Oraşul falimentar condus de „clanul Resmeriţă“, cea mai longevivă familie de baroni locali. Profilul noului membru al familiei pregătit să preia conducerea

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cristian (stânga) şi Lucian, fiii fostului primar din Lupeni, Cornel Resmeriţă FOTO Arhivă personală
Cristian (stânga) şi Lucian, fiii fostului primar din Lupeni, Cornel Resmeriţă FOTO Arhivă personală

Lupeniul, unul dintre municipiile sărace şi izolate din vestul ţării, a intrat în febra alegerilor locale. Printre favoriţi se află Lucian Resmeriţă, directorul de liceu care dacă va câştiga alegerile din iunie, ar urma să preia funcţia ocupată pentru aproape două decenii de familia sa.

Numeroase controverse s-au iscat în jurul candidaturii lui Lucian Resmeriţă (PSD) la Primăria Lupeni,  la alegerile programate în 11 iunie 2017, după ce administraţia municipiului din Valea Jiului a fost condusă, pe rând, de tatăl acestuia, Cornel Resmeriţă, timp de 16 ani, şi de fratele mai mare, Cristian Resmeriţă, din 2016. Ambii au avut probleme cu legea, însă primul a decis să renunţe să mai candideze, fiind trimis în judecată pentru abuz în serviciu, iar Cristian Resmeriţă a renunţat la Primărie, în decembrie 2016, după ce a devenit parlamentar.

Pentru locul lăsat liber de senatorul Cristian Resmeriţă în fruntea Lupeniului s-au înscris în cursă, până în prezent, şase candidaţi. Lucian Resmeriţă se numără printre favoriţi, fiind sprijinit de PSD, de afaceriştii locali şi de ceilalţi primari ai oraşelor din Valea Jiului. Iar în timp ce restul candidaţilor aproape nu şi-au făcut simţită prezenţa, familia Resmeriţă a abordat în forţă campania electorală. Zeci de bannere şi panouri în care este prezentat Lucian Resmeriţă, împreună cu fratele său, ocupă străzile din municipiu, alături de mesajele „Reconstruim Lupeniul” şi „Revigorăm Lupeniul”. În ultimele zile, mai multe evenimente electorale fastuoase au fost organizate pentru Lucian Resmeriţă însă mulţi dintre localnici continuă să se arate nemulţumiţi.

lupeni

Localnicii săraci, aleşi bogaţi

După aproape două decenii în care Lupeniul a fost condus de acceaşi familie, oamenii din Lupeni reclamă lipsa de perspective economice a municipiului adus în anii trecuţi în pragul falimentului, gunoaiele care împânzesc cartierele şi faptul că locul unităţilor de producţie din trecut (exploatarea minieră şi combinatul Vâscoza), unde lucrau mii de muncitori, nu a mai fost luat, după distrugerea lor, de alte investiţii importante. Unii se tem însă de puterea familiei Resmeriţă. „Am strâns semnături pentru a candida la funcţia de primar, iar unii dintre vârstnicii cărora le-am cerut sprijin mi-au spus că nu semnează pentru mine, de teamă să nu li se taie pensiile”, spune Cristina Ciucu, o profesoară din Lupeni, care candidează ca independentă. Alţi localnici susţin că, deşi sunt votanţi „tradiţionali” ai Partidului Social Democrat, ar fi vrut ca locul de primar să fie propus unui candidat care nu face parte din familia Resmeriţă.

resmerita

Unul dintre motive îl reprezintă tocmai averea strânsă de „baronii Văii Jiului”. În ultimele două decenii, familia Resmeriţă a acumulat mai multe terenuri, vile, apartamente şi case de vacanţă în Lupeni, Vulcan şi în staţiunea Straja, case în Uricani, spaţii comerciale, bijuterii, cadouri de nuntă pentru Cristian Resmeriţă de 30.000 de euro, depozite bancare de peste 300.000 de lei, în contul aceluiaşi senator. În acelaşi timp, sub conducerea familiei Resmeriţă, municipiul din Valea Jiului a ajuns într-o situaţie economică jalnică. În 2014, Lupeni a fost la un pas de insolvenţă, având arierate de 33 de milioane de lei.

lupeni

Mina din Lupeni a fost inclusă recent de Guvern pe lista unităţilor miniere care vor fi închise în următorii ani. Direcţia Naţională Anticorupţie a reclamat un prejudiciu de 3.364.144,86 lei, adus primăriei de fostul primar Cornel Resmeriţă, prin contractele atribuite preferenţial pentru investiţiile din staţiunea Straja, iar recent Curtea de Conturi a României a reclamat alte neregului privind modul în care fosta administraţie a gestionat proiectele derulate în Staţiunea Straja, prin programul „Schi în România”: plăţi nelegale efectuate de primărie în sumă de peste două milioane de lei şi penalităţi plătite incorect de 3.483.594 lei.


Vă recomandăm să citiţi şi:

Problema „jupânilor eterni“ ai Văii Jiului: primarii cu probleme penale care au condus decenii întregi oraşele de la polul sărăciei

Una dintre cele mai sărace regiuni ale României, Valea Jiului a oferit un tipar aparte pentru preferinţele electorale ale localnicilor: oraşele miniere au avut primari înstăriţi, cu câte patru – şase mandate, care însă, în multe cazuri, s-au dovedit corupţi. Ultimul primar din Valea Jiului ale cărui infracţiuni au fost dovedite în instanţă este Ilie Botgros, fost primar timp de 20 de ani al oraşului Aninoasa.

Moştenitorul baronului Resmeriţă la Primăria Lupeni: deputatul Cristian Resmeriţă a strâns o avere fabuloasă în câţiva ani, cu donaţii şi cadouri

Cristian Resmeriţă, fiul primarului Lupeniului Cornel Resmeriţă, şi-a anunţat candidatura la primărie, în locul tatălui său trimis în judecată pentru corupţie. Resmeriţă junior este deputat, la al doilea mandat, a fost profesor şi a strâns o avere importantă în numai câţiva ani. Resmeriţă se numără printre cei mai bogaţi candidaţi la primărie, în judeţul Hunedoara.

Primarul Cornel Resmeriţă a primit lovitura DNA în ancheta "Gala Bute". A fost reţinut sub acuzaţia de corupţie

Primarul Cornel Resmeriţă a fost trimis astăzi în faţa instanţei cu propunere de arestare preventivă. Aseară, procurorii Direcţiei Naţionale l-au reţinut pentru 24 de ore pe primarul din Lupeni, într-un dosar în care sunt anchetate ilegalităţile săvârşite în organizarea şi desfăşurarea „Galei Bute”.

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite