Percheziţii la Complexul Energetic Hunedoara, într-un dosar de corupţie privind importurile de cărbune

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Termocentrala Mintia a importat cărbune în anii trecuţi. FOTO: Daniel Guţă. ADEVĂRUL.
Termocentrala Mintia a importat cărbune în anii trecuţi. FOTO: Daniel Guţă. ADEVĂRUL.

Procurorii Direcţiei Naţional Anticorupţie au descins astăzi la sediul Complexului Energetic Hunedoara, unde fac cercetări într-o cauză de corupţie, privind contractele de importuri de cărbune din ultimii ani şi lucrările de retehnologizare contractate de CEH, susţin surse judiciare.

Mai multe percheziţii au fost efectuate astăzi de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie, în judeţul Hunedoara, la sediul Complexului Energetic Hunedoara, din Petroşani, la sediul Direcţiei Generale a Finanţelor Publice Hunedoara şi la sediile unor societăţi private.

Anchetatorii au solicitat documentele emise de Consiliul de Administraţie şi de Adunarea Generală a Acţionarilor, care au vizat contractele privind importurile de cărbune. Anchetatorii au solicitat şi contractele de mandat ale foştilor directori generali Costel Alic, Daniel Andronache şi Aurel Niculoescu.

„Procurori din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie, Serviciul Teritorial Alba, efectuează cercetări într-o cauză penală ce vizează suspiciuni privind săvârşirea unor infracţiuni asimilate celor de corupţie, comise în perioada 2011 - 2015. În cursul zilei de 17 iulie 2015, ca urmare a obţinerii autorizărilor legale de la instanţa competentă, sunt efectuate percheziţii domiciliare în 9 locaţii situate în Municipiul Bucureşti şi judeţele: Hunedoara şi Maramureş, din care una este sediul unei instituţii publice, restul reprezentând sediile unor societăţi comerciale şi domiciliile unor persoane fizice. În cauză, procurorii beneficiază de sprijin de specialitate din partea Serviciului Român de Informaţii şi din partea Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Alba”, a informat Direcţia Naţională Anticorupţie.

Procurorii au ajuns astăzi şi la sediul Direcţiei Generale de Finanţe Publice Hunedoara, iar în cauză este cercetată şi activitatea SC Termogaz SA din judeţul Hunedoara, controlată de omul de afaceri Adrian Gărdean, care este anchetat în dosarul “Gala Bute”.

Percheziţiile au loc la două zile după ce Constantin Jujan, directorul general al CEH, şi-a dat demisia din funcţie, pe motiv că Guvernul întârzie acordarea ajutorului de urgenţă necesar companiei.


În 2011 şi 2012, termocentrala din Mintia  a efectuat importuri de cărbune de peste 500.000 de tone, de la companii miniere din Ungaria şi Elveţia. Termocentrala şi-a umplut silozurile cu cărbune de import, în timp ce minelor neviabile le erau refuzate livrările.

În 2011, termocentrala a cumpărat 55.000 de tone de cărbune din Elveţia şi Ungaria, iar în 2012 termocentrala a achiziţionat 470.000 de tone de cărbune din Elveţia şi Ungaria. Preţul plătit a fost de circa 80 de milioane de dolari.

Cum au fost explicate importurile controversate
Fostul director al Termocentralei Mintia, Costel Alic, declara anul trecut că s-a preferat importul cărbunelui şi nu achiziţia acestuia de la minele din Valea Jiului, din motive ce ţin de calitatea acestuia şi din raţiuni economice. Nu s-a ţinut cont că de minele din Valea Jiului, considerate obiective strategice, depinde soarta unei zone monoindustriale cu peste 120.000 de localnici.

"În 2013, Compania Naţională a Huilei Petroşani şi Termocentrale Mintia au convenit ca minele din Valea Jiului să livreze două milioane de tone de cărbune termocentralei din Deva. Ultima tranşă de 200.000 de tone nu a putut fi livrată, iar noi am adus din import. Termocentrala producea de trei ori mai multă energie decât şi folosea o cantitate mult mai mare de cărbune, astfel că dacă nu se făceau importurile de cărbune, riscam să rămânem cu silozurile goale. Cei de la CNH ne-au dat în scris că nu pot onora livrarea la acea vreme, astfel că am importat cărbunele”, spunea, anul trecut, Alic. Peste 50 de milioane de dolari a plătit Mintia companiei elveţiene Vitol, care a umplut silozurile termocentralei cu cărbune. Ultima tranşă a sosit în primăvara anului trecut.

hunedoara

Cărbunele din import, mai bun ca huila din Valea Jiului
Alic mai spunea că în fiecare an din 1969, termocentrala din Mintia a importat cărbune, pe lângă huila adusă din Valea Jiului. „De fiecare dată cei din Valea Jiului au fost de acord. În fiecare an ei semnau hârtia, nu se putea altfel. Dar o făceau pentru că ei nu produceau cât aveam noi nevoie. Exportul este trecut prin toate elementele de calcul şi avize, de la A la Z. Să nu creadă cineva că se făcea nejustificat. Nu poţi face export pentru că vrea Alic sau altul. Totul este stabilit până la cel mai mic detaliu. Avizele sunt date înepând de la Ministerul Energiei şi până la Comandamentul de Iarnă. Nu ştiu de ce sunt supăraţi cei din Valea Jiului acum. Nu au de ce. Ei nici nu participă la licitaţii, ei sunt partenerii noştri. Însă achiziţia de cărbune din export se face tocmai pentru că ei nu puteau să satisfacă cerinţele noastre. Licitaţia se făcea în funcţie de preţ. Câştiga cea mai bună ofertă”, explica recent, Costel Alic.

Termocentrala prefera cărbunii din import pentru că aveau o capacitate calorifică mai mare. O tonă de huilă din Valea Jiului produce, în urma arderii, cam 5.000 de gigacalorii, adică jumătate din energia pe care o produce o tonă de cărbune din import.

Importuri oprite
Daniel Andronache, fostul director al Complexului Energetic Hunedoara, de care aparţin termocentralele Mintia (Deva) şi Paroşeni (din Valea Jiului), declara, anul trecut, legat de importurile de cărbune: „Părerea mea personală este că importurile au fost o prostie” . În 2014, importurile au fost oprite.


Vă recomandăm şi:

Proteste de amploare în Valea Jiului: peste 1.100 de mineri au rămas blocaţi în galeriile celor trei mine neviabile

Ortacii de la cele trei mine neviabile (Petrila, Paroşeni şi Uricani), incluse în programul guvernamental de închidere până în 2018, au întrerupt lucru şi protestează faţă de faptul că huila pe care o extrag din exploatările miniere este refuzată la achiziţie de Complexul Energetic Hunedoara, singurul loc unde minele din Valea Jiului livrează cărbunele.

Proteste în Valea Jiului: minerii s-au blocat în subteran. Sunt revoltaţi că le este refuzat cărbunele la preţul cerut

Presiune pe Complexul Energetic Hunedoara: cei 200 de mineri intraţi în această dimineaţă în şut în mina Paroşeni refuză să iasă din galeriile de mină. Alţi peste aproape 300 de ortaci de la minele neviabile au anunţat că declanşează greva după ce termină programul de lucru.

Protest în faţa Termocentralei Mintia: peste 300 de salariaţi au blocat DN7, pentru aproape o oră

Drumul Naţional 7 a fost blocat pentru câteva zeci de minute de salariaţii Termocentralei Mintia. Circa 300 de angajaţi au protestat astăzi, nemulţumiţi de prevederile noului contract colectiv de muncă al celor care lucrează în cadrul Complexului Energetic Hunedoara.

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite