Pelerinaj la bolovan: o stâncă misterioasă din pădurea Haţegului a devenit loc de veneraţie şi ritualuri FOTO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Tronul Străbunilor. Foto: Lucian Ignat
Tronul Străbunilor. Foto: Lucian Ignat

O stâncă bizară din pădurea Haţegului a ajuns obiect de veneraţie şi loc al ritualurilor. Poartă numele de „Tronul străbunilor” şi atrage tot mai mulţi oameni.

O stâncă aflată în pădurea din vecinătatea oraşului Haţeg a devenit obiect de veneraţie pentru grupurile de turişti venite aici, din toate colţurile ţării, în căutarea energiilor benefice. Megalitul din pădure a primit numele de „Tronul străbunilor”, „Piatra jidovilor”, „Piatra sacrificiului” şi chiar „Scaunul lui Dumnezeu”, iar unii autori îl consideră un monument finisat de oameni în preistorie şi folosit apoi ca loc religios.

GALERIE FOTO CU MEGALITUL

Profesorul care a făcut cunoscut Tronul Străbunilor, misterioasa construcţie din Ţara Haţegului cu o vechime de peste 32 de milioane de ani

Tăul fără fund, locul enigmatic din Ţara Haţegului plin de plante carnivore. De ce îl ocolesc sătenii

Sarmizegetusa colonelului Constantin Zagoriţ. Povestea ipotezei controversate despre locul capitalei dacilor

Legendele au început să circule pe seama stâncii cu formă ciudată şi au transformat-o într-o destinaţie aparte. Turiştii care au ajuns în ultimele zile la „Tronul străbunilor” au găsit scrijelit pe acesta, alături de grafitti-urile mai vechi, simboluri florale şi ezoterice. Pe piatră au fost aşezate zeci de candele, iar în jurul ei amatorii de ritualuri au aruncat orez, porumb şi grâu. Acest megalit este un monument geologic al naturii, afirma profesorul Ioan Romeo Mânzală (65 de ani), care l-a cercetat şi i-a dedicat o carte numită „Tronul strbunilor”.


Megalitul mâzgălit. Foto: Clau Bike / Facebook

„Noi nu suntem arheologi, noi suntem geofizicieni, doctori în fizică. Cine vrea să meargă la Tronul Străbunilor va avea parte de o energie foarte puternică, vindecătoare. Veţi găsi acolo spiritualitate, creştinism şi ştiinţă”, îl descria Romeo Mânzală. Pentru alţi români, aşa-zisul „tron” a rămas însă doar o piatră cu formă neobişnuită, modelată de vânt de-a lungul mileniilor, căreia localnicii şi pasionaţii de istoria dacilor i-au dat conotaţii exagerate.

tronul strabunilor foto lucian ignat


Tronul Străbunilor. Foto: Lucian Ignat

Acelaşi autor susţine că „Tronul Străbunilor” se află pe dealul unde, în anii ´30, Constantin Zagoriţ scria că a identificat perimetrul Sarmizegetusei – capitala dacilor. În realitate, susţinerile colonelului pasionat de arheologie şi cartografie, promovate de-a lungul timpului de alţi scriitori şi pseudo-istorici, sunt însă neîntemeiate, nefiind susţinute de dovezi arheologice.

tronul strabunilor foto lucian ignat

„Dorinţa mea este ca zona unde se află Tronul Străbunilor să fie ca o grădină a Maicii Domnului, un loc de pelerinaj pentru cât mai multă lume care să le reseteze gândirea. Cei mai mulţi dintre noi sunt în prezent într-o derută totală. Este bine să căutăm cu înţelepciune să găsim nişte locuri unde să ne regăsim liniştea sufletească, iar Tronul Străbunilor este unul dintre acestea”, afirma profesorul Mânzală.


Tronul Străbunilor. Foto: Lucian Ignat

tronul strabunilor foto lucian ignat

Vă recomandăm să citiţi şi:

Prăbuşirea unui castel faimos din Ţara Haţegului. Conacul celor mai bogaţi grofi a ajuns un loc de groază VIDEO

Secretele Castelului Kendeffy. Orgiile cu minore l-au dus la închisoare pe ultimul moştenitor

Tenebrele castelului Nopcsa. Locul plin de secrete întunecoase trece prin mari transformări VIDEO

Secretele carierei de andezit a dacilor. Roca vulcanică din Sarmizegetusa Regia, adusă de la zeci de kilometri VIDEO

A doua cădere a Sarmizegetusei Regia. De ce s-a degradat rapid cel mai valoros sit antic din România

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite