Patru monede antice furate de vânătorii de comori din cetăţile Costeşti şi Piatra Roşie au fost recuperate din Cehia. Piesele fac parte dintr-un tezaur preţios

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Monedele antice. FOTO: IPJ Hunedoara.
Monedele antice. FOTO: IPJ Hunedoara.

Patru monede antice din argint şi bronz, aflate în urmărire internaţională, au fost recuperate din Republica Cehă de poliţişti. Bunurile provin din cetăţile dacice de la Luncani – Piatra Roşie şi Costeşti şi au fost evaluate la 2.000 de euro. Anchetatorii susţin că au fost sustrase de patru cehi care în toamna anului 2015 au efectuat detecţii şi săpături ilegale în cetăţile dacice din Munţii Orăştiei.

Poliţiştii au recuperat din Republica Cehă patru monede antice dacice şi romane din argint şi bronz, aflate în urmărire internaţională.

„Activităţile operative s-au desfăşurat în perioada 4 – 8 iunie 2017, în baza unei cereri de asistenţă judiciară internaţională în materie penală formulată de Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia, într-un dosar penal în care sunt cercetaţi patru cetăţeni cehi, pentru săvârşirea unor infracţiuni contra patrimoniului cultural naţional. Infracţiunile, respectiv accesul cu detectoare de metale sau utilizarea lor în zonele cu patrimoniu arheologic fără autorizaţie, furt calificat, distrugere, efectuarea oricăror lucrări care pot afecta siturile arheologice, în absenţa certificatului de descărcare de sarcină arheologică – au fost comise în anul 2015 în cetăţile dacice monumente UNESCO din Munţii Orăştiei”, a informat Bogdan Niţu, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Hunedoara.

Monedele recuperate sunt o drahmă de imitaţie celtică, un denar roman republican din argint emis la Roma, cca 88 a. Chr., o tetradrahmă din bronz, de imitaţie dacică tip Răduleşti-Hunedoara, parte dintr-un tezaur monetar şi un denar roman republican din argint, emis la Roma cca 136 a. Chr.
Potrivit probatoriului, cele patru monede au fost furate din cetăţile dacice de la Luncani – Piatra Roşie şi Costeşti, care fac parte din patrimoniul cultural naţional şi cel mondial (UNESCO) şi sunt evaluate la circa 2.000 de euro.

monede

Tezaure antice valoroase

În aprilie 2016, procurorii şi poliţiştii au recuperat de la persoanele anchetate în dosarul penal şi alte tezaure monetare şi bunuri arheologice sustrase şi exportate ilegal în Cehia de către cei patru cetăţeni cehi. AU fost recuperate loturi de bunuri arheologice dacice, din argint, cupru, bronz şi fier, precum şi loturi monetare din argint şi bronz. Cei patru suspecţi au fost puşi sub învinuire de la începutul lunii decembrie a anului 2015, după ample investigaţii. „Conform stării de fapt reţinute, în perioada 12-20 septembrie 2015 cei patru supecţi, utilizând autoturisme de teren şi şase echipamente de detecţie au efectuat detecţii neautorizate şi au sustras din siturile arheologice ale cetăţilor dacice, loturi de artefacte susceptibile a face parte din patrimoniul cultural naţional, producând distrugerea stratigrafiei arheologice a monumentelor istorice de la Piatra Roşie, Costeşti, Blidaru şi Băniţa, jud. Hunedoara”, informa Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia.

Tezaurele identificate la locuinţele suspecţilor reprezintau loturi eterogene de bunuri antice, majoritatea de factură dacică, dar şi importuri din lumea greco-romană, precum. De asemenea, asupra lor au fost găsite detectoare  de metale. „Remarcabile sunt monedele din argint, imitaţii dacice de tetradrahme greceşti, dar şi de denari republicani, un fragment din scuturile regale din fier (al căror context de păstrare a fost identificat la cetatea de la Piatra Roşie), diverse arme şi unelte, piese de podoabă, obiecte de uz casnic, ţinte din fier ornamentate, fragmente de vase din bronz importate din lumea romană, elemente de decor decorativ, piese cu destinaţie cultică, piese de harnaşament şi de echipament militar etc”, informa PCA Alba.

Monede antice recuperate de poliţişti


Conform primelor evaluări de specialitate, în afara monedelor, toate artefactele studiate erau obiecte de podoabă din argint şi bronz – inele, paftale de centură, pandantive, cuţite, vârfuri de suliţe – sunt autentice şi specifice culturii dacice din secolele II a.Chr – I p. Chr., completau anchetatorii. În toamna anului 2015, sute de gropi săpate de barconieri au fost descoperite în siturile cetăţilor dacice Blidaru, Costeşti şi Piatra Roşie.


Vă recomandăm să citiţi şi:

Dosarul „turiştilor cehi” care au căutat comori dacice în Munţii Orăştiei: un an de anchete, zeci de artefacte recuperate

Patru cehi au intrat pe lista zecilor de braconieri de comori dacice din siturile arheologice ale judeţului Hunedoara, anchetaţi de procurori. Cercetările au demarat în urmă cu aproape un an, iar între timp au fost recuperate obiecte valoroase.

Tezaure antice valoroase recuperate de la patru vânători de comori din Cehia, care au vandalizat cetăţile dacice

Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia a identificat presupuşii căutători de comori, care au vandalizat, în cursul anului trecut, trei cetăţi dacice din Munţii Orăştiei. Au fost recuperate mai multe tezaure antice din argint, cupru, bronz şi fier, dar şi un fragment dintr-un scut regal din Piatra Roşie.

Cetate dacică vandalizată de "Sfântul Gyurcan", profanatorul: se oferă 1.000 de euro recompensă pentru găsirea lui

Aşezarea dacică de la Costeşti, inclusă între cetăţile antice din Munţii Orăştiei aflate în patrimoniul UNESCO, a fost din nou vandalizată, după ce în urmă cu câteva luni aici au fost săpate zeci de gropi, cel mai probabil, de către căutătorii de comori. De această dată, unul dintre turnurile monumentului a fost vandalizat, iar localnicii oferă recompensă celor care îl vor depista.

Semnal de alarmă pentru cetăţile dacice părăsite. Ministrul Culturii: "Situaţia lor este una dintre cele mai îngrijorătoare"

Ministrul Culturii, Vlad Alexandrescu, a precizat că terenurile pe care se află unele dintre cetăţile dacice din Munţii Orăştiei vor fi scoase definitiv din fondul forestier, astfel încât monumentele UNESCO să poată fi administrate corespunzător. „Situaţia cetăţilor dacice este îngrijorătoare”, a afirmat ministrul într-un răspuns la apelul lansat de istoricul Ioan Piso faţă de soarta unora dintre aşezările dacice.

Hunedoara



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite