Ofertele staţiunilor montane din Valea Jiului şi Retezat pentru amatorii de schi. Unde se află cele mai bune pârtii

Ofertele staţiunilor montane din Valea Jiului şi Retezat pentru amatorii de schi. Unde se află cele mai bune pârtii

Staţiunea Straja.

Staţiunile montane Straja şi Parâng, din Valea Jiului, şi Râuşor sunt zonele turistice din judeţul Hunedoara ofertante în această iarnă pentru iubitorii de schi.

Ştiri pe aceeaşi temă

Staţiunea Straja din Masivul Vâlcan a fost înfiinţată la o altitudine de 1.445 de metri, la opt kilometri de municipiul Lupeni. În Straja sunt amenajate 12 pârtii de schi, fiecare fiind echipată cu instalaţie de transport pe cablu (teleschi). Cinci dintre acestea beneficiază şi de instalaţie de nocturnă. Pârtiile însumează aproximativ 26 kilometri. Una dintre ele, care coboară până la poalele muntelui, are opt kilometri.

În decembrie a fost inaugurat un nou telescaun în staţiune, care se adaugă telescaunului şi telegondolei construite în anii trecuţi.

În masivul Straja, unul din locurile de hotar din trecutul Transilvaniei, în Primul Război Mondial au murit peste 1.000 de soldaţi, o parte din ei fiind înmormântaţi în cimitirul eroilor din Lupeni. În memoria lor a fost ridicat pe munte schitul Sfinţilor Constantin şi Elena, devenit unul dintre obiectivele turistice importante din zonă.

Staţiunea Parâng se întinde într-un loc de poveste, Munţii Parâng, la poalele cărora se află oraşele Petroşani şi Petrila. Cele nouă pârtii din domeniul schiabil însumează peste opt kilometri, cea mai lungă dintre ele fiind Pârtia B, de 3,2 kilometri. Cea mai recentă investiţie din Parâng a fost un telescaun construit în anul 2015.

Masivul Parâng este principala atracţie turistică a amatorilor de excursii care ajung în Valea Jiului. Munţii Parâng sunt traversaţi de cea mai înaltă şosea din România, Transalpina, care ajunge la altitudinea de peste 2.000 de metri. În masiv sunt un număr mare de lacuri glaciare, cele mai cunoscute fiind Mija, Călcescu, Roşiile şi Iezerul Îngheţat. Cel mai înalt vârf al masivului, Parângul Mare, are 2.519 metri. Peştera Muierilor, de pe valea Râului Galbena, şi Peştera Polovragi, de pe valea râului Olteţ, completează numărul atracţiilor turistice din zonă, alături de staţiunea Parâng.

Zona turistică Râuşor se află la poalele vârfului Retezat, la circa 30 de kilometri de oraşul Haţeg, iar accesul spre staţiune este posibil de pe Drumul Naţional 68 Haţeg - Caransebeş, prin comuna Râu de Mori. Două pârtii de schi şi o pârtie de sanie au fost amenajate în Râuşor, iar din zona de agrement turiştii pot porni pe mai multe trasee spre vârfurile, lacurile şi cascadele Retezatului.


Vă recomandăm să citiţi şi:

Soarta celor 10.000 de hectare de păşuni şi păduri din Retezat oferite urmaşelor familiei Kendeffy. Ce a decis instanţa

Indiciul care l-a dat de gol pe „gunoierul” din Retezat. Mormane de deşeuri au fost incendiate în zona feerică în munţi

FOTO Cele mai frumoase lacuri glaciare din Retezat. Cum arată sanctuarul naturii înainte de venirea iernii

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: