PORTRET: Ştefan Iacob, pasionat de inovaţii electrotehnice

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Elevul în vârstă de 18 ani, care visează la obţinerea brevetelor de inventator, a transformat maşini teleghidate în rachete pe patru roţi.

Profil:

Născut. 19 decembrie 1991, Deva
Studii. Elev în clasa a XI-a la Colegiul Tehnic Transilvania, Deva, Telecomunicaţii
Experienţă. În domeniul electrotehnicii
Familie. Necăsătorit, doi fraţi

Are 18 ani şi debordează de creativitate. Ştefan Iacob, elevul care se visează inventator, îşi petrece o bună parte din timpul liber în laboratorul său de electrotehnică, unde născoceşte cele mai ciudate maşinării.

A reuşit, după o muncă în care şi-a folosit la maxim cunoştinţele pe care le-a acumulat în ultimii ani, să transforme o maşină teleghidată tip „Buggy” într-o adevărată rachetă pe patru roţi, care atinge viteza de 130 de kilometri pe oră. Din păcate, monopostul în miniatură a fost scăpat de sub control într-o parcare din Deva şi, după ce a ieşit din aria de acoperire a telecomenzii, s-a izbit violent de o bordură, făcându-se praf.

Improvizaţii de succes

„Cu piesele pe care i le-am montat altei maşini Buggy, veche din 1988, pe care am reconstruit-o de la zero, am reuşit să îi îmbunătăţesc performanţele, astfel încât a depăşit viteza de 70 de kilometri la oră”, a povestit Ştefan, după ce a testat capacităţile maşinuţei cu un aparat radar. El adaugă că o astfel de jucărie de-abia ar fi atins viteza de 30 de kilometri pe oră, în varianta standard.
    
O altă maşinărie construită de adolescent, la care a lucrat timp de un an, este o navă în miniatură, motorizată, cu faruri şi cu elice. „Am construit-o în timpul meu liber, din componente pe care le-am fabricat singur şi după un model propriu. Unei astfel de nave îi pot găsi utilitatea, însă eu fac aceste inovaţii din plăcere”, mai spune Ştefan, care lucrează şi la proiectul unui elicopter în miniatură, despre care spune că va fi folosit la fotografierea de la înălţime. 

Deoarece nu obţine încă un venit şi nu îşi permite să achiziţioneze cele mai sofisticate obiecte de care are nevoie, se mulţumeşte cu reciclarea unor piese vechi de calculator, cărora le dă o întrebuinţare nouă. „Spre exemplu, transmisia uneia dintre maşini am fabricat-o din tabla unui hard-disk”, mai spune adolescentul, priceput şi la depanarea calculatoarelor.

Visul tânărului este să obţină brevetul de inventator şi să devină un inginer de succes. El povesteşte că are deja câteva idei pe care doreşte să le transforme în proiecte, însă deocamdată preferă să le ţină „la secret”. Una dintre inovaţiile testate de Ştefan Iacob a fost telefonul care poate funcţiona pe energie solară. „Am cumpărat de pe pagina on-line E-Bay un acumulator special, pe care l-am adaptat astfel încât să se potrivească telefonului meu. Acum telefonul poate fi încărcat cu energie solară”, spune Ştefan.

Întrebări şi răspunsuri

Unde ţi-ar plăcea să trăieşti?
M-am născut în România şi aici aş vrea să rămân. Mi-ar plăcea să vizitez Japonia, pentru că este o ţară dezvoltată tehnologic.
De unde vine pasiunea pentru electrotehnică?
Din familie, pentru că şi fraţii mei au astfel de înclinaţii spre inovaţie. Părinţii au fost fotografi de profesie, iar laboratorul lor de fotografie îl folosesc acum ca atelier.
Cum ai reuşit să faci o maşină Buggy să atingă 130 de kilometri pe oră?
I-am schimbat sistemul de transmisie şi motorizarea cu unele mai performante. Sunt două elemente esenţiale pentru îmbunătăţirea vitezei, dar nu sunt singurele: întreaga maşină a fost „tunată”.

Ce-i place
„Îmi place muzica, dar nu şi manelele. Am un aparat Canon EOS 50 D, pe care abia aştept să îl folosesc. Portretele sunt preferatele mele, dar mi-au plăcut şi fotografiile pe care le-am făcut de pe Dealul Cetăţii din Deva”, a spus adolescentul, al cărui sport preferat este înotul. De asemenea, îi place să meargă la schi la Straja şi în Poiana Braşov.

Ce nu-i place
„Nu îmi place că oamenii nu prea apreciază creativitatea”, spune Ştefan. De asemenea, tânărul este uneori nemulţumit că nu îşi poate pune ideile bună în practică, pentru că nu găseşte sprijin din partea celorlaţi. Totodată, el se declară dezamăgit de infrastructura din România.

Hunedoara



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite