Oraşul falimentar unde fotoliul de primar „se predă“ din tată-n fiu. Bilanţul clanului care conduce Lupeniul de 20 de ani

Oraşul falimentar unde fotoliul de primar „se predă“ din tată-n fiu. Bilanţul clanului care conduce Lupeniul de 20 de ani

Cristian Resmeriţă, Cornel Resmeriţă şi Lucian Resmeriţă, într-o fotografie publicată pe Facebook

În ultimii 17 ani, Primăria Lupeni a fost condusă, pe rând, de Cornel Resmeriţă şi fiul său cel mare, Cristian Resmeriţă, în prezent senator PSD, iar la viitoarele alegeri locale, plănuite în această primăvară, unul dintre candidaţii propuşi va fi tot un membru al familiei Resmeriţă, fiul cel mic, Lucian Resmeriţă.

Ştiri pe aceeaşi temă

Lupeni s-a aflat în ultimii ani într-o situaţie economică aproape dezastruoasă. În 2014, municipiul din Valea Jiului a fost la un pas de insolvenţă, având arierate de 32,71 de milioane de lei. Doar un ajutor guvernamental de urgenţă a împiedicat atunci administraţia locală să ajungă în blocaj financiar.

Populaţia a scăzut în două decenii de la circa 35.000 la mai puţin de 23.500 de oameni, iar marile uzine din trecutul comunist al localităţii au devenit ruine. Mina din Lupeni a fost, anul trecut, inclusă de Guvern pe lista unităţilor miniere care vor fi închise în următorii ani, iar în zilele următoare localnicii vor afla ce soartă va avea aceasta.

Schimbările nefaste au afectat starea de spirit a comunităţii, însă în ultimii 17 ani, nimic, nici chiar anchetele Direcţiei Naţionale Anticorupţie, nu a putut clinti familia Resmeriţă din fruntea primăriei. Cornel Resmeriţă a condus administraţia locală din Lupeni, timp de patru mandate, între 2000 şi 2016, iar din vara anului trecut i-a lăsat fotoliul de primar fiului său cel mare, Cristian Resmeriţă.

A fost primar şase luni

După o jumătate de an de mandat, Cristian Resmeriţă a fost ales senator PSD şi a părăsit funcţia de primar pentru locul în Parlamentul României. „Nu vreau să pară un afront la ceilalţi primari, pentru că şi tatăl meu a fost primar 16 ani, dar vreau să vă spun că, în şase luni, Cristian Resmeriţă şi echipa lui au făcut cât nu a făcut niciun primar din 1990 încoace, indiferent cât a stat în mandat”, se lăuda senatorul PSD, la părăsirea funcţiei, indicând asfaltarea străzilor din municipiu printre realizări.

În prezent, viceprimarul PSD Iacob Mesaroşi a preluat prerogativele fostlui primar, până la alegerile locale preconizate în primăvara acestui an. PSD nu şi-a stabilit oficial candidatul la primărie, însă cele mai mari şanse le are, potrivit reprezentanţilor săi, Lucian Resmeriţă, fiul cel mic al lui Cornel Resmeriţă, profesor de informatică şi director al unui colegiu din Petroşani. Lucian Resmeriţă nu a comentat aceste propuneri, iar Cristian Resmeriţă, şeful PSD Lupeni a transmis că organizaţia de partid va avea ultimul cuvânt privind candidatura.

Până la viitoarele alegeri, însă, familia Resmeriţă, una dintre cele mai bogate din Valea Jiului, va trebui să îşi rezolve însă problemele cu legea.

Probleme cu legea

Cornel Resmeriţă este inculpat pentru abuz în serviciu, de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie, Fostul primar şi un fost subaltern de-al său au fost acuzaţi că în 2011 au atribuit ilegal unei firme un contract în valoare de peste zece milioane de lei, finanţat cu fonduri ale Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului, având ca obiect actualizarea proiectului tehnic şi executarea lucrărilor de alimentare cu energie electrică a Staţiunii turistice Straja.

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a României urma să pronunţe, miercuri, sentinţa definitivă asupra dosarului de incompatibilitate al senatorului Cristian Resmeriţă, acuzat a încălcat regimul juridic privind conflictul de interese, angajându-şi fratele mai mic în funcţia de consilier în cadrul biroului său parlamentar.


Vă recomandăm şi:

Problema „jupânilor eterni“ ai Văii Jiului: primarii cu probleme penale care au condus decenii întregi oraşele de la polul sărăciei

Una dintre cele mai sărace regiuni ale României, Valea Jiului a oferit un tipar aparte pentru preferinţele electorale ale localnicilor: oraşele miniere au avut primari înstăriţi, cu câte patru – şase mandate, care însă, în multe cazuri, s-au dovedit corupţi. Ultimul primar din Valea Jiului ale cărui infracţiuni au fost dovedite în instanţă este Ilie Botgros, fost primar timp de 20 de ani al oraşului Aninoasa.

Moştenitorul baronului Resmeriţă la Primăria Lupeni: deputatul Cristian Resmeriţă a strâns o avere fabuloasă în câţiva ani, cu donaţii şi cadouri

Cristian Resmeriţă, fiul primarului Lupeniului Cornel Resmeriţă, şi-a anunţat candidatura la primărie, în locul tatălui său trimis în judecată pentru corupţie. Resmeriţă junior este deputat, la al doilea mandat, a fost profesor şi a strâns o avere importantă în numai câţiva ani. Resmeriţă se numără printre cei mai bogaţi candidaţi la primărie, în judeţul Hunedoara.

Primarul Cornel Resmeriţă a primit lovitura DNA în ancheta "Gala Bute". A fost reţinut sub acuzaţia de corupţie

Primarul Cornel Resmeriţă a fost trimis astăzi în faţa instanţei cu propunere de arestare preventivă. Aseară, procurorii Direcţiei Naţionale l-au reţinut pentru 24 de ore pe primarul din Lupeni, într-un dosar în care sunt anchetate ilegalităţile săvârşite în organizarea şi desfăşurarea „Galei Bute”.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările