Portret: Cristina Filip face parte din mişcarea SCOUT

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cristina Filip
Cristina Filip

Învaţă bine, e membră în proiectul de afaceri pentru liceeni Business Net Performer, iubeşte natura, aventura, are iniţiativă şi e cercetaş din clasa a şasea.

PROFIL
Născută. 30.10.1991, Hunedoara
Educaţie. Colegiul Naţional de Informatică „Traian Lalescu”, Hunedoara
Experienţă. Cercetaş de şase ani
Familie. O soră mai mică, Mihaela

Optimistă, Cristina zâmbeşte tot timpul, vrea să profeseze ca învăţătoare pentru că iubeşte copiii şi spune că toate lucrurile frumoase pe care le-a trăit i s-au întâmplat la cercetaşi, din a căror trupă face parte de când avea 12 ani. Primul stagiu l-a făcut la Cioclovina, alături de alţi colegi recrutaţi din liceu de coordonatorii centrului de la Hunedoara.
„La prima vedere, oricine poate să fie cercetaş, pentru că oricare dintre noi poate să meargă în excursii şi să se distreze, însă nu e chiar aşa de simplu. La cercetaşi înveţi cum să te orientezi, cum să îţi faci de mâncare, cum să supravieţuieşti şi să fii un om mai bun. E o lecţie de responsabilizare, pentru că într-un camp nu mai vine mama, să îţi pună şi să îţi strângă masa”.

Speologie în Cioclovina cu apă
Cu cercetaşii a fost nu doar la Cioclovina, unde a străbătut cele două peşteri, cea uscată şi cea activă, ci şi în alte campuri, localizate în diferite locuri din ţară. Povesteşte cu atâta entuziasm cum a dormit alături de alte sute de cercetaşi din ţară pe jos, într-o sală de sport din Alba-Iulia, că ar putea convinge orice sedentar de beneficiile mişcării mondiale SCOUT.
„De 1 Decembrie e foarte frumos, dar în 2009 nu ne-au lăsat autorităţile să ne adunăm, din cauza gripei porcine. În anii trecuţi am fost cam 500 de oameni şi mare parte am înnoptat într-o sală de sport, în saci de dormit. Era foarte amuzant: erau tineri din toată ţara, aşezaţi unii lângă alţii: Hunedoara lângă Braşov, Suceava, Bacău. Nu mai conta de unde proveneam”, şi-a amintit Cristina. Anul trecut a refuzat două campuri, unul în Germania şi unul în Polonia, numai ca să meargă la tabăra internaţională de la Sibiu, cu o patrulă de hunedoreni.

Cu calfele călătoare
„Ştiam cât de frumos e la Sibiu şi am vrut neapărat să merg. Am făcut o mulţime de activităţi, alături de alte sute de cercetaşi din Franţa, Belgia, Polonia, dar şi din alte ţări europene, fiind împărţiţi în forţăreţe şi familii. Erau şi o mulţime de ateliere: construit de mobilier, dansuri medievale, olărit, printre care şi unele organizate de calfele călătoare. Au fost aşa de multe cereri la atelierele susţinute de calfe, încât s-a tras la sorţi cine merge şi cine nu”, a povestit adolescenta.
Potrivit Cristinei, la cercetaşi trebuie să vrei cu adevărat să faci ceva. „Nu vine Gherman (n.r. coordonatorul local) să ne spună ce să facem. Noi mergem cu propuneri la el. Toate proiectele aşa le-am făcut”.

Întrebări şi răspunsuri

Ce însemnă, în esenţă, să fii cercetaş?
Sunt mai multe stagii de parcurs, dar ca idee deviza noastră este: „Lăsaţi lumea un pic mai bună decât aţi găsit-o”. Un cercetaş trebuie să ţină cont de trei reguli: respectul faţă de sine, faţă de aproape şi faţă de Dumnezeu.

Le place cercetaşilor europeni în România?
Anul acesta a avut loc proiectul Eurotranzit, prin care coordonatorii mişcării SCOUT din Europa au venit în judeţul Hunedoara. I-am cazat la centrul de la Cioclovina, unde am improvizat şi un CiocloPUB, iar noi, localnicii, am dormit în şură. Străinii au fost încântaţi de experienţă.

Ce vrei să faci anul acesta, după ce termini liceul?
O să mă înscriu la Cluj, la Facultatea de Ştiinţe ale Educaţiei - Pedagogia învăţământului primar şi preşcolar.

Ce-i place
„Viaţa, natura, să fiu înconjurată de prietenii mei, să pot să fiu eu, să râd şi să mă bucur ca un copil, chiar dacă am 18 ani. Îmi place să fac fotografii şi să cânt la chitara pe care mi-a cumpărat-o mama, vara trecută”, a spus Cristina Filip.

Ce nu-i place
„Ipocrizia oamenilor şi faptul că lumea ne confundă cu gunoierii. Noi facem regulat ecologizări, dar asta nu înseamnă că suntem obligaţi să strângem deşeurile altora. O facem pentru un mediu mai curat şi o viaţă mai bună”, a mai spus tânăra cercetaşă.

Hunedoara



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite