. Muzica populară este însă „întâia aleasă” în preferinţele tenorului.


Clubul celor care cântă


„La orice oră din zi sau din noapte pot interpreta orice piesă din repertoriul lui Benone Sinulescu, Irina Loghin, Sofia Vicoveanca sau Nicolae Sabău. Le cunosc toată discografia la fiecare, muzică şi versuri”, spune Doinel Crişan. Corala Sargeţia îi ţine loc lui Doinel Crişan de „club“.
„Mi se pare o comparaţie potrivită între activitatea corală şi ceea ce britanici denumesc «club».  E o formă de socializare elitistă.  Întâlnesc oameni de valoare, personalităţi deosebite, idei, replici şi senzaţii. În plus, este muzica care crează între noi o solidaritate specială, a vocilor. Legea corului e clară: pe scenă ori avem succes toţi, ori niciunul. Nimeni nu evadează  din pluton”, spune Doinel Crişan. În 25 de ani de turnee şi spectacole s-au adunat şi multe amintiri, unele comice.


„Prin 1988, am fost cazaţi iarna la Timişoara într-un cămin neîncălzit. Dimineaţa ne-am trezit toţi răguşiţi, cu gâturile amorţite de frig. Pe scenă, «Cucule pasăre sură» a  ieşit cântată în stil Ray Charles”, rememorează momentul Doinel Crişan.


Întrebări şi răspunsuri

Până la ce notă puteţi urca cu vocea?
Sunt tenor doi, deci nu ajung chiar la nota do de sus, dar acopăr fără probleme toată gama muzicală până la „si”.

Există legătură între medicină şi activitatea corală?
Da, există. Este vorba despre disciplină. Aceasta trebuie neapărat respectată cu stricteţe în ambele domenii.

Familia ce spune despre pasiunea dumneavostră pentru muzică?
Trebuie să recunosc, am noroc că mă susţine. Altfel ar trebui să fug de acasă de două ori pe săptămâni ca să  merg la repetiţii.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările