Pădure tăiată la porţile Parcului Naţional Retezat. Este în afara ariei protejate, dar îi revoltă pe români

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Aproape de intrarea pe teritoriul Parcului Naţional Retezat, a fost înfiinţată o exploatare forestieră.
Aproape de intrarea pe teritoriul Parcului Naţional Retezat, a fost înfiinţată o exploatare forestieră.

O exploatare forestieră deschisă pe un versant, aflat în apropiere de Parcul Naţional Retezat i-a revoltat pe iubitorii de natură.

Deşi nu se află în Parcul Naţional Retezat, ci în imediata vecinătate a limitelor sale, o exploatare forestieră înfiinţată pe traseul Cârnic – Pietrele, în apropierea Cascadei Lolaia, i-a revoltat pe oaspeţii rezervaţiei.

„În timp ce urcam spre cabana Pietrele, între Cârnic şi Lolaia, am găsit mai multe stive de copaci tăiaţi pe marginea drumului şi alte trunchiuri, trase cu ajutorul cailor, din pădurea aflată pe versant până în drum. Alţi arbori erau încărcaţi în remorca unei maşini, în aşteptarea plecării din zonă”, a povestit un turist, care a trimis către adevarul.ro mai multe fotografii cu exploatarea forestieră.

Informaţii despre tăierile observate în zonă nu apar în prezent pe pagina on-line inspectorulpadurii.ro, un portal unde sunt înregistrate exploatările forestiere în curs, avizele de transport de lemne şi autorizaţiile de punere în valoare a masei lemnoase din România.

Şi alţi turişti au remarcat, în ultimele săptămâni, mormanele de lemne tăiate de pe marginea Drumului Judeţean 667 A – un drum de pământ, greu accesibil de la Nucşoara la Cârnc şi închis circulaţiei pe sectorul Cârnic – Cabana Pietrele (5 kilometri).

paduri

La câţiva metri de parc
În urma solictării adevarul.ro, angajaţii Parcului Naţional Retezat au cercetat la faţa locului dacă tăierile de pădure sunt în aria protejată. „Este o zonă din afara parcului”, au anunţat aceştia.


Foto: Parcul Naţional Retezat

paduri

Exploatarea forestieră se află chiar la limita parcului naţional, în afara PNR, astfel că nu se supune condiţiilor stricte impuse de legislaţia cu privire la ariile protejate.

Pe de altă parte, legislaţia actuală permite tăieri de pădure şi în anumite zone din parcurile naţionale. „În funcţie de zonarea interna a parcurilor (marcată în teren cu semne specifice), pe raza parcurilor sunt permise/ interzise anumite tipuri de activităţi. Pe scurt despre zonarea internă a parcurilor naţionale:

În zona de protecţie strictă (ZPS) - Rezervaţie Ştiinţifică este permisă cercetarea.
În zona de protecţie integrală (ZPI) sunt permise: ecoturismul, păşunatul raţional, cercetarea, activităţi de educaţie. Sunt interzise: construcţii, exploatarea resurselor naturale.
În Zonele (tampon) de conservare durabilă (ZCD) sunt permise: ecoturism, păşunat, activităţi ştiinţifice şi educative, reconstrucţie ecologică, înlăturarea efectelor unor calamităţi, lucrări silvice diverse, inclusiv tăieri, combaterea dăunătorilor forestieri.

În Zonele de dezvoltare durabilă (ZDD), (cu infrastructură turistică) sunt permise: ecoturism, păşunat, activităţi ştiinţifice şi educative, reconstrucţie ecologică, înlăturarea efectelor unor calamităţi, lucrări silvice diverse, inclusiv tăieri, combaterea dăunătorilor forestieri, activităţi de investiţii/ dezvoltare, (ex. realizarea de construcţii de interes turistic). Toate acestea au ca baza legala art. 22 din OUG 57/2007 (Legea ariilor protejate) republicată”, informează administraţia Parcului Naţional Retezat.


Vă recomandăm să citiţi şi:

VIDEO Splendoarea barajului uriaş din masivul Retezat. Imagini spectaculoase cu lacul înfiinţat în mijlocul sălbăticiei

VIDEO Marea transformare a Lacului Gura Apelor. Ce secrete ascundea mega-proiectul din anii '70 care a schimbat soarta Parcului Naţional Retezat

Secretele marelui baraj din Retezat, ascunse 40 de ani. Oficialii americani avertizau în note confidenţiale asupra riscului unui dezastru de mediu

Marea catastrofă din Retezat: viiturile au ucis 14 oameni în 1999, dar barajul Gura Apelor a salvat comunitatea de la o tragedie mult mai mare


 

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite