Pădurea plină de secrete din România. Aici sunt rămăşiţele unei civilizaţii antice înfloritoare VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Măgura Călanului, rămăşiţele carierei antice. ADEVĂRUL
Măgura Călanului, rămăşiţele carierei antice. ADEVĂRUL

Una dintre cele mai misterioase păduri din România ocupă dealurile din împrejurimile Călanului. A păstrat vestigii antice şi medievale preţioase.

La marginea oraşului Călan şi a satele învecinate acestuia de pe malul drept al Streiului, se întind pădurile de la Măgura Călanului, unul dintre locurile cele mai misterioase locuri din Hunedoara.

VIDEO - MĂGURA CĂLANULUI

GALERIE FOTO - PĂDUREA

VIDEO - IMAGINI AERIENE PĂDUREA DE LA MĂGURA CĂLANULUI

Pădurile întunecoase, care ocupă de secole ţinutul deluros de la poalele Munţilor Orăştiei, au păstrat o mulţime de vestige istorice antice şi medievale. Cea mai faimoasă dintre ele este uriaşa carieră de piatră de la Măgura Călanului, un loc istoric mai puţin cercetat de arheologi şi greu de găsit de turiştii care se aventurează pe drumurile forestiere din zonă.

Platoul Vârtoapelor, locul magic de lângă Sarmizegetusa Regia unde cresc cei mai frumoşi ghiocei sălbatici FOTO

Controversele aurului dacilor. Cele mai preţioase comori antice au fost scoase la iveală de braconieri

Enigmele cuceririi Sarmizegetusei Regia, descifrate cu tehnologia LiDAR. De ce s-a prăbuşit cea mai puternică fortăreaţă a dacilor


În Antichitate, potrivit unor istorici, peste 20.000 de metri cubi de piatră au fost extraşi de aici pentru a fi folosiţi la construcţia faimoaselor cetăţi dacice Sarmizegetusa Regia, Costeşti, Piatra Roşie, Băniţa sau Căpâlna, unele dintre ele aflate la peste 50 de kilometri în munţi. Blocurile de calcar tăiate şi şlefuite la Măgura Călanului compuneau zidurile puternice ale cetăţilor dacice ori au fost folosite la înzestrarea aşezărilor cu terase, turnuri, trepte, drumuri pavate şi sanctuare. 


Pădurea de la Măgura Călanului. ADEVĂRUL

„Apariţia centrului de putere din Munţii Şureanu, cândva în prima jumătate a sec. I î.Hr., a marcat apogeul civilizaţiei dacice. Aici se va afla inima Regatului Dac, rezultat din unirea mai multor comunităţi şi formaţiuni mai mici. Cariera a funcţionat probabil pe toată perioada existenţei acestui centru de putere până la cucerirea romană, la începutul secolului al II-lea d.Hr. (poate cu scurte pauze, în perioadele mai tensionate). În preajma sa au apărut cartiere de pietrari, s-au dezvoltat căi de transport, a înflorit o aşezare meşteşugărească. S-a creat şi perfecţionat o breaslă, s-a dezvoltat un meşteşug. Construirea cetăţilor a implicat efortul mai multor generaţii, mai cu seamă că sunt atestate faze, refaceri, modificări la toate aceste cetăţi, pe toată durata de funcţionare a Regatului Dac. Toate acestea demonstrează existenţa unui sistem de exploatare, transport şi utilizarea a pietrei bine organizat şi supravegheat de o autoritate centrală capabilă să impună punerea în execuţie pe parcursului a circa 150 de ani”, arată cercetătorii Institutului Geologic al României, pe site-ul magura-călanului.ro. 


Măgura Călanului. VIDEO: ADEVĂRUL


Cariera şi-a încetat activitatea după războaiele daco-romane de la începutul secolului al doilea. A rămas abandonată, iar pădurea a acoperit-o. Rămăşiţele exploatării antice şi ale unor terase şi drumuri construite de daci, împânzesc văile, iar unii arheologi au solicitat Direcţiei Judeţene de Cultură Hunedoara clasarea zonei ca monument istoric, pentru a fi mai bine protejată. 

„În arealul carierei există urme încă dinainte de daci (cultura Coţofeni), iar în interiorul zonei exploatate există o fortificaţie necercetată. Sunt vizibile de asemenea alte amenajări, terase antropice (pe care se aflau probabil cartierele de pietrari), foarte multe urme de prelucrare, însemne antice pe fronturile de exploatare. Pe scurt, este un sit care ar trebui să se afle în topul monumentelor de epocă antică din ţara noastră”, informa arheologul Aurora Peţan, pe site-ul dacica.ro.

Marele zid dacic descoperit în preajma Sarmizegetusei Regia. Ce rol avea colosul din munţii Orăştiei VIDEO

Fântâna zeilor din Sarmizegetusa Regia. Enigmele locului sacru uitat din capitala dacilor

Curiozităţi din viaţa dacilor. Cum arătau, care le era rutina şi în ce activităţi excelau

De la Măgura Călanului, pădurea se întinde spre mariginile satelor Sântamaria de Piatră, Petreni şi Totia din lunca Streiului şi spre Jeledinţi şi Măgura, spre Orăştie, înghiţind rămăşiţele altor aşezări dacice, romane şi medievale care au fost mai puţin cercetate.

Printre ele se numără şi fostul sat Pădureni, care păstrează fundaţiile mai multor case de piatră vechi de secole şi ruinele unor aşezăminte religioase. În apropierea sa, au fost descoperite vestigii din neolitic, morminte dacice şi urme ale unor construcţii romane. 

Vă recomandăm să citiţi şi:

Teoriile bizare despre Sarmizegetusa Regia ale „savanţilor“ din anii '90: cuiul dacic care nu ruginea şi oraşul subteran

Secretele celor mai prospere oraşe antice dispărute: capitala întemeiată de romani şi coloniile greceşti înghiţite de mare 

Cinci ani de la descoperirea fabuloasă din Sarmizegetusa Regia. Soarta cererii de recompensă pentru matriţa unică în lume

Ce se ascunde sub Sarmizegetusa Regia. Misterul reţelei subterane construite în incinta sacră a fostei capitale antice

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite