Planurile lui Georg Hocevar: traseul mocăniţei prelugit prin Ţinutul Aurului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Singura cale ferată îngustă aflată în funcţiune în judeţ în scop turistic funcţionează la Brad. FOTO: G.H.
Singura cale ferată îngustă aflată în funcţiune în judeţ în scop turistic funcţionează la Brad. FOTO: G.H.

Iniţiativa austriacului Georg Hocevar, de prelungire a traseului mocăniţei din Ţara Moţilor, aşteaptă răspunsul autorităţilor. Omul de afaceri care patronează singurul tronson funcţional de cale ferată îngustă din judeţ speră că turismul va fi revitalizat în zonă cu ajutorul vagoanelor de epocă.

Omul de afaceri austric Georg Hocevar, care administrează singurul tronson de cale ferată îngustă funcţional în judeţul Hunedoara în scop turistic, plănuieşte prelungirea liniei de cale ferată din Brad până la ieşire din Gura Barza.  Cei câţiva kilomemtri în plus de linie de cale ferată îngustă vor aduce mult mai mulţi turişti în zona Bradului, crede Georg Hocevar.

„Planurile pentru viitorul acestei linii cu mare tradiţie sunt foarte mari: dacă se va realiza circuitul turistic "Drumul Aurului", turiştii vor avea ocazia să meargă cu mocăniţa din centrul Bradului până la Gura Barza. Totuşi, pentru a optimiza infrastructura feroviară a liniei înguste bătrâne din 1907 va fi nevoie de fonduri europene şi de implicarea autorităţilor”, a spus austriacul.

În prezent, singurul traseu de cale ferată îngustă din judeţ pe care circulă trenurile de epocă se află în zona Bradului şi leagă municipiul de localitatea învecinată Crişcior. Are mai puţin de zece kilometri şi este funcţional în zilele de sărbătoare. Atunci turiştii sunt invitaţi să se plimbe cu mocăniţa, iar pentru mulţi dintre cei care ajung în Brad experienţa este una cu totul specială. „Turiştii care au urcat în vagoanele de mocăniţă s-au declarat încântaţi. Inclusiv străinilor le-a plăcut zona, plimbarea în trenurile de epocă şi Muzeul Aurului”, a relatat Georg Hocevar.

Mocăniţa de la Hunedoara, în stand-by
O iniţiativă asemănătoare de revitalizare a turismului cu ajutorul mijloacelor de transport în mare vogă în urmă cu un secol este legată de linia de cale ferată îngustă Hunedoara – Govăjdie, din care a rămas doar terasamentul, tunelurile şi elementele din structura unor poduri. În anii trecuţi, mai mulţi localnici din Hunedoara au cerut autorităţilor locale să se implice în reconstrucţia tronsonului de cale ferată îngustă. Această traveresează o zonă cu potenţial turistic, însă deocamdată planurile acestora nu s-au concretizat. „Ideea de reconstrucţie a traseului mocăniţei hunedorene nu a fost abandonată. Dacă autorităţile vor reuşi să atragă fonduri europene pentru acest proiect ar face ca o mare parte dintre turiştii care vin la castel să rămână pentru mai mult timp în zonă”, spune Dan Bera, administrator al Castelului Corvinilor.


Vă recomandăm şi:

„Flota mocăniţelor“, traficată în Occident. Doi experţi în patrimoniu sunt acuzaţi că au falsificat probe pentru a-l salva pe austriacul Georg Hocevar

Doi experţi au fost puşi sub învinuire pentru falsificarea expertizelor unor locomotive de epocă, pentru a justifica exportul mai multor locomotive din patrimoniul cultural, de către omul de afaceri austriac Georg Hocevar. În depozitele lor s-au găsit 450 de plăcuţe ale unor trenuri vechi.

VIDEO Povestea mocăniţei de la Hunedoara: va deveni traseul acesteia noua atracţie turistică a zonei?

Un grup de tineri din Hunedoara organizează la sfârşitul acestei săptămâni o acţiune de ecologizare a vechiului traseu al mocăniţei care lega Castelul Corvinilor de Ţinutul Pădurenilor. Zeci de hunedoreni şi-au anunţat deja prezenţa la evenimentul devenit o tradiţie locală, organizat şi în anii trecuţi la Hunedoara, pentru promovarea zonei.

Povestea austriacului târât trei ani prin instanţe: Georg Hocevar a fost achitat în dosarul mocăniţelor

La capătul unui proces început în anul 2010, omul de afaceri austriac Georg Hocevar, stabilit în judeţul Hunedoara, nu a mai avut puterea să se bucure pentru sentinţa prin care a fost achitat de acuzaţiile care l-au măcinat în ultimii ani.

Povestea austriacului Georg Hocevar, ajuns în Ţara Moţilor: a iubit România, dar urăşte autorităţile statului român

Georg Hocevar (39 de ani) s-a stabilit în România în urmă cu aproape 15 ani. Austriacul a ajuns mai mult din întâmplare în Brad, purtat de pasiunea pentru mocăniţe – locomotivele cu abur care circulă pe calea ferată îngustă.

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite