Dealerul de obiecte de artă acuzat de furtul tablourilor din colecţia Petru Groza e judecat pentru trafic de comori

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Din casa care a apar'inut lui Petru Groza au fost furate mai multe opere de art[. D.G.
Din casa care a apar'inut lui Petru Groza au fost furate mai multe opere de art[. D.G.

Gheorghe Gătăiţanu, un dealer de obiecte de artă din Timişoara, anchetat pentru furtul mai multor tablouri valoroase din vila familiei fostului demnitar comunist Petru Groza, se numără printre inculpaţii din dosarul traficului de tezaure dacice, sustrase din Sarmizegetusa Regia. Dosarul a ajuns pe rolul Tribunalului Hunedoara.

Timişoreanul Gheorghe Gătăiţanu a fost anchetat alături de fostul custode al sitului Sarmizegetusa Ulpia Traiana, Florin Delinescu, şi de tatăl fotbalistului Dacian Varga, ambii arestaţi preventiv. Cei trei, împreună cu un alt afacerist, Viorel Hârşan, au fost trimişi în judecată pentru infracţiuni de spălare de bani şi de nerespectare a regimului de ocrotire al unor bunuri de patrimoniu.
 

Circuitul comorilor dacice
Potrivit procurorilor, cei patru sunt acuzaţi că între anii 2010 şi 2013 au aderat la o asociaţie infracţională având ca scop comiterea de infracţiuni la regimul de protecţie al Patrimoniului Cultural Naţional, în urma cărora au valorificat ilegal pe piaţa neagră a antichităţilor şi spălat pentru acoperirea originii infracţionale, mai multe loturi monetare aparţinând unor tezaure de monede Lysimach şi denari romani. Anchetatorii au reuşit să recupereze peste 80 de monede antice din aur şi argint pe care le-au găsit asupra hunedorenilor, în timpul percheziţiilor.

Bunurile arheologice urmau să ajungă pe piaţa neagră. Pentru a le „spăla” provenienţa, traficanţii de piese de patrimoniu le scoteau la licitaţii în afara ţării, dar demersurile lor erau fictive, pentru că, de fapt, tot ei sau apropiaţii lor erau cei care le achiziţionau.

A profitat de naivitatea îngrijitorului
Gătăiţanu a mai fost anchetat pentru furtul a cinci tablouri aflate în colecţia Petru Groza, care erau păstrate în casa familiei fostului şef de guvern de la 1946. Infracţiunile au avut loc în anii 2004 – 2005: Gătăiţanu ar fi fost cel care l-a convins pe îngrijitorul din acea vreme a casei să fure operele de artă, pe care le-a înlocuit cu falsuri.

„Am făcut prostia vieţii când, în urmă cu vreo şapte ani ani, un timişorean care venea pe la vila din Deva de care aveam grijă, mi-a propus să îi dau nişte tablouri vechi, că îmi aduce el altele, falsuri pe care nu le va observa nimeni. I-am dat până la urmă cinci picturi, pe care am primit 700 – 800 de lei”, a povestit Petre Popa, îngrijitorul aflat în prezent într-un azil de bătrâni.

Cele cinci opere de artă furate din colecţia Petru Groza, dintre care două semnate de Nicolae Grigorescu, au fost vândute apoi pe piaţa neagră a antichităţilor, fiind estimate la aproape 400.000 de euro. Până în 2011, doar două dintre picturi, „Ţărăncuţă cu fuior coborând spre casă”, de Nicolae Grigorescu, şi „Vapoare pe Dunăre”, de Nicolae Dărăscu, au mai fost recuperate de poliţişti. Pe acestea, moştenitorii prim-ministrului comunist le-au scos la licitaţie şi au obţinut 143.000 de euro.  
 

Vă recomandăm şi:

Tatăl unui cunoscut fotbalist e arestat în dosarul comorilor: traficanţii spălau urma tezaurelor prin casele de licitaţii

FOTO Povestea celei mai vechi biserici de piatră din ţară: Biserica Densuş, ridicată pe locul unui templu păgân al romanilor

FOTO Un castel al nobililor din Ţara Haţegului a devenit un monument al groazei şi nepăsării

Incredibila poveste a lui Franz Nopcea: savantul excentric până la ultimul glonţ

FOTO Povestea fără happy-end a castelelor ultimilor baroni din Ardeal

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite