PORTRET ADEVĂRUL DE SEARĂ: Mihai Frăţilă, elevul îndrăgostit de figurine din lut

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Adolescentul este un obişnuit al cercului de ceramică de la Palatul Copiilor Deva, operele sale fiind, de cele mai multe ori, inspirate din istorie.

PROFIL
Născut: 06.07.1996, Deva
Studii: Elev clasa a VIII-a la Şcoala Generală „Andrei Şaguna” din Deva
Premii: Locul III la două concursuri de profil
Familie: Este singur la părinţi

A fost atras de plastilină încă din primii ani de viaţă. Când a ajuns la grădiniţă şi a văzut că educatoarele îi puneau pe colegii lui să se joace cu aşa ceva şi să modeleze ce le trece prin minte, s-a simţit ca peştele în apă. Încet, încet chemarea sa spre modelaj l-a cuprins tot mai mult şi aşa a ajuns să lucreze şi acasă. Anul trecut, a decis că este timpul să treacă la un alt nivel. A înlocuit plastilina cu lutul.

„M-am înscris la cercul de ceramică pentru a nu mai murdări lucrurile prin casă. Prima mea lucrare a fost un tanc. Îmi place foarte mult istoria şi majoritatea lucrurilor cărora le dau viaţă sunt inspirate din istorie”, a declarat Mihai. Capitolul său preferat de istorie este cel care dezbate cele două războaie mondiale. Felul în care au fost purtate luptele şi strategia acestora l-au determinat să se lase atras şi de jocurile similare de pe calculator. Este de părere că acestea transpun, într-un fel sau altul, evenimentele istorice în actualitate. „Sunt atras de tot ceea ce înseamnă istorie, pornind de la maşinăriile de război, până la personajele implicate. Cea mai complexă lucrare a mea înfăţişează un soldat din Al Doilea Război Mondial. Am muncit la el cinci săptămâni”, a adăugat micul sculptor în lut. Aceasta este şi lucrarea care i-a ridicat cele mai multe probleme lui Mihai. Fie că a căzut victimă unei ploi de vară imediat după ce a fost pictat, fie că i s-a despins o mână, soldatul din lut a avut nevoie de recondiţionare în nenumărate rânduri.

Sculpturi şi dreptate
Din toate lucrările sale, Mihai şi-a dus acasă una singură. E vorba de un Moş Crăciun al cărui sac de cadouri îi serveşte pe post de suport pentru pixuri şi creioane. L-a realizat în perioada sărbătorilor de iarnă, iar de atunci îi este foarte util. Cea mai recentă operă pe care şi-a lăsat semnătura înfăţişează însă un doctor din perioada ciumei. Chiar dacă de multe ori şi-a distrus singur lucrările pentru că nu îi ieşeau aşa cum vroia, perseverenţa nu l-a lăsat niciodată să le lase nefinalizate. „Îmi place mult sculptura în oameni, poate şi de asta mă axez mult pe personaje. Modelajul reuşeşte de fiecare dată să mă relaxeze. Rămâne însă un hobby, nu cred că voi face carieră din aşa ceva”, a mai spus Mihai. Elevul visează ca într-o zi să ajungă judecător. Spune că îl caracterizează starea de a fi atent la tot ce se întâmplă în jurul său, de a contempla şi judeca.

Întrebări şi răspunsuri

Ai participat la vreun concurs?
Da, la două. La ambele m-am clasat pe locul al III-lea. Trebuie să ţinem însă cont de faptul că am concurat cu elevi înscrişi la şcoli cu profil de artă.

Pasiunea ta pentru istorie se răsfrânge şi asupra rezultatelor şcolare?
Da, istoria este materia mea preferată, tocmai de aceea am şi ales să merg la olimpiadă. Asta nu înseamnă că nu îmi place şi chimia, reacţiile şi culorile experimentelor din laborator. 

Te consideri un membru al generaţiei Messenger?
Nu, pentru că în viaţă poţi face lucruri mult mai utile decât să stai tot timpul online. Recunosc că am adresă de e-mail şi Messenger, însă le folosesc rar.

Ce-i place
„Îmi place să urmăresc documentarele de pe Discovery, să fiu tot timpul informat şi la curent cu ceea ce se întâmplă în jurul meu. Tocmai de aceea vizionez periodic buletinele de ştiri. Îmi place şi să mă aflu în compania colegilor şi prietenilor, să glumim şi să ne simţim bine împreună”, a spus Mihai

Ce nu-i place
„Nu-mi place nesimţirea şi incorectitudinea, mă deranjează. Sunt o fire la locul ei şi mă simt atacat de tot ceea ce e strident. Încerc să compensez prin a fi cât mai corect cu putinţă”, a adăugat micul artist.

Hunedoara



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite